Bez kawy wszystko traci smak.
Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Pijemy ją by się pobudzić i rozpocząć szybciej dzień, ale równie często delektujemy się jej smakiem i aromatem. Ciężko nam sobie wyobrazić dzień bez intensywnego smaku arabiki. Małą czarną pijemy w pracy, ale jej smakiem cieszymy się również razem z przyjaciółmi. Kiedy zabraknie kawy, wszystko traci smak.
Bez kawy ciasto traci smak
Wyjście do kawiarni to idealny sposób, by się zrelaksować. Świetne ciasto nie będzie jednak smakowało tak dobrze, jeśli wybierzemy do niego herbatę, wodę mineralną lub sok. Zazwyczaj tylko intensywne orzechowe aromaty kawy idealnie komponują się z zamówionym deserem. Taki zestaw to idealny początek poważnych rozmów, jak i relaksujących plotek w gronie znajomych. Z ciastami najlepiej komponują się ziarna mocno palone, które świeżo zmielone trafiają do ekspresu ciśnieniowego. Jeśli wolicie intensywny smak, zamówcie espresso lub americanę. Jeśli jednak macie ochotę na coś bardziej deserowego, to na pewno do gustu przypadnie Wam cappuccino.
Dzień bez kawy to dzień stracony
Wstajesz zły, niewyspany, a w dodatku słyszysz a w radio, że dzisiaj niskie ciśnienie? Najlepszym rozwiązaniem tych wszystkich problemów jest oczywiście kawa. Nie tylko pobudzi nas do działania, lecz również przyczyni się do wytwarzania w naszym organizmie endorfiny i serotoniny, czyli tych związków, które sprawiają, że jesteśmy szczęśliwi. Dzięki niej zmniejsza się również nasze napięcie mięśniowe i łatwiej się relaksujemy. Kiedy zabraknie w naszym życiu kawy, prawdopodobieństwo, że dzień będzie dla nas stracony drastycznie wzrasta.
Nie rzucaj kawy
Co pewien czas jesteśmy bombardowani informacjami o tym, że picie kawy należy rzucić, ponieważ jest ona szkodliwa dla zdrowia. Oczywiście, istnieją grupy osób, jak kobiety w ciąży i dzieci, dla których picie napojów z kofeiną nie jest wskazane. Dla wszystkich innych właściwości kawy mogą okazać się jednak bardzo pożądane. Nie musimy więc jej rzucać. Dlaczego warto ją pić?
Kawa nie tylko zmniejsza poziom odczuwania naszego zmęczenia, lecz również wpływa na poprawę aktywności naszej kory mózgowej. Dzięki regularnemu piciu małej czarnej będziemy w stanie zachować sprawność umysłową do później starości. Kofeina ponadto zmniejszy niebezpieczeństwo wystąpienia u nas takich chorób jak demencja starcza, Alzheimer czy Parkinson. Kawa jest również źródłem antyoksydantów. Jeśli chcemy więc zachować młodość, powinniśmy pić ją regularnie.
Kawa niejeden ma smak
Choć dla laika kawa wydaje się mieć po prostu smak…kawy, to w rzeczywistości jej nuty smakowe znacząco się od siebie różnią. Najczęściej pijemy kawy, które pochodzą z Ameryki Południowej i są palone po włosku. Charakterystyczny jest dla nich orzechowo-czekoladowy posmak. Jeśli jednak wybierzemy kawy z Etiopii, to bardzo szybko wyczujemy w nich cytrusy, Kenia zaskoczy nas jagodami, a Gwatemala truskawkami i karmelem. Bez kawy wszystko traci smak, zwłaszcza że smaków jest naprawdę wiele do spróbowania.