Blog

S-Caffe - włoska palarnia z ponad 125-letnią tradycją i doświadczeniem

S-Caffe - włoska palarnia z ponad 125-letnią tradycją i doświadczeniem

Prawdopodobnie nigdzie indziej na świecie nie ma tylu palarni kawy, co we Włoszech, których symbolem od niepamiętnych czasów jest aromatyczne, intensywne i pobudzające espresso. A przynajmniej nie tak dużych, eksportujących swój towar nie tylko do pozostałych krajów Europy, ale i na resztę kontynentów. Wobec tego, przedsiębiorstwa te porozrzucane są po różnych regionach Italii. Co więcej, w zależności od miejsca produkcji kompozycje charakteryzują się różnym składem (zawartością ziaren robusty względem arabiki), a co za tym idzie smakiem. S-Caffe to palarnia, której główna siedziba znajduje się obecnie w miasteczku Rabla na północy Włoch, niedaleko granicy z Austrią. Poznajmy jej historię i mieszanki kaw.


Przeczytaj więcej

Hausbrandt, czyli pierwsza włoska palarnia kawy

Hausbrandt, czyli pierwsza włoska palarnia kawy

To, że Włochy są światową stolicą kawy, espresso stanowi jeden z najpopularniejszych symboli tego kraju, a po całej Italii rozrzuconych jest mnóstwo mniejszych i większych palarni, które eksportują swój produkt niemalże na wszystkie kontynenty nie jest dla nikogo żadnym zaskoczeniem. W dzisiejszych czasach o kawie wiemy już naprawdę dużo. Jednak, kto z nas kojarzy, która włoska palarnia powstała jako pierwsza? Słynna Lavazza, Illy, Mokito, a może Meseta? Otóż, żadna z nich! Tak naprawdę najdłużej istnieje na rynku marka Hausbrandt. Poznajmy jej historię i najdoskonalsze mieszanki.


Przeczytaj więcej

Kimbo - historia trzech braci, którzy stworzyli palarnię w światowej stolicy espresso

Kimbo - historia trzech braci, którzy stworzyli palarnię w światowej stolicy espresso

O kawie można mówić wiele. Produkt, który znajduje się na kuchennych półkach ludzi na całym świecie, towarzyszy nam w ciągu dnia - o poranku pozwala obudzić się i zacząć działać, a po południu jest nieodłącznym elementem kilku chwil relaksu, w rzeczywistości skrywa masę tajemnic. Przez to, w rozważaniach na jego temat łatwo pominąć podstawowe informacje. I tak, o ile na naszym blogu często koncentrujemy się na szerzeniu wiedzy na temat espresso, które jak wiadomo oryginalnie pochodzi z Włoch, o tyle nie było jeszcze okazji, by wspomnieć, że Neapol uchodzi jego za światową stolicę. Najwyższa pora nadrobić zaległości. A skoro o espresso mowa, czas na palarnię Kimbo.


Przeczytaj więcej

Varesina Caffe - jedna z najstarszych włoskich palarni kawy

Varesina Caffe - jedna z najstarszych włoskich palarni kawy

Z pewnością nie raz zastanawialiście się, gdzie szukać początków tradycyjnego włoskiego espresso. Mimo, że w dzisiejszych czasach wiemy już o kawie naprawdę dużo, wciąż pozostają pewne wątpliwości, pytania, na które jak dotąd nie padły jeszcze odpowiedzi (przynajmniej na naszym blogu). Kiedy właściwie Włosi rozpoczęli sprowadzać do swojego kraju zielone ziarna kawowca? Kiedy powstały pierwsze palarnie, które zaproponowały mieszkańcom kraju, a niedługo później całego kontynentu gotowy do konsumpcji produkt (nie licząc oczywiście mielenia)? Jak wypracowano oryginalny, tradycyjny smak espresso? Bez wątpienia ogromną rolę odegrała w tym wszystkim Varesina Caffe, czyli jedna z najstarszych palarni kawy na terenie słonecznej Italii.


Przeczytaj więcej

Energetyki czy kawa? Co lepiej pobudza?

Energetyki czy kawa? Co lepiej pobudza?

Kawa jest najbardziej znanym napojem, po który sięgamy, gdy potrzebujemy pobudzenia psychicznego i fizycznego. Wiele osób w chwili wzmożonego zapotrzebowania na energię decyduje się jednak na wypicie puszki napoju energetycznego. Czy jest on skuteczniejszy i przede wszystkim, czy ma pozytywny wpływ na nasz organizm? Dzisiaj odpowiemy na te pytania.


Przeczytaj więcej

Jaką zieloną herbatę wybrać?

Jaką zieloną herbatę wybrać?

Herbata to obok wody i kawy najpopularniejszy napój na świecie. Dla niektórych osób nie jest niczym szczególnym i kojarzy się jedynie z papierowymi torebkami zalewanymi wrzątkiem. Koneserzy jednak potrafią docenić smak wysokiej jakości naparu z zielonej herbaty. Napój ten zyskuje na popularności nie tylko ze względu na walory smakowe, lecz również z powodu wielu właściwości zdrowotnych i odchudzających. Sprawdźmy, jakie rodzaje zielonej herbaty są najpopularniejsze i które z nich warto wybrać!


Przeczytaj więcej

Mastro Antonio, czyli polska palarnia zafascynowana fenomenem włoskiego espresso

Mastro Antonio, czyli polska palarnia zafascynowana fenomenem włoskiego espresso

W dzisiejszych czasach trudno nie zauważyć prawdziwego rozkwitu, jaki przeżywa krajowy rynek kawy. I nie chodzi nam tu nawet o te wszystkie świetne kawiarnie, w których kawę serwują wykwalifikowani bariści, ale przede wszystkim o coraz liczniejsze palarnie. Niewielkie, zazwyczaj rzemieślnicze zakłady otwierają się obecnie nie tylko w stolicy i okolicach, ale również w małych miejscowościach. Polską palarnią, która niewątpliwie zasługuje na uwagę, a o której nie mieliśmy jeszcze okazji wspomnieć jest Mastro Antonio. Poświęćmy więc chwilę temu wyjątkowemu miejscu z siedzibą w sercu nadmorskiego Kołobrzegu.


Przeczytaj więcej

Gima Caffè - smak Rzymu

Gima Caffè - smak Rzymu

Po raz kolejny wracamy na naszym blogu do korzeni, a więc do ziaren wypalanych we Włoszech - niekwestionowanej europejskiej stolicy kawy. Wydaje Wam się, że o kawach ze słonecznej Italii powiedzieliśmy już wszystko, co tylko można było powiedzieć? A zatem, musimy Was zaskoczyć! Otóż w tym pięknym kraju aż roi się od przeróżnych palarni, których produkt zawsze wyróżnia się mocnym lub bardzo mocnym paleniem. Część z Was może do tej pory nie zdawać sobie sprawy z tego, że w zależności od regionu Włoch, z jakiego pochodzą wypalone ziarna, ostateczny smak naparu jest nieco inny. Mieszkańcy północy kraju przepadają za nieco lżej palonymi, stuprocentowymi mieszkankami arabik, ewentualnie kompozycjami z niewielką domieszką robusty (15-20%). Palenie jest natomiast tym mocniejsze, a zawartość robusty tym większa, im dalej na południe. Tym razem na warsztat bierzemy rzymską palarnię Gima Caffè.


Przeczytaj więcej

DoubleShot - najwyższej jakości kawa z najlepszych mikro-plantacji

DoubleShot - najwyższej jakości kawa z najlepszych mikro-plantacji

Było już o kawach wypalanych w słonecznych Włoszech, w deszczowej Anglii, a także sporo o tych, które nabierają swojego ostatecznego smaku i aromatu na naszym, polskim podwórku. Stąd też wydaje się, że oto nastał właściwy moment byśmy nieco poszerzyli swoje horyzonty. Jak widać kawa, również ta segmentu specialty dociera do różnych zakątków Europy i na tyle silnie fascynuje miłośników małej czarnej, że postanawiają ze swej pasji uczynić sposób na życie. I tak też, nasi sąsiedzi zza południowej granicy otworzyli własną manufakturę naprawdę dobrej kawy. W 2010 roku w Pradze powstała palarnia DoubleShot.


Przeczytaj więcej

Dobre ziarno - trzy państwa, trzy odmiany kawy, dwa sposoby obróbki i jedyny, niepowtarzalny smak

Dobre ziarno - trzy państwa, trzy odmiany kawy, dwa sposoby obróbki i jedyny, niepowtarzalny smak

Po pierwsze, trzeba nam wiedzieć, że kawa Dobre ziarno, choć nazwa polska, nie jest wypalana w naszym kraju. Otóż jest to angielska marka stworzona z inicjatywy londyńskiej palarni Molecular Coffee. Jednak warto spróbować jej autorskich kompozycji, ponieważ mimo, że powstają w wielkiej, europejskiej stolicy, ziarna są najpierw dobierane, a później prażone w rzemieślniczym piecu z niezwykłą uwagą i starannością. Po drugie, wiosna właśnie zapukała do naszych drzwi. Czy może być lepszy powód, by sprezentować sobie paczkę świeżej kawy i napić się filiżanki małej czarnej, jakiej dotąd nie mieliśmy okazji posmakować?


Przeczytaj więcej
    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    Zamknij
    pixel