Blog

Przepis na prawidłowe, włoskie Cappuccino [+ film instruktażowy]

Przepis na prawidłowe, włoskie Cappuccino [+ film instruktażowy]Dziś przedstawiamy Państwu przepis na prawidłowe, włoskie Cappuccino, które każdy będzie mógł przygotować w domu. Klasyczny przepis został odtworzony i przedstawiony przez naszych baristów. W naszych kawiarniach, ten mleczny specjał kawowy jest najczęściej wybierany przez naszych klientów. Sprawdź, czy Twoje Cappuccino, jest równie włoskie!
Przeczytaj więcej

Ekstrakcja kawy - co to jest i ile czasu powinna wynosić?

Ekstrakcja kawy - co to jest i ile czasu powinna wynosić?

Wybierając się do kawiarni oczekujemy, że zostanie nam podana kawa doskonała. Co więcej, coraz częściej wyposażamy swoją kuchnię w różnego rodzaju sprzęty i akcesoria, które mają nam pomóc odtworzyć smak małej czarnej serwowanej przez profesjonalnego baristę. Powinniśmy jednak mieć na uwadze, że bez konkretnej wiedzy, nawet najlepszej jakości urządzenia nie pozwolą nam uzyskać pożądanego efektu. Ogromne znaczenie ma bowiem ekstrakcja kawy. Czym ona jest? Ile czasu powinien zajmować ten proces? Co decyduje o czasie trwania ekstrakcji?


Przeczytaj więcej

Ekspres do kawy - czyszczenie (część II)

Ekspres do kawy - czyszczenie (część II)

Ustaliliśmy już, że czyszczenie ekspresu do kawy jest rzeczą niezbędną. To, na ile sprzęt do przygotowywania prawdziwie włoskich kaw jest czysty i zakonserwowany warunkuje jakość smaku i aromatu espresso, cappuccino, latte. Prócz tego, pozwala cieszyć się jego użytkowaniem przez wiele lat. A skoro wiemy już, w jaki sposób myć i odkamieniać ekspres kolbowy, sprawdźmy jak postępować w przypadku ekspresu automatycznego.


Przeczytaj więcej

Czyszczenie ekspresu do kawy (część I)

Czyszczenie ekspresu do kawy (część I)

Biorąc pod uwagę względy czysto praktyczne, a pomijając smak kawy, który oczywiście dla prawdziwego smakosza jest rzeczą najważniejszą, trzeba przyznać, że na tym polu wygrywają metody alternatywne. Dlaczego? Kiedy pomyślimy o czyszczeniu i konserwacji wydaje się to oczywiste. Utrzymanie w czystości drippera, Chemexu, a nawet Aeropressu jest o niebo prostsze, aniżeli mycie i odkamienianie ekspresu. Jednak nie każdy lubi małą czarną parzoną na jeden z niekonwencjonalnych sposobów. Stąd też wszystkim miłośnikom klasycznego espresso italiano, cappuccino, latte i innych kaw mlecznych dajemy kilka przydatnych wskazówek, które pomogą przeprowadzić prawidłowe <strong>czyszczenie ekspresu do kawy</strong>, zarówno kolbowego, jak i automatycznego.


Przeczytaj więcej

Filtry do kawy

Filtry do kawy

Bez względu na to, czy weźmiemy pod uwagę ludzi na całym świecie, wyłącznie Europejczyków czy jedynie Polaków, śmiało możemy stwierdzić, że jesteśmy coraz bardziej świadomi tego, czym jest dobra kawa. Nieustannie rosnącą sławą cieszą się przy tym alternatywne metody parzenia.


Przeczytaj więcej

Jak działa spieniacz do mleka?

Jak działa spieniacz do mleka?

Większość ludzi urządzenie o nazwie spieniacz do mleka kojarzy z ręcznym, mało profesjonalnym, raczej lichej jakości akcesorium na baterie, wyposażonym w podłużne, spiralnie zakończone mieszadełko zamocowane na plastikowym trzonku. Każdy barista natomiast doskonale wie, że prócz takich modeli producenci sprzętu kawowego mają do zaproponowania zdecydowanie bardziej specjalistyczne, solidne, elektryczne spieniacze mleka. Znajdują one zastosowanie przede wszystkim w kawiarniach i innych lokalach gastronomicznych, które serwują swoim gościom nie tylko espresso, ale i kawy mleczne na jego bazie, np. cappuccino czy też latte.


Przeczytaj więcej

Arabica Bourbon - krótka charakterystyka jednego z najpopularniejszych szczepów kawy

Arabica Bourbon - krótka charakterystyka jednego z najpopularniejszych szczepów kawy

Kilka wpisów temu na naszym blogu poruszyliśmy temat gatunków i szczepów, jakie wymienia się w odniesieniu do kawy. Znamy różnice występujące między arabiką, robustą i libericą, a także wiemy, że to pierwsza spośród wymienionych dzieli się na najwięcej szczepów. W zależności od odmiany liście, owoce i ziarna drzewa kawowca posiadają nieco inny kolor, kształt oraz inną wielkość, a co najważniejsze po zmieleniu i zaparzeniu doszukiwać się w nich można odmiennych smaków i aromatów. W artykule na temat szczepów kawy wspomnieliśmy także, że jednym z najpopularniejszych, tym, po który szczególnie chętnie sięgają Włosi jest Bourbon. Tym razem przedstawiamy jego krótką charakterystykę.


Przeczytaj więcej

Co to jest ziarno perłowe?

Co to jest ziarno perłowe?

Chyba każdy, zarówno ten, kto pije kawę, jak i ten, kto jej unika doskonale wie, jak wygląda jej ziarno. Nasiona drzewa kawowego są niewielkie, podłużne, z jednej strony wypukłe, nieco zaokrąglone, z drugiej płaskie, nadpęknięte wzdłuż. Niemal w każdym owocu zwanym wiśnią kryją się dwa, przyciśnięte do siebie ziarenka, które po zbiorach, obróbce, wypaleniu, zmieleniu i zaparzeniu odkrywają przed nami bogactwo smaku i aromatu. Z pewnością zadajecie sobie w tym momencie pytanie co właściwie ma oznaczać to „niemal w każdym owocu”. Otóż i tym razem sprawdza się powiedzenie, że wyjątek potwierdza regułę. Otóż zdarzają się i takie owoce, które kryją w sobie jedno, okrągłe ziarno zwane Peaberrry, czyli ziarnem perłowym.


Przeczytaj więcej

Przepis na kawę po szwedzku

Przepis na kawę po szwedzku

Włoskie espresso, cappuccino i latte, amerykańskie americano, irlandzka irish coffee, kawa po turecku z tygielka… jak to mówią, co kraj, to obyczaj. Przysłowie te znajduje zastosowanie również w odniesieniu do kawy. I nic w tym dziwnego, ten kofeinowy napar to jeden z najpopularniejszych na świecie. Miliardy ludzi niemal ze wszystkich kontynentów kuli ziemskiej każdego poranka, a często i popołudnia sięgają po ziarna kawowca, z których przygotowują pobudzającą, pełną aromatu miksturę. I choć my, Polacy byśmy nawet o tym nie pomyśleli, okazuje się, że swój własny przepis na kawę mają również Szwedzi. Czym jest kawa po szwedzku? Jak ją przygotować?


Przeczytaj więcej

Body kawy - co to jest?

Body kawy - co to jest?

Kontynent, kraj, region, klimat, wysokość nad poziomem morza, gatunek i odmiana, sposób obróbki, stopień palenia i mielenia, wreszcie metoda parzenia - wszystko to ma decydujący wpływ na ostateczny smak kawy. A jak doskonale rozumieją wytrawni kawosze składają się na niego: aromat, nuty smakowe, których możemy doszukiwać się w kawie (np. orzechów, czekolady, owoców, kwiatów, herbaty, cukru trzcinowego itd.), kwasowość oraz tzw. body. O ile to, czym jest aromat, nuty smakowe i kwasowość dla wszystkich jest chyba jasne, a o tyle niektórzy mogą mieć pewne problemy z body. Co to właściwie jest? O co chodzi? Przekonajmy się!


Przeczytaj więcej

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixel