Aromatyczna i rozgrzewająca kawa z kardamonem

2021-04-07
Aromatyczna i rozgrzewająca kawa z kardamonem Aromatyczna i rozgrzewająca kawa z kardamonem

Przyprawy korzenne są częstym dodatkiem do słodkich ciast i deserów, gdyż nadają im przyjemnego aromatu, intrygującej goryczki i nieco pikantności. Równie chętnie wykorzystywane są do przygotowywania rozmaitych napojów kawowych. Jedną z popularnych przypraw korzennych jest kardamon, który wykorzystuje się do przygotowania tzw. kawy po turecku. Jak przyrządzić kawę z kardamonem w domu? Znamy na to kilka sposobów.

Kardamon — przyprawa z dalekiej Azji

Kardamon jest rośliną z rodziny imbirowatych, oznacza to więc, że jest blisko spokrewniony z inną przyprawą korzenną — imbirem. W stanie dzikim rośnie na terenach półwyspu Indyjskiego oraz na Cejlonie, uprawiany jest też w Chinach, Salwadorze czy Gwatemali. Tym, co w tej roślinie jest najcenniejsze, są jej niewielkie, niemalże czarne nasionka zamknięte w zielonkawo-żółtej, eliptycznej torebce.

Kardamon — przyprawa z dalekiej Azji

Kardamon jest, tuż po szafranie, jedną z najdroższych przypraw na świecie. Ma intensywny korzenny aromat, który wspaniale urozmaica smak dań wytrawnych, jak również deserów i wypieków. W sklepach dostępny jest w formie całych ziaren lub zmielonej. Dobrym wyborem są całe ziarna, które dłużej zachowują swój intensywny aromat, a które można rozetrzeć na pył w moździerzu lub przy pomocy młynka ostrzowego.

Oprócz walorów smakowych kardamon znany jest też ze swoich właściwości prozdrowotnych. Dawniej wykorzystywano go w medycynie ajurwedyjskiej i chińskiej, w medycynie konwencjonalnej stosowany był jako środek na dolegliwości żołądkowe, lecz również schorzenia górnych dróg oddechowych i dróg moczowych, a nawet jako afrodyzjak.

Kawa po turecku z kardamonem

Kawa z kardamonem mielonym — smaczne połączenie

Przyprawy korzenne doskonale komponują się z kawą, przyjemnie rozgrzewając i podkreślając obecne w naparze aromaty. Do takiego połączenia najlepiej sprawdzają się kawy średnio i ciemno palone, w których wyczuwalne są nuty czekolady, wanilii i orzechów. Jak zrobić kawę z kardamonem wykorzystując urządzenia dostępne w naszej kuchni? Możliwości jest kilka. Jeżeli zastanawiamy się, ile kardamonu do kawy należy dodać, podpowiadamy, że najlepiej kierować się swoimi preferencjami smakowymi i umiarkowaniem, ponieważ kardamon jest wyjątkowo intensywną przyprawą i w nadmiarze zdominuje smak kawy.

Kawa z kardamonem mielonym  — smaczne połączenie

Kawa po turecku

Kardamon jest jednym ze składników kawy po turecku. Tu warto nadmienić, że kawą po turecku nie jest popularna „parzucha”, czyli kawa mielona zalana wrzątkiem w kubku lub szklance. Kawę po turecku przygotowuje się w tygielku — niewielkim naczyniu, zwykle miedzianym, wyposażonym w długą rączkę. Do tygielka wsypuje się bardzo drobno zmieloną kawę, przyprawy (kardamon, cynamon), trochę cukru, a następnie dodaje wodę i całość podgrzewa. Kawę podgrzewa się trzykrotnie, pilnując, by nie doprowadzić jej do wrzenia. Potem należy chwilę odczekać, by fusy kawowe opadły na dno, a następnie kawę rozlewa się do filiżanek.

Kawa z kardamonem z kawiarki

Do przygotowania kawy z dodatkiem kardamonu możemy wykorzystać również kawiarkę. Wystarczy sitko kawiarki wypełnić zmielonymi ziarnami i dodać do nich szczyptę lub dwie zmielonego kardamonu, by nadać kawie korzennego, kardamonowego aromatu.

Kawy polecane do picia z kardamonem.

Kawa z kardamonem z ekspresu

Kawa z ekspresu ciśnieniowego z kardamonem może być wyjątkowo smaczna, jednak w tym przypadku rekomendujemy dodać przyprawę bezpośrednio do espresso. Na takiej kawowo-kardamonowej bazie można z powodzeniem przygotować aromatyczne cappuccino lub caffè latte.

Kawa z kardamonem przepis

Kawy z dodatkiem przypraw korzennych doskonale komponują się z dodatkiem mleka oraz odrobiną cukru lub innego słodzidła, które podkreśli smak naparu.

Do przygotowania kawy z kardamonem potrzebować będziemy:

  • podwójnego espresso lub kawy zaparzonej kawiarce poj. 2 tz;
  • 125 ml pełnotłustego mleka;
  • kilku ziaren kardamonu roztartych w moździerzu;
  • odrobina świeżo startego cynamonu;
  • łyżeczkę miodu lub ulubionego syropu.

Napar kawowy łączymy z roztartym kardamonem i miodem, dokładnie mieszamy i przelewamy do filiżanki. Mleko spieniamy przy pomocy dyszy spieniającej przy ekspresie ciśnieniowym lub za pomocą elektrycznego spieniacza. Spienione mleko dodajemy do kawy, z wierzchu piankę możemy udekorować szczyptą kardamonu.

Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2021

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies.Wykorzystujemy je w celach analitycznych, marketingowych oraz aby dostosować treści do Twoich preferencji i zainteresowań. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Klikając „OK” udzielasz zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych dotyczących Twojej aktywności w Internecie w celach marketingowych (w tym dla personalizacji reklam).

OK
pixel