Blog

Skąd na ziarnach kawy błyszcząca powłoka?

Skąd na ziarnach kawy błyszcząca powłoka?

Ku zadowoleniu jednych, a rozczarowaniu innych niektóre ziarna kawy wyróżniają się dość szczególnym połyskiem, jakby tłustą powłoką. Wydaje się to dotyczyć zwłaszcza kaw włoskich, pośród których wymienia się przede wszystkim mieszanki marki Lavazza, Illy, La Brasiliana czy też Mokito. Skąd na ziarnach ten tłuszcz? Czy jest on pozytywną czy negatywną oznaką? Czy taka kawa, aby nam nie zaszkodzi? Czy to nie jakieś szkodliwe substancje uwalniane w procesach chemicznych? Przekonajmy się!


Przeczytaj więcej

Co to jest cascara?

Co to jest cascara?

W dzisiejszych czasach każdy miłośnik kawy niewątpliwie potrafi po krótce opisać poszczególne etapy, przez jakie przechodzi ziarno kawy od momentu zbiorów, aż po chwilę, w której trafia do opakowania. Kiedy wiśnie dojrzeją i plantatorzy zerwą je z krzewów kawowca są obrabiane - metodą suchą, mokrą bądź półmokrą. W efekcie uzyskuje się więc czyste, zielone ziarno. Reszta to właściwie odpad, lecz jak się okazuje absolutnie nie nieużyteczny. Wysuszone owoce kawowca nazywane są cascarą i choć wciąż niewiele osób na świecie zdaje sobie z tego sprawę, z suszu tego można przygotowywać doskonały napar na ciepło bądź na zimno.


Przeczytaj więcej

Espresso z Aeropressu

Espresso z AeropressuAeropress to jedna z najsłynniejszych alternatywnych metod parzenia kawy. Niestandardowe sposoby przygotowywania małej czarnej w odróżnieniu od klasycznego espresso italiano oraz napojów mlecznych na jego bazie słyną przede wszystkim z wykorzystywania jasno palonych ziaren segmentu specialty. Poza tym, kawa z tzw. strzykawki pod względem smaku, a także konsystencji jest zdecydowanie lżejsza aniżeli gęste, oleiste, intensywne espresso. W związku z tym wydawać by się mogło, że nie sposób przygotować tradycyjny włoski, pobudzający napar w Aeropressie. A jednak, po raz kolejny okazuje się, że nie ma rzeczy niemożliwych. Z pomocą przychodzi nam Fellow Prismo, dzięki któremu w zaciszu własnego domu przygotujemy naprawdę niezłe espresso bez konieczności inwestowania w bardzo drogi ekspres automatyczny.
Przeczytaj więcej

Gatunki i szczepy kawy

Gatunki i szczepy kawy

Arabika i robusta - z istnienia tych dwóch gatunków kawy zdaje sobie sprawę niemal każdy, kto pije kawę i to niekoniecznie tę najwyższej jakości. A nawet jeśli nie to przynajmniej kojarzy obie nazwy. Co więcej, arabikę identyfikujemy jako tę nieco lepszą - a to za sprawą oznaczeń (np. 100% arabica), jakie producenci zamieszczają na opakowaniach kaw, również tych ogólnodostępnych, tzn. dystrybuowanych przez popularne markety i sklepy spożywcze. Jednak czy jest jeszcze coś poza nimi? Naturalnie! Odkrywamy nieznane gatunki i szczepy kawowców.


Przeczytaj więcej

Jaka kawa do kawiarki?

Jaka kawa do kawiarki?

Kawiarki, szczególnie marki Bialetti to stary, dobry klasyk w świecie kawy oraz jej miłośników. To jedne z pierwszych urządzeń służących do przygotowywania intensywnej, aromatycznej małej czarnej, po jakie sięgają ludzie na całym świecie, którzy oczekują czegoś więcej niż kawa rozpuszczalna czy tzw. zalewajka. Choć w dzisiejszych czasach wybierać możemy spośród różnych modeli (kształtów i kolorów) kawiarek, sposób parzenia kofeinowego napoju od lat pozostaje niezmienny i - trzeba przyznać - niesamowicie prosty.


Przeczytaj więcej

Kim jest Q Grader i jak nim zostać?

Kim jest Q Grader i jak nim zostać?

Od kilku lat plantatorzy, którzy zarządzają niewielkimi uprawami, producenci urządzeń służących metodom alternatywnym oraz bariści mają co najmniej kilka powodów do dumy i radości. Najogólniej określamy je jako wzrost popularności kaw segmentu specialty oraz niekonwencjonalnych sposobów na ich przygotowanie. Coraz częściej zrywa się z kultem espresso i ciemno palonych ziaren (również gatunku robusta), zastępując je tzw. singlami, które często pochodzą z jednej uprawy i są jasno wypalane. Aby zyskać miano specialty, trzeba jednak trochę się postarać i spełnić kryteria określane przez Q Graderów. A kim właściwie jest Q Grader? Jak nim zostać? Sprawdźmy!


Przeczytaj więcej

Po co do espresso woda?

Po co do espresso woda?

Klasyczne włoskie espresso to dla wielu kawoszy jedyny słuszny sposób przygotowywania naparu z kofeinowych ziaren. Proces mielenie ziaren i parzenia z nich esencjonalnego napoju o gęstej cremie to najprawdziwszy rytuał. Niezbędny w tym celu jest wysokiej jakości ekspres kolbowy, np. La Pavoni lub Bezzera. Nie bez znaczenia jest również to, jak serwujemy espresso. I nie chodzi tu tylko o maleńkie filiżanki, ale również o to, co podamy do pełnej aromatu i smaku kawy. Bywając w dobrych kawiarniach możemy zaobserwować, że na tacy lub stoliku obok małej czarnej bariści stawiają szklankę wody krystalicznego napoju. Po co do espresso woda? Kiedy należy ją wypić? Czy najpierw sięgnąć po wodę czy jednak kawę? Jak uniknąć faux pas?


Przeczytaj więcej

Czy kawa rzeczywiście uśmierza ból głowy?

Czy kawa rzeczywiście uśmierza ból głowy?

Prawdziwi koneserzy kawy piją ją oczywiście dla niespotykanego w przypadku innych napojów smaku i aromatu. Popularnie, przede wszystkim wśród kawoszy-laików przyjęło się sądzić, że filiżankę małej czarnej warto wypić, gdy dopada nas ból głowy. Stąd też wiele osób sięga po nią jeśli nie może poradzić sobie z dokuczliwą migreną. Tę cudowną właściwość kawy przypisujemy oczywiście kofeinie, która dodatkowo wykazuje działanie pobudzające, daje zastrzyk energii, a także usprawnia metabolizm. A jak to jest naprawdę? Czy kawa rzeczywiście uśmierza ból głowy, czy to tylko kolejny mit? Przekonajmy się!


Przeczytaj więcej

Kiedy powstał młynek do kawy?

Kiedy powstał młynek do kawy?

Młynek do kawy to jedno z podstawowych akcesoriów wyposażenia nie tylko kawiarni, ale i kuchni wszystkich miłośników małej czarnej. Jak wiadomo to mielenie wydobywa z ziaren kawowca sprowadzanych z upraw zlokalizowanych w egzotycznych zakątkach świata, a mianowicie w Ameryce Środkowej i Południowej, Afryce, a także w Azji prawdziwą głębię ich smaku i aromatu. To dlatego tak ważne, aby kawę mielić tuż przed parzeniem. Wobec tego, chyba żaden ze współczesnych kawoszy nie wyobraża sobie przygotowywania kofeinowego napoju bez użycia młynka. Czy jednak wiemy kiedy powstał młynek do kawy? Jak wyglądały pierwsze tego typu urządzenia i jak zmieniały się na przestrzeni lat? Jak to było przed słynnymi młynkami ręcznymi Hario, Fiorenzato i Eureka?


Przeczytaj więcej

Najpotrzebniejsze akcesoria dla baristów

Najpotrzebniejsze akcesoria dla baristów

Każda kawiarnia, która zatrudnia profesjonalnych baristów musi być wyposażona nie tylko w wysokiej jakości ekspres do kawy oraz modne współcześnie urządzenia alternatywne do parzenia małej czarnej, ale również w podstawowe akcesoria baristyczne. Okazuje się bowiem, że to nie tylko designerskie gadżety, ale przedmioty, bez których przygotowanie klasycznego kofeinowego napoju byłoby niemożliwe. Zresztą nic nie stoi na przeszkodzie, abyśmy zaopatrzyli w nie własną kuchnię - z nimi również w domu będziemy mogli delektować się idealną kawą. A o jakich akcesoriach mowa? Przekonajmy się!


Przeczytaj więcej

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixel