Blog

FUSY PO KAWIE - PRZYDATNE!

FUSY PO KAWIE - PRZYDATNE!

Okazuje się, że kawa nie tylko pozytywnie wpływa na nasze samopoczucie, ale może także okazać siępomocna w innych czynnościach. Przekonają się o tym miłośnicy kawy parzonej lub też wykorzystywanej w ekspresach kolbowych. Specjaliści są zdania, że kawa może być wykorzystywana na wiele różnych sposobów. My podajemy tylko kilka z nich!


Przeczytaj więcej

ZIMNA KAWA NIECO INACZEJ - COLD BREW!

ZIMNA KAWA NIECO INACZEJ - COLD BREW!

Lato jest już tylko wspomnieniem, warto jednak opisać zjawisko, które stopniowo opanowało wszystkie cenione kawiarnie i restauracje. Pragnąc zaproponować klientom coś nowego w ofercie tych lokali pojawiło się tajemniczo brzmiące cold brew. Co to takiego? Czy warto się na nie skusić?


Przeczytaj więcej

BARISTA - POZNAJ TEN ZAWÓD Z BLISKA!

BARISTA - POZNAJ TEN ZAWÓD Z BLISKA!

Jeszcze 10-15 lat temu zawód baristy nie był w Polsce popularny – parzenie kawy kojarzyło się z czynnością raczej automatyczną a międzynarodowe konkursy baristyczne traktowano jako niszowe. Dzisiaj sytuacja ta jest zdecydowanie odmienna – doświadczony barista jest dzisiaj na wagę złota, a kawa przyrządzona przez niego to prawdziwa poezja smaku. Co warto wiedzieć o tym zawodzie?


Przeczytaj więcej

POLECANE DO KAWY

POLECANE DO KAWY

Ortodoksyjni smakosze kawy zapewne uznają, że najlepszym dodatkiem do ziaren arabiki jest jedynie gorąca woda. Nie wszyscy jednak podzielają ich zdanie. Niektórzy chętnie urozmaicają sobie ten intensywny napar dodatkowymi nutami smakowymi. Sprawdźmy, co jest najczęściej polecane do kawy. Niektóre z naszych propozycji na pewno przypadną Wam do gustu.


Przeczytaj więcej

Z KAWĄ W DROGĘ - AKCESORIA, KTÓRE WARTO MIEĆ

Z KAWĄ W DROGĘ - AKCESORIA, KTÓRE WARTO MIEĆ

Własnoręcznie zmielona kawy pita w domowych warunkach to dla wielu osób idealny sposób na delektowanie się czarnym napojem o afrykańskim rodowodzie. W dzisiejszych czasach często podróżujemy, jednak nie musimy rezygnować z doskonałego smaku małej czarnej. Nie ma potrzeby, by przestawiać się na kawę rozpuszczalną lub napój z automatu. Co warto mieć, by cieszyć się aromatem dobrej kawy? Przeczytajcie ten poradnik, by się o tym przekonać.


Przeczytaj więcej

JAK PRAWIDŁOWO PRZECHOWYWAĆ KAWĘ?

JAK PRAWIDŁOWO PRZECHOWYWAĆ KAWĘ?

O przechowywaniu kawy narosło przez ostatnie lata wiele mitów. Faktem jest jednak, że nieodpowiednie przechowywanie kawowych ziaren czy nawet już zmielonej kawy sprawia, że traci ona swój niepowtarzalny aromat i większość cennych olejków aromatycznych. Jak prawidłowo przechowywać kawę, a czego z pewnością nie robić w tym temacie?


Przeczytaj więcej

KUBAŃSKA KAWA - REWOLUCYJNY SMAK!

KUBAŃSKA KAWA - REWOLUCYJNY SMAK!

Kuba to nie tylko kraj amerykańskich krążowników szos, rumu i cygar zwijanych na udach młodych Kubanek. To również wyspa, której tradycje kawowe sięgają drugiej połowy XVIII wieku. Choć polityka Fidela Castro i amerykańskie embargo stanowczo ograniczyły eksport ziaren kawy, to w ostatnich latach możemy zauważyć wzrost zainteresowania tym ekskluzywnym towarem ze słonecznej wyspy. Jak uprawia się kubańską kawę? Jak parzą ją Kubańczycy i kto importuje jej najwięcej? Zaraz dowiecie się tego wszystkiego.


Przeczytaj więcej
    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    Zamknij
    pixel