Blog

Awaken - węgierskie kawy segmentu specialty

Awaken - węgierskie kawy segmentu specialty

Było o kawach włoskich (z przeróżnych regionów Italii), polskich, brytyjskich, a nawet czeskich. Najwyższa pora na kolejny krok w kierunku odkrywania europejskich smaków świeżo wypalanych kaw specialty. Wobec tego, dziś przenosimy się na południe, a mianowicie do Węgier. Odkryjemy co mają nam do zaoferowania tamtejsi miłośnicy małej czarnej, którzy obróbkę surowych ziaren i komponowanie ich w najdoskonalszej mieszanki postanowili uczynić sposobem na życie. Przedstawiamy kawy Awaken.


Przeczytaj więcej

Kultowy drip Hario V60 z japońskiej huty szkła

Kultowy drip Hario V60 z japońskiej huty szkła

Bezsprzecznie drip to jedna z najpopularniejszy alternatywnych metod parzenia kawy. Niewielkie, zupełnie proste naczynie to sztandarowy atrybut wszystkich tych, którzy wraz z tzw. trzecią falą kawową, w kontrze do słynnego espresso italiano stawiają na wysokiej jakości, jasno palone ziarna oraz przelewowe sposoby przygotowywania małej czarnej.


Przeczytaj więcej

Fantino - ziarna wypalane w sercu malowniczych gór Piemontu

Fantino - ziarna wypalane w sercu malowniczych gór Piemontu

Przy każdej okazji staramy się przypominać, że kawy włoskie to temat rzeka. Choć w Polsce, Czechach, Anglii i pozostałych krajach Europy powstaje coraz więcej palarni, szczególnie tych małych, rzemieślniczych, które w swojej ofercie posiadają głównie ziarna jednorodne, to wciąż daleko nam wszystkim do Włoch. Po terenie całej Italii rozrzucone są bowiem setki zakładów, spośród których część to niewielkie, rodzinne przedsiębiorstwa sprzedające swój produkt lokalnym handlarzom i sklepikom, zaś pozostałe to duże firmy eksportujące swoje towary za granicę, również do Ameryki, Azji, Australii, Afryki. Nie powinno więc dziwić, że choć tyle czasu na naszym blogu poświęcamy włoskim ziarnom, wciąż pozostaje nam wiele do odkrycia. Zdaje się, że do tej pory nie mieliśmy okazji przedstawić tu kofeinowych kompozycji z Piemontu. Dlatego dziś o palarni i mieszankach Fantino.


Przeczytaj więcej

Cavallo - Kamyk, procedura Direct Trade i rzemieślnicze piece

Cavallo - Kamyk, procedura Direct Trade i rzemieślnicze piece

Chociaż o kawach włoskich moglibyśmy mówić bez końca, to jednak dokładamy wszelkich starań, aby temat ziaren wypalanych w ojczyźnie espresso choć trochę zrównoważyć wpisami dotyczącymi palarni powstających w pozostałych krajach Europy, w tym w Polsce. Odpowiadają one bowiem trendowi zupełnie innemu niż tradycja włoska - ziarna są wypalane jaśniej, a zalecanymi metodami parzenia są te, alternatywne takie jak dripper, Chemex, Aeropress bądź ekspres kolbowy. Poza tym, jako polscy miłośnicy małej czarnej możemy pochwalić się naszym rodakiem, Filipem Bartelakiem, który m.in. jest twórcą marek: Cavallo, Q Coffee, Coffee Proficiency i Coffee Cargo, a także certyfikowanym Q Arabica Grader, jedynym w kraju Assn i sędzią międzynarodowych zawodów baristów. Tym razem o kawie Cavallo.


Przeczytaj więcej

Mokito - włoska palarnia kawy, która pojawiła się na rynku wraz z ekspresami ciśnieniowymi

Mokito - włoska palarnia kawy, która pojawiła się na rynku wraz z ekspresami ciśnieniowymi

Bez wątpienia do grona najpopularniejszych włoskich palarni kawy, obok słynnych: Lavazza, Illy, Meseta, La Brasiliana i jeszcze kilku innych zaliczamy palarnię Mokito. Założony w roku 1931 w Mediolanie zakład na czele z Danelem De Bei już w pierwszych latach po II wojnie światowej, wraz z wprowadzeniem do sprzedaży ekspresów ciśnieniowych wyznaczył sobie za cel stworzenie mieszanki, która pozwoli uzyskać espresso najwyższej próby. Pomóc miały w tym oczywiście starannie dobierane i selekcjonowane ziarna sprowadzane z najlepszych plantacji położnych w najdalszych zakątkach świata. Do dziś palarnia strzeże swych tajemnic, zapewniając miłośnikom włoskich smaków produkt najwyższej jakości. Poznajmy czołowe kompozycje Mokito


Przeczytaj więcej

Coffee Republic - warszawska palarnia kawy ziarnistej

Coffee Republic - warszawska palarnia kawy ziarnistej

O włoskich palarniach, sztuce parzenia espresso doskonałego i mieszankach, które idealnie sprawdzają się do przygotowywania tegoż intensywnego, pełnego aromatu napoju można by pisać bez końca. Jednak czasem, raz na jakiś czas warto zrobić sobie choćby małą przerwę od kaw rodem ze słonecznej Italii. I tak dziś wracamy do ziaren wypalanych w naszym kraju. Z roku na rok w Polsce przybywa bowiem miłośników wysokiej jakości małej czarnej, spośród których co odważniejsi decydują się na otwarcie własnego, choćby rzemieślniczego zakładu. Jedną z takich palarni, które niewątpliwie zasługują na uwagę jest warszawska Coffee Republic.


Przeczytaj więcej

Caffen - kawa rodem ze starożytnej Partenopei

Caffen - kawa rodem ze starożytnej Partenopei

Ile palarni kawy we Włoszech, tyle i sposobów prażenia zielonych ziaren i łączenia ze sobą rozmaitych odmian arabiki i robusty pochodzących z przeróżnych zakątków świata (Ameryki Środkowej i Południowej, Afryki, Azji). Podczas, gdy część założonych w XIX i XX wieku rodzinnych zakładów niezmiennie kontynuuje tradycję, pozostali na drodze rozwoju czerpią z tego, co ma do zaproponowania współczesna technika i technologia. I tak też, w Italii znajdziemy małe palarnie, które korzystają ze starodawnych pieców rzemieślniczych, a także ogromne przedsiębiorstwa wyposażone w niezwykle nowoczesne maszyny. Można powiedzieć, że wyjątkiem jest palarnia Caffen - choć praktykująca postępowe metody, wciąż niewielka.


Przeczytaj więcej

Bazzara - włoski Triest, rzemieślniczy zakład i kawa dla najbardziej wymagających kawoszy

Bazzara - włoski Triest, rzemieślniczy zakład i kawa dla najbardziej wymagających kawoszy

Nie da się ukryć, że w dzisiejszych czasach niejako powracamy do korzeni. Staramy się zdrowo odżywiać (jeść dużo owoców, warzyw, kasz i ryb), unikać przetworzonego jedzenia, a tym samym wybierać wyłącznie produkty organiczne, wysokiej jakości. Tyczy się to nie tylko tego, co zjadamy, ale również, co pijemy. Stąd też, w przypadku kawy coraz większą popularność zyskują ziarna wypalane nie w wielkich halach produkcyjnych, lecz w niewielkich, rzemieślniczych zakładach. Dlaczego? Otóż w większości przypadków pochodzą one z certyfikowanych, małych plantacji, gdzie plantatorzy dbają o wysoką jakość swoich zbiorów, są świeżo wypalane tuż przed trafieniem do sprzedaży, a stopień ich uprażenia jest dobrze przemyślany. I właśnie tak wygląda to w Trieście, w palarni Bazzara.


Przeczytaj więcej

Bestsellery I kwartału 2018: Agust Natura Equa, La Brasiliana Marfisa i Varesina Silver

Bestsellery I kwartału 2018: Agust Natura Equa, La Brasiliana Marfisa i Varesina SilverPierwszy kwartał 2018 roku już dawno za nami. Ale warto do niego wrócić i przyjrzeć się kawom, które wzbudziły w tym okresie Wasze największe zainteresowanie. Nie zdziwiło nas, że postawiliście na włoskie palarnie z długą tradycją. Na podium znalazły się Natura Equa z palarni August, Marfisa z La Brasiliany i Silver z Varesiny. Sprawdźmy, co w nich wyjątkowego.
Przeczytaj więcej

Jolly Caffe - florencka kawa z rzemieślniczej palarni

Jolly Caffe - florencka kawa z rzemieślniczej palarni

Było już o kawie Gardelli z miasta Forli, Mesecie z Castel-Maggiorie nieopodal Bolonii, Mokito i Varesinie z Lombardii, Illy i Hausbrandt z Triestu, Gimie z Rzymu, Kimbo z Neapolu, S-Caffe z Rabli, La Brasilianie z Ferrary i Pellini z Werony. Na tym jednak nie kończy się nasza przygoda z włoskimi palarniami. Te wymienione to zaledwie niewielki odsetek spośród ponad 400 tego rodzaju zakładów zlokalizowanych w samej Italii. W poszukiwaniu klasycznych, a zarazem unikatowych smaków espresso tym razem przenosimy się do pięknej Florencji, aby nieco bliżej zapoznać się z marką Jolly Caffe.


Przeczytaj więcej

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixel