
Zaawansowani smakosze kawy być może z pewnym politowaniem spoglądają na tych, którzy nie zważają na to, czy kawa, którą wybierają, jest rozpuszczalna, mielona czy ziarnista. Czasem ci pierwsi będą z dezaprobatą kręcić głową, gdy tych drugich nie specjalnie interesuje, czy kupowane kawy ziarniste są tak zwanymi kawami smakowymi, czy naturalnymi, czy są świeże, czy są pakowane w torbę z odpowiednim wentylkiem itd. Ale czy taka ocena jest słuszna? Przecież nie wszyscy muszą się kawą interesować, dowiadywać, które z kaw ziarnistych mogą być lepsze, a które gorsze. Nie każdy musi chcieć wiedzieć, dlaczego pewne kawy mielone mogą smakować lepiej, a niektóre gorzej. I raczej nie będą skłonni się dowiadywać, ani zadawać sobie zbyt wielu pytań, gdy kawa, którą piją obecnie przecież im smakuje. Ale może jednak warto, by spróbowali? A w tym tekście postaramy się odpowiedzieć, dlaczego.
Przeczytaj więcej