Blog

Nitro Cold Brew - co to?

Nitro Cold Brew - co to?

Odwiedzając w miarę regularnie, bądź też sporadycznie kawiarnie, w których doświadczeni bariści serwują naprawdę dobrą kawę mogliście natknąć się na tajemniczo brzmiącą nazwę „Nitro Cold Brew” (w skrócie nitro). Oczywiście jest to określenie kawy przygotowywanej w dość specyficzny sposób, przez co zaparzenie jej w domu, nawet z pomocą wysokiej jakości sprzętów do metod alternatywnych raczej nie wchodzi w grę. Wobec tego, czym jest Nitro Cold Brew? Sprawdźmy!


Przeczytaj więcej

Brazylia, Kolumbia i Gwatemala, czyli najwięksi amerykańscy dostawcy ziaren kawowca

Brazylia, Kolumbia i Gwatemala, czyli najwięksi amerykańscy dostawcy ziaren kawowca

W naszej niekończącej się opowieści o świecie kawy zdążyliśmy już zaprezentować kawy pochodzące z różnych regionów świata - od Ameryki Środkowej i Południowej, przez Afrykę, aż po Azję. Wiemy, że ziarna z różnych kontynentów cechują się nieco innym wyglądem, a po zaparzeniu - smakiem i aromatem. Rozrzucone po całym świecie palarnie kawy z jednej strony wypuszczają na rynek tzw. single, czyli kawy jednorodne, z drugiej blendy, czyli mieszanki różnych ziaren połączonych ze sobą w rozmaitych proporcjach. Wobec tego, czy my, jako miłośnicy kofeinowego naparu, którzy codzienne sięgają przynajmniej po jedną filiżankę pobudzającej małej czarnej jesteśmy w stanie rozpoznać, z jakiego kraju trafiły do nas te ziarna? Otóż dziś zapoznamy się z charakterystyką odmian arabiki i robusty uprawianych w Brazylii, Kolumbii i Gwatemali, czyli w krajach będących jednymi z największych producentów kawy na świecie.


Przeczytaj więcej

Kompozycje marki Cavallo, o jakich na naszym blogu jeszcze nie było

Kompozycje marki Cavallo, o jakich na naszym blogu jeszcze nie było

Mimo, że o marce Cavallo, która przynależy do rzemieślniczej palarni kawy prowadzonej w Kamyku przez Filipa Bartelaka - jednego z najzdolniejszych polskich roasterów i baristów powiedzieliśmy już sporo, postanowiliśmy powrócić do tego tematu. Przy poprzedniej okazji napisaliśmy kilka słów zarówno o samym zakładzie, jak i trzech wyśmienitych mieszankach, a mianowicie Cavallo Espresso Classic, Royal Premium oraz Perfecta. Oferta Cavallo nie ogranicza się jednak do tych kilku kompozycji. Obok nich znajdziemy bowiem niemniej interesujące propozycje - kawę z Kamyka, z Folwarku i z Prowincji. Brzmi zachęcającą, prawda? A zatem, kontynuujemy opowieść o jednej z naszych rodzimych palarni, a tym samym przedstawiamy ziarna, które bez wątpienia zasługują na miejsce na kuchennej półce w każdym domu.


Przeczytaj więcej

Jaki ekspres do kawy do biura?

Jaki ekspres do kawy do biura?

W dzisiejszych czasach ekspresy do kawy w biurach są absolutną podstawą. W firmach, w których większość pracowników zajmuje stanowiska przed ekranami komputerów, w związku z czym jest narażona na ogromny wysiłek umysłowy nikomu nie może zabraknąć właściwej dawki kofeiny. Zresztą stanowisko ekspresu często pełni bardzo ważną funkcję społeczną - jest idealnym miejscem na towarzyskie, rozluźniające pogawędki w czasie przerwy. Poza tym, dobrą kawę wypada podać klientom i partnerom biznesowym odwiedzającym siedzibę przedsiębiorstwa. Wobec tego, podpowiadamy jaki ekspres do kawy do biura wybrać.


Przeczytaj więcej

Doradzamy w wyborze: aeropress lub chemex?

Doradzamy w wyborze: aeropress lub chemex?

Ilu miłośników kawy, tyle i smakowych gustów - to zdążyliśmy już ustalić przy ostatniej okazji. W związku z tym, dla każdego z nas najlepsze będą inne ziarna. Jedni wybiorą ciemno palone kompozycje arabiki i robusty pochodzące z krajów Ameryki Środkowej i Południowej, drudzy będą się skłaniać raczej ku lekko palonym singlom z Afryki. Nie bez znaczenia jest również metoda parzenia kawy. Jednak jak znaleźć tę idealną dla siebie?


Przeczytaj więcej

Ekspres ciśnieniowy, kawiarka czy dripper - co wybrać?

Ekspres ciśnieniowy, kawiarka czy dripper - co wybrać?

Wielu z nas, miłośników kofeinowego naparu nie wyobraża sobie dnia bez kawy. Mamy jednak różne upodobania - część uznaje wyłącznie klasyczne, włoskie espresso, część lubuje się w przygotowywanych na jego bazie napojach mlecznych - cappuccino, latte, macchiato. Jeszcze inni są wierni metodom alternatywnym. Wybierać możemy spośród masy różnorakich urządzeń do parzenia kawy. Które z nich wybrać? Ekspres ciśnieniowy, kawiarka czy dripper - co pozwoli przygotować nam dokładnie taki napój, jaki najbardziej będzie odpowiadał naszym smakowym gustom?


Przeczytaj więcej

Najlepsze kawy z Etiopii w Cafe Silesia

Najlepsze kawy z Etiopii w Cafe Silesia

Etiopia to kraj, z którego pochodzi kawa, o czym nie każdy miłośnik małej czarnej wie. To właśnie tam w IX wieku odkryto wyjątkowe właściwości czerwonych owoców. Ponad tysiąc lat uprawy Arabiki i idealne warunki klimatyczne sprawiły, że kawa z Etiopii uznawana jest za jedną z najlepszych na świecie. Sprawdźcie, które kawy z tego kraju szczególnie Wam polecamy!


Przeczytaj więcej

Waga i dzbanek Hario - „must have” dla tych, którzy parzą kawę w dripperze

Waga i dzbanek Hario - „must have” dla tych, którzy parzą kawę w dripperze

Jak już wspominaliśmy, aby wydobyć z małej czarnej parzonej w dripperze głębię jej smaku i aromatu potrzeba odrobinę cierpliwości oraz dużo precyzji. A to dlatego, że obowiązują tu dość ścisłe standardy. Niewątpliwie warto przestrzegać proporcji oraz temperatury i czasu parzenia. Życie trzeba sobie jednak jakości ułatwiać. Skoro już wiemy jak genialnie prostym urządzeniem jest dripper Hario V60, a także które ziarna najlepiej sprawdzą się w tej metodzie, najwyższa pora na pozostałe akcesoria japońskiej marki. Przygotowanie doskonałego naparu nie sprawi nam najmniejszych problemów jeśli użyjemy wagi Hario Metal Drip Scale oraz dzbanka Hario Range Server.


Przeczytaj więcej

Jaka kawa do metod przelewowych?

Jaka kawa do metod przelewowych?

Tak zwane metody przelewowe (alternatywne), do których zaliczamy drippery oraz dzbanki Chemex zdają się coraz bardziej odwracać uwagę kawoszy od słynnego „espresso italiano”. Niewątpliwie zatwardziali miłośnicy włoskiej tradycji przygotowywania kawy pozostaną wierni swoim maleńkim filiżankom z pobudzającym, niesamowicie intensywnym naparem o gęstej cremie, będącym również świetną bazą pod latte, cappuccino, macchiato i wiele innych.


Przeczytaj więcej

Jak wybrać i gdzie kupić dobrą kawę?

Jak wybrać i gdzie kupić dobrą kawę?

Jaką kawę kupić? Im więcej o niej wiesz, tym to pytanie staje się dla Ciebie trudniejsze. Dla Polaków mała czarna już kilka lat temu przestała być napojem, którego jedynym zadaniem jest dostarczenie kofeiny do organizmu. Coraz częściej zwracamy uwagę na jakość ziaren i ich odpowiednie dopasowanie do rodzaju parzenia, który preferujemy. Jeśli stoisz właśnie przed wyborem kolejnego opakowania kawy lub chciałbyś się dowiedzieć, o czym pamiętać przy jej zakupie, to koniecznie czytaj dalej.


Przeczytaj więcej

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixel