Blog

Ulubione kawy naszych baristów: Mokito Bianco wybiera Mateusz vel "Boski"

Ulubione kawy naszych baristów: Mokito Bianco wybiera Mateusz vel "Boski"

Oczekiwania wobec kawy każdy ma inne. Jestem baristą, który w przeciwieństwie do większości ludzi „siedzących w kawie”, poleca kawę z robustą. Przewaga goryczki nad kwaskowatością, intensywny, długo utrzymujący się posmak wyczuwalny na kubkach smakowych, cierpkość i oczywiście znaczna zawartość kofeiny...to to, czego szukam. Mówiąc kolokwialnie - kawa ma „dać kopa”, zaspokoić pragnienie i być po prostu smaczna!


Przeczytaj więcej

Do czego potrzebna nam robusta?

Do czego potrzebna nam robusta?Decyduje o tym fakt, że posiada rozleglejszą paletę smaków, a także cechuje się wyjątkową delikatnością i wysublimowaniem. Jest przy tym oczywiście trudniejsza w uprawie - jej plantacje muszą być zlokalizowane w odpowiednim klimacie, na wysokości co najmniej 1000 m n.p.m., na glebach o niskim pH. Jednak dzięki temu odwiedzając specjalistyczny sklep z kawą, wybierać możemy spośród lekko cytrusowych odmian afrykańskich, klasycznych orzechowo-czekoladowych z Ameryki Środkowej i Południowej oraz ziaren azjatyckich o dość ciężkim, ziemistym posmaku. Z pewnością w tym momencie zastanawiacie się po co nam w takim razie robusta?
Przeczytaj więcej

Świąteczna oferta Café Silesia

Świąteczna oferta Café Silesia

Święta za pasem, a Wy nie macie jeszcze prezentów dla najbliższych? Na szczęście w Cafe Silesia przygotowaliśmy ofertę specjalnie na tę okazję. Nasze świąteczne produkty na pewno będą doskonałymi prezentami dla każdego kawosza. Sprawdźcie, co dla Was mamy!


Przeczytaj więcej

Co podarować miłośnikowi kawy na święta?

Co podarować miłośnikowi kawy na święta?Do świąt już tylko kilka dni. Oznacza to, że szaleństwo skoncentrowane wokół sprzątania, gotowania i strojenia domów osiąga swoją pełnię. Mimo, że czasami okazuje się to dość męczące to przecież jest w tym jakaś magia. Musimy jednak myśleć trzeźwo, to ostatni moment na zakup prezentów dla naszych najbliższych. Jeśli wśród nich mamy jakiegoś wielbiciela kawy z pewnością warto postawić na podarunek nawiązujący do tej pasji. A zatem, podpowiadamy co sprezentować osobie, która dopiero rozpoczyna swoją przygodę z odkrywaniem świata kawy, a co zaawansowanemu znawcy wszystkiego, co z małą czarną związane.
Przeczytaj więcej

Najlepsze polskie palarnie kawy

Najlepsze polskie palarnie kawy

Polacy wyjątkowo licznie odpowiedzieli na kawową rewolucję. W naszym kraju powstają ciągle nowe palarnie, które w niczym nie ustępują światowej czołówce. Przedstawiamy Wam trzy – naszym zdaniem – najlepsze polskie palarnie, których kawy znajdują się w naszej ofercie. Sprawdźcie, które z nich wybraliśmy do naszego zestawienia!


Przeczytaj więcej

Jak czytać oznaczenia na opakowaniach kawy?

Jak czytać oznaczenia na opakowaniach kawy?

Oznaczeniami na opakowaniach kawy zaczynamy się interesować, gdy nasza wiedza na jej temat wzrasta. Z początku zwracamy uwagę jedynie na to, z jakiego regionu świata pochodzi, jaki jest jej stopień wypalenia i jakie gatunki znajdziemy w jej składzie. Te informacje dość łatwo odnaleźć i zinterpretować. Palarnie kawy posługują się jednak swoimi skrótami. Jeśli je poznamy, to o wiele łatwiej będziemy mogli wybrać kawę najwyższej jakości, która spełni wszystkie nasze oczekiwania.


Przeczytaj więcej

Jak zaparzyć dobrą kawę bez ekspresu?

Jak zaparzyć dobrą kawę bez ekspresu?

Wraz z popularyzacją ekspresów przyjęło się sądzić, że bez profesjonalnej, a przy tym dość kosztownej maszyny nie da się w domu zaparzyć tak dobrej kawy, jakbyśmy tego chcieli. Niestety, nie każdy może pozwolić sobie na taki wydatek. Stąd większość z nas sięga po zwykłą zalewajkę zaparzoną z fabrycznie zmielonej mieszanki bądź - co gorsza - po kawę rozpuszczalną. Aby jakoś to sobie wynagrodzić, raz na jakiś czas odwiedzamy kawiarnie, które serwują wyśmienite espresso, cappuccino, latte etc. A jak się okazuje, nie trzeba wiele, by na co dzień, w zaciszu własnego mieszkania cieszyć się wyśmienitym smakiem i aromatem kofeinowego napoju.


Przeczytaj więcej

Agust - palarnia miesiąca w Cafe Silesia w grudniu 2017r.

Agust - palarnia miesiąca w Cafe Silesia w grudniu 2017r.

Gwarne ulice Bergamo może czasem warto zamienić na ciche uliczki Brescii, do których nie dociera zgiełk wielkiego miasta. W takiej atmosferze kawa z rzemieślniczej palarni Agust smakuje doskonale. W grudniu trochę tej atmosfery pragniemy ofiarować naszym klientom w niższe cenie. Przeczytajcie więcej o Brescii, palarni Agust i jej wyśmienitych mieszankach!


Przeczytaj więcej

Co do kawy zamiast mleka?

Co do kawy zamiast mleka?

Klasyczna włoska kawa z mlekiem, w szczególności cappuccino bądź caffé latte to ulubiony kofeinowy napój wielu ludzi. Nawet osoby, które każdego dnia o poranku obowiązkowo wypijają intensywne espresso lub małą czarną parzoną metodą przelewową, popołudniami chętnie sięgają po nieco delikatniejszy w smaku napój z dodatkiem mleka. Są jednak wśród nas i tacy, którzy choćby bardzo chcieli muszą ograniczać spożywanie krowiego mleka. A to dlatego, że albo są na nie uczuleni, albo ich organizm źle je toleruje, co najczęściej przejawia się wysypką na skórze lub nieprzyjemnymi dolegliwościami żołądkowymi. Czy to oznacza, że osoby te muszą całkowicie zrezygnować z tego typu naparów, czy może istnieje dla nich jakakolwiek alternatywa? Na szczęście do wyboru są jeszcze mleka roślinne.


Przeczytaj więcej

Skąd się wzięła kawa rozpuszczalna i czy jest zdrowa?

Skąd się wzięła kawa rozpuszczalna i czy jest zdrowa?

Choć spożycie kawy rozpuszczalnej na świecie sięga niemal 50%, to na półkach Cafe Silesia nie znajdziemy dla niej miejsca. Jaka jest historia tego napoju, czy jest zdrowy, co ma wspólnego z Georgem Washingtonem, żołnierskim ekwipunkiem i Pablo Picasso? Czytajcie!


Przeczytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel