Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Blog

KAWY - WYŁĄCZNIE Z EKSPRESU?
Pomimo olbrzymiej popularności kawiarni coraz częściej zdarza nam się poszukiwać alternatywy dla klasycznej kawy z ekspresu. Zazwyczaj pragniemy, aby napar był tak samo intensywny, jednak przyrządzony w nowatorski sposób, Pragniemy być zaskakiwani wyjątkowym smakiem.
Czytaj więcej
NA CZAS UPAŁÓW KAWA
W okresie letnim z mniejszą ochotą sięgamy po gorące napoje – podobnie jest z kawą. Kiedy żar leje się z nieba, a my sami szukamy ochłodzenia i jednocześnie pobudzenia chętnie sięgamy po mrożone kawy. Jaki wybór dają nam kawiarnie?
Czytaj więcej
SPOSOBY PRZYRZĄDZANIA KAWY - METODY TRADYCYJNE I ALTERNATYWNE
Pierwsi odkrywcy kawy przyrządzali ten wyjątkowy napar tylko na specjalne okazje, jakimi były na przykład wyprawy wojenne. Dzisiaj małą czarną pijemy każdego dnia i ciężko wyobrazić sobie nam poranek bez jej wyjątkowego smaku. Dla Włochów jej palenie i przyrządzanie stało się prawdziwym rytuałem. Jednak nie tylko oni mają swój wkład w to, jakiej kawy możemy się dziś napić w najlepszych kawiarniach.
Czytaj więcej
WŁAŚCIWOŚCI KAWY, O KTÓRYCH WARTO WIEDZIEĆ
Po raz pierwszy pobudzające właściwości kawy poznał etiopski pasterz kóz w IX wieku. Zauważył on, że zwierzęta po spożyciu czerwonych jagód nie mogą zasnąć w nocy. Od tamtego czasu kawa stała się jednym z najpopularniejszych napojów na świecie, a większe od niej zyski przynosi tylko ropa naftowa. Każdego dnia na świecie wypijamy ponad 3 miliardy filiżanek tego czarnego płynu. Warto więc zastanowić się, jaki jest jego wpływ na nasze zdrowie.
Czytaj więcej
KAWY ZIARNISTE – PODSTAWOWE INFORMACJE
Zaawansowani smakosze kawy być może z pewnym politowaniem spoglądają na tych, którzy nie zważają na to, czy kawa, którą wybierają, jest rozpuszczalna, mielona czy ziarnista. Czasem ci pierwsi będą z dezaprobatą kręcić głową, gdy tych drugich nie specjalnie interesuje, czy kupowane kawy ziarniste są tak zwanymi kawami smakowymi, czy naturalnymi, czy są świeże, czy są pakowane w torbę z odpowiednim wentylkiem itd. Ale czy taka ocena jest słuszna? Przecież nie wszyscy muszą się kawą interesować, dowiadywać, które z kaw ziarnistych mogą być lepsze, a które gorsze. Nie każdy musi chcieć wiedzieć, dlaczego pewne kawy mielone mogą smakować lepiej, a niektóre gorzej. I raczej nie będą skłonni się dowiadywać, ani zadawać sobie zbyt wielu pytań, gdy kawa, którą piją obecnie przecież im smakuje. Ale może jednak warto, by spróbowali? A w tym tekście postaramy się odpowiedzieć, dlaczego.
Czytaj więcej
Jaką kawę do ekspresu wybrać?
W naszym blogu jest to pierwszy wpis z cyklu porad, jaką kawę warto wybrać w zależności od sposobu jej zaparzania. Nie da się ukryć, że nasz poradnik zaczynamy prawdopodobnie od najbardziej rozpowszechnionego, bo jednego z najprostszych sposobów zaparzania, czyli zaparzania w ekspresie automatycznym. Jak zauważymy, prosta metoda wcale nie ułatwia wyboru. Czym w takim razie kierować się, gdy potrzebna nam jest znakomita kawa do ekspresu ciśnieniowego automatycznego? Marką? Nazwą? Ładnie prezentującym się opakowaniem? Czy może warto wyłącznie zdać się na doświadczenie sprzedawcy? W tym tekście powiemy, na co warto zwrócić szczególną uwagę.
Czytaj więcej
NAJLEPIEJ OCENIANY SKLEP PRZEZ KLIENTÓW
Najlepszy sklep z kawą to pewnie taki, który oferuje kawy, po które Klienci nie tylko wracają, ale które również wzajemnie sobie polecają. Od początku naszego istnienia, czyli od 2008 roku staraliśmy się być sklepem, w którym sami z przyjemnością robilibyśmy zakupy. Bo nawet najlepsze mieszanki kaw nie będą dobrze smakować, jeśli nie są odpowiednio dobrane pod potrzeby Klienta. Tak jak żadne wyróżnienie nie może dobrze smakować, jeśli nie jest poparte faktycznym zadowoleniem Klientów. 8 rok z rzędu otrzymujemy laur za najwyższe oceny. Dzięki Wam - naszym Klientom! Dziękujemy!
Czytaj więcej
IDEALNA KAWA ESPRESSO
W przygotowaniu kawy espresso jak w wielu dziedzinach z pozoru prostych obowiązuje taka sama zasada. Uznajemy, że wiemy jak coś robić tak długo aż ktoś nie pokaże nam jak robić to poprawnie. A skąd, jako laicy, możemy ocenić, że ten ktoś robi to właściwie (lepiej niż my)? Na podstawie oczywiście lepszych efektów, które o wiele szybciej niż opisy i słowa uzmysłowią nam cel, do którego warto dążyć.
Czytaj więcej
ZIARNISTA KAWA DOSKONAŁY WYBÓR
Chyba nie ma na świecie osoby, która uważałaby, że kawa ziarnista jest gorsza od tej fabrycznie mielonej. Pojęcie świeżości jest kluczowe na każdym etapie doboru kawy: świeżo zebrana, świeżo palona, świeżo mielona. I idąc od końca owych świeżości, umiejętność ich oceny określa stopień rozwoju naszych zdolności sensorycznych. Warto je ćwiczyć, pielęgnować i rozwijać, czyli nabierać zdolności określania czy pijemy kawę przygotowaną ze świeżo mielonych ziaren, potem czy są to ziarna świeżo palone i wreszcie czy jest to tzw. świeży crop
Czytaj więcej
KAWIARKA Z SAMEGO RANA
Poranki jakie są, każdy widzi. A te poniedziałkowe zapewne większość z nas wolałaby zakazać ustawowo. Dlatego tak ważne jest, żeby dzięki kilku strategicznym działaniom poranek oswoić na tyle, by perspektywa jego nadejścia nie była aż tak straszna. I tutaj z pomocą przychodzi nam kawiarka.
Czytaj więcej
pixel