Blog

Zamiast deseru kawa

Zamiast deseru kawa

Być może część z Was, miłośników intensywnej, pobudzającej małej czarnej, którzy pod żadnym pozorem nie uznają delikatnych, aksamitnych kaw z mlekiem i dodatkiem smakowych syropów, będzie przeciw nim ostro protestowała. Dla wszystkich zatwardziałych kawoszy mamy jednak ciekawą propozycję. Spróbujcie od czasu do czasu potraktować swój ulubiony napój jako doskonałą alternatywę dla słodkich deserów. Gwarantujemy, że na własnej skórze przekonacie się, jak wiele smaków czeka, aż je odkryjecie. A zatem, skoro znamy już podstawowe rodzaje kaw – espresso, americano, cappuccino i latte - pora zagłębić się w pozostałe, tajemniczo brzmiące propozycje najlepszych kawiarni.


Przeczytaj więcej

Dobre Ziarno – palarnia miesiąca w Cafe Silesia w czerwcu 2017r.

Dobre Ziarno – palarnia miesiąca w Cafe Silesia w czerwcu 2017r.

Londyn to miejsce, w którym napijemy się nie tylko wyśmienitej herbaty, lecz coraz częściej doskonałej kawy. W angielskiej stolicy znaleźć bowiem możemy zarówno wiele świetnych kawiarni, jak i ponad 40 palarni kawy specialty. Gusta Brytyjczyków się zmieniają, a w kawowej rewolucji na Wyspach bierze udział również Polak, Bartosz Ciepaj – założyciel palarni Mollecular Coffee i twórca marki Dobre Ziarno.


Przeczytaj więcej

Przechowywanie kawy - Cafe Silesia

Przechowywanie kawy - Cafe Silesia

Najwyższa pora, by wreszcie rozstrzygnąć kwestię przechowywania kawy w domu. Postawmy sprawę jasno – prócz opanowania odpowiednich metod mielenia i parzenia, stosowania wysokiej jakości ekspresów i młynków oraz kawy z najwyżej półki, również to, gdzie, w czym i przez jak długi okres czasu trzymamy ziarna kawowca w naszej kuchni odgrywa bardzo ważną rolę. Wpływa bowiem bezpośrednio na smak i aromat naszego ulubionego napoju. Omówienie tego tematu wydaje się tym bardziej istotne, jeśli pod uwagę weźmiemy fakt, że w mediach masowych możemy spotkać się z mnóstwem różnych dziwnych pomysłów. Wprowadzenie większości z nich w życie raczej zaszkodziłoby naszej kawie, aniżeli jej pomogło.


Przeczytaj więcej

Mrożenie ziaren kawowca – czy lepsza kawa?

Mrożenie ziaren kawowca – czy lepsza kawa?

Jakiś czas temu świat obiegła sensacyjna informacja na temat nowego sposobu przechowywania ziaren kawy. Angielscy naukowcy z uniwersytetu w Bath po przeprowadzeniu szeregu badań są przekonani, że kofeinowy napój zyskuje na smaku, jeżeli przed jego przygotowaniem ziarna spędzą kilka godzin w zamrażarce. Czy aby na pewno? Przeanalizujmy tę teorię krok po kroku.


Przeczytaj więcej

Włoskie kawy i odpowiedzialność społeczna

Włoskie kawy i odpowiedzialność społeczna

W ciągu ostatnich lat najlepsi producenci włoskich kaw wprowadzili na rynek zupełnie nowe mieszanki, które oznaczyli dość tajemniczym znakiem Fair Trade bądź też certyfikatem Rainforest Alliance. Możemy je znaleźć na produktach zarówno niewielkiej palarni Agust z Brescii, jak i światowej sławy marki Lavazza. Pora przekonać się czy to tylko chwilowa moda, czy może coś więcej.


Przeczytaj więcej
    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    Zamknij
    pixel