Młynek do kawy jest jednym z najważniejszych elementów potrzebnych do przygotowania idealnego naparu kawowego. Od tego, jak zmielone są ziarna, zależy moc kawy, czas ekstrakcji naparu, a także paleta uzyskanych aromatów. Jednak nawet najlepszy młynek nie będzie dobrze spełniał swojego zadania, jeżeli nie będzie regularnie czyszczony. Na co należy zwrócić uwagę przy konserwacji tego urządzenia i jakich środków do czyszczenia używać, by młynek służył nam jak najdłużej?
Miłośnicy kawy spędzają mnóstwo czasu na poszukiwaniu nowych wrażeń sensorycznych. Kawa speciality z dripa lub porządnie zaparzone espresso potrafią zaskoczyć smakiem, często bardzo nietypowym. Są jednak chwile, gdy mamy ochotę sięgnąć po kawę pełną znanych nam aromatów – wanilii, czekolady, cynamonu, karmelu. Taki smak kawy można osiągnąć w prosty sposób – sięgając po syrop do kawy. Który wybrać, by cieszyć się pyszną kawą?
Wśród herbat czarnych, zielonych, czerwonych i białych wymienia się również herbatę rooibos. Choć produkuje się ją z zupełnie innego krzewu niż camelia sinensi, dla smakoszy gorących i aromatycznych naparów stanowi ona interesującą alternatywę i cenne źródło przeciwutleniaczy. Skąd właściwie pochodzi rooibos i jak poprawnie zaparzać susz z tej rośliny, by osiągnąć satysfakcjonujący smak?