Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Blog

3 pomysły na herbatę zimową – pyszne i rozgrzewające
Jeśli nawet aura w połączeniu z masą innych warunków sprawiają, że nie mamy ochoty nawet wychodzić z domu, to nadal czasem nawet w czterech ścianach nienajlepsze okoliczności przyrody potrafią nas dopaść i popsuć humor. Należy więc dać temu odpór. I tu z pomocą przychodzą doskonałe herbaty. Nic więc dziwnego, że zimą szczególnymi względami cieszą się herbaty z dodatkiem korzennych przypraw, ziół i owoców, hojnie dosłodzone miodem lub cukrem trzcinowym. Jeśli szukacie pomysłów na herbatę zimową, która rozgrzeje Was tej zimy, przygotowaliśmy trzy wyjątkowo aromatyczne propozycje.
Czytaj więcej
Poznaj kawę po wiedeńsku – najsmaczniejszy z przepisów!
Wiedeń, stolica Austrii, to miasto słynące z zapierającej dech architektury, wspaniałej muzyki (nie bez powodu nazywane jest „miastem muzyki”), a także głęboko zakorzenionej kultury picia kawy – pierwsze kawiarnie wiedeńskie powstawały już w XVII wieku. Turyści z całego świata zjeżdżają do Wiednia, by zakosztować niezwykłego klimatu tych miejsc oraz ich specjałów – Linzer Torte, Apfelstrudel oraz wyśmienitej kawy po wiedeńsku. Jak wygląda i smakuje kawa po wiedeńsku? Sprawdźcie nasz przepis!
Czytaj więcej
Najlepsza gorzka czekolada – wybraliśmy dla Ciebie 5 topowych!
Kawy najwyższej próby czy kawy segmentu speciality cieszą się rosnącą popularnością, choć prawdopodobnie nigdy nie wejdą do tak zwanego kawowego mainstreamu. Głównie za sprawą stosunkowo wysokiej ceny, która decyzji nie ułatwia, zwłaszcza na początku, gdy poszukujemy „swojego” smaku. Traktuje się je podobnie, jak wysokiej jakości wina, zwracając uwagę na pochodzenie ziaren, ich obróbkę oraz szeroką paletę smaków i aromatów. Dla niektórych może być zaskoczeniem, że podobnie podchodzi się do czekolady. Najlepsza gorzka czekolada też może kosztować niemało i smak – podobnie jak w przypadku wysokiej jakości kaw – wymaga swoistego wyrobienia. Uzyskuje się je nie poprzez wykonywanie tajemnych rytuałów, dostępnych tylko nielicznym, ale poprzez próbowanie wielu czekolad. Od czego więc zacząć? Czytajcie dalej, by poznać nasze propozycje.
Czytaj więcej
Jaka kawiarka będzie najlepiej dopasowana do Twoich potrzeb?
Kawiarka to prawdopodobnie najbardziej rozpowszechniony i rozpoznawalny zaparzacz do kawy na świecie. To sprzęt stworzony dla miłośników esencjonalnej kawy oraz osób, które chcą rozpocząć swoją przygodę z kawą, ale jeszcze nie w głowie im kupowanie ekspresu ciśnieniowego. Mechanizm działania kawiarki jest banalnie prosty i już wielokrotnie przez nas opisywany, jednak wybór tych urządzeń jest ogromny. Jeżeli zastanawiacie się, jaką kawiarkę wybrać, lecz nie wiecie, czym się kierować przy zakupie – czytajcie dalej.
Czytaj więcej
Który automatyczny ekspres do kawy z młynkiem będzie najlepszym wyborem?
Wciąż przybywające rzesze miłośników kawy oraz potrzeba picia dobrej jakości napojów kawowych w domowym zaciszu sprawiły, że ekspres do kawy stał się jednym z najważniejszych sprzętów AGD, wokół którego coraz częściej toczy się duża część życia domowego. Ale wraz ze wzrostem popularności ekspresów wzrastają również – co zrozumiałe – wymagania kawoszy. By sprostać oczekiwaniom klientów producenci projektują swoje urządzenia tak, by były jak najbardziej funkcjonalne i niezawodne. W tym wpisie skupimy się na tym rodzaju ekspresów, w przypadku których utrzymanie niezawodności i funkcjonalności ekspresu jest dla inżynierów jeszcze większym wyzwaniem, gdyż w ekspresie do kawy znajduje się dodatkowy element: młynek do kawy. A coraz częściej wybór klientów pada właśnie na ekspres do kawy z młynkiem, który samodzielnie mieli ziarna i zaparza kawę. Na co zwrócić uwagę przy zakupie takiego ekspresu?
Czytaj więcej
Jaki żarnowy młynek do kawy powinien znaleźć się w Twojej kuchni?
Rozpoczynasz swoją przygodę z kawą i zachodzisz w głowę, które sprzęty są niezbędne, by przygotować doskonałe espresso lub świetną kawę przelewową? Oczywiście, jakość ziaren kawy oraz ekspres lub sprzęt do metod alternatywnych odgrywają znaczącą rolę, jednak nieustannie będziemy powtarzać, że odpowiedni młynek do kawy to absolutna podstawa. Gdy mowa o jakości tych urządzeń, zawsze podkreśla się i my również chcemy tutaj na to zwrócić uwagę, że warunkiem numerem jeden dobrego przemiału jest żarnowy młynek do kawy. Czym charakteryzuje się takie urządzenie i jakie wybrać, by móc przygotować świetną kawę również w domu?
Czytaj więcej
Warto pić zieloną herbatę, by zadbać o swoje zdrowie
Zielona herbata, obok herbaty czarnej, jest jednym z najczęściej wybieranych napojów na świecie. W krajach azjatyckich pija się ją najczęściej, gdyż stanowi jeden z fundamentów tamtejszej kultury i tradycji. Ceniona jest nie tylko za swój wyjątkowy i delikatny smak, ale także za prozdrowotne właściwości, na temat których powstały liczne badania. Czy warto pić zieloną herbatę „ku zdrowotności”? By poznać odpowiedź na to pytanie, czytajcie dalej.
Czytaj więcej
Oto czemu espresso doppio to podwójna dawka szczęścia.
Pewnie każdy z nas ma swój ulubiony typ kawy, który raz za razem zamawia w pobliskiej kawiarni lub przygotowuje własnym sumptem w domowym ekspresie. Dla jednych będzie to duża i mocna czarna kawa, dla innych lekkie jak chmurka cappuccino, znajdą się też amatorzy latte z hojną porcją słodkiego syropu. Jednak nie każdy dobrze orientuje się w tym gąszczu obcobrzmiących nazw. Jeżeli w menu kawiarni zauważyliście espresso doppio i zastanawiacie się, co to za kawa i jak ją przygotować, spieszymy z wyjaśnieniem.
Czytaj więcej
Odkryj białą czekoladę do picia – najsłodszą wśród czekolad
Niższe temperatury za oknem to niechybny znak, że najwyższy czas sięgnąć po ciepłe i rozgrzewające napoje. Idealnym przykładem napoju, który często pijamy w okresie jesienno-zimowym jest gorąca czekolada. Występuje w licznych odmianach smakowych, lecz najczęściej wybieramy czekoladę mleczną lub deserową. Mniej popularna, choć nie mniej smaczna jest biała czekolada do picia. Niektórzy odmawiają jej statusu czekolady, lecz niesłusznie. Zastanawiacie się, jak przygotować naprawdę smaczną białą czekoladę do picia? Czytajcie dalej!
Czytaj więcej
Dlaczego tamper to niezbędnik każdego baristy?
Osoby bywające w kawiarni i przyglądające się pracy baristy wiedzą, że przygotowanie kawy wymaga nie tylko wiedzy i doświadczenia, ale również kilku akcesoriów. Podstawą jest oczywiście młynek i ekspres ciśnieniowy, jednak istnieje jeszcze jeden gadżet, bez którego przygotowanie espresso nie jest możliwe - tamper. Ten niewielki i niepozorny przedmiot ma niebagatelny wpływ na długość ekstrakcji kawy i jej ostateczny smak. Jak temper do kawy będzie najlepszy i dlaczego domowi bariści również powinni mieć go na wyposażeniu kuchni?
Czytaj więcej
pixel