Blog

Czerwona herbata – właściwości

Czerwona herbata – właściwości

Gdy mowa o herbacie, to u większości z nas skojarzenia nadal zmierzają w kierunku powszechnego widoku: torebki, która moczy się w gorącej wodzie w filiżance lub kubku. A po jej zaparzeniu często dodajemy cukier oraz plasterki cytryny. A gdy myślimy o herbacie liściastej, to najczęściej wyobrażamy sobie lub uważamy, że jej zaparzanie jest czasochłonne, mało praktyczne, a do tego wymaga mierzenia temperatury wody i dokładnego odmierzania czasu parzenia. Zazwyczaj więc, rytuał parzenia herbaty liściastej pozostawiamy sobie, na któryś z nieśpiesznych dni. A że takich dni w ciągu roku zwykle mamy niewiele, to i rzadko sięgamy po dobrą herbatę liściastą. A ta rzadko wyciągana, traci z czasem swój smak i zapach. Jest jednak herbata czerwona, którą parzy się niezwykle prosto, a do tego posiada znakomite właściwości. Czytaj dalej, by dowiedzieć się jakie.


Przeczytaj więcej

Młynki stalowe a ceramiczne w ekspresach automatycznych - porównanie.

Młynki stalowe a ceramiczne w ekspresach automatycznych - porównanie.

Co powoduje, że ekspres automatyczny, którego kupno akurat rozważamy bywa czasem droższy niż ekspres automatyczny innej marki? Podstawowa odpowiedź brzmi: powodem są komponenty ekspresu, z których jest zbudowany. A jednym z kluczowych jest młynek do kawy. W automatycznym ekspresie do kawy to młynek, a tym samym jakość przemiału, którą zapewnia jest pierwszym czynnikiem, decydującym o smaku naszej kawy. Ten wpis poświęcimy wyjaśnieniu, jaka jest przewaga młynków z żarnami stalowymi nad młynkami o żarnach ceramicznych, czyli obalimy pewne mity, jakie zostały rozpowszechnione ze względu na to, że w młynkach stosowanych w wielu domowych ekspresach automatycznych o krótszej żywotności powszechnie stosuje się żarna ceramiczne.


Przeczytaj więcej
    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    Zamknij
    pixel