Czy cukier muscovado jest zdrowszy od białego cukru?

2021-01-27
Czy cukier muscovado jest zdrowszy od białego cukru?

Wiele osób nie wyobraża sobie filiżanki kawy lub herbaty bez dodatku choćby odrobiny cukru. Na rynku dostępnych jest wiele cukrów. Jedne uznawane są za zdrowe, z kolei spożycie innych poleca się ograniczyć, jednak na szczególną uwagę zasługuje cukier muscovado, który wyróżnia się nietypową konsystencją i zaskakująco intensywnym smakiem. Jak przebiega proces produkcji cukru muscovado i w jaki sposób można go używać w kuchni? Czy rzeczywiście jest zdrowszy od innych rodzajów cukru?

Czy cukier muscovado jest zdrowszy od białego cukru?

Co to jest cukier muscovado?

Cukier muscovado jest rodzajem nierafinowanego cukru produkowanego z trzciny cukrowej. Nazywa się go również “cukrem z melasy cukrowej”, “wilgotnym cukrem” lub “cukrem z Barbadosu”, gdyż właśnie ten kraj zasłynął z jego produkcji. Dzisiaj głównym producentem cukru muscovado są Indie, a za nimi Kolumbia, Mjanma i Pakistan. Cukier ten powszechnie wykorzystuje się do wytwarzania rumu oraz w przemyśle cukierniczym, a także w produkcji niektórych piw.

Nazwa “wilgotny cukier” również ma swoje uzasadnienie, cukier muscovado przypomina bowiem wilgotny i lepki piasek. Ma ciemnobrązową barwę i intensywny smak przyrównywany do karmelu, syropu klonowego, a nawet miodu gryczanego. Nawet niewielki jego dodatek może wzbogacić ulubione desery i napoje, nadając im zupełnie nowy wymiar smaku.

Co to jest cukier muscovado?

Cukier brązowy muscovado - jak się go produkuje?

Cukier brązowy muscovado pozyskuje się z trzciny cukrowej. Najpierw wyciska się z niej sok, który następnie jest długo odparowywany, aż do powstania gęstej melasy. Uzyskaną melasę suszy się na słońcu, co prowadzi do jej krystalizacji. W razie potrzeby ewentualne bryłki cukru są dodatkowo rozcierane. Cukru muscovado nie poddaje się procesowi rafinacji, dzięki czemu zachowuje intensywną barwę i zapach.

Cukier muscovado ciemny - właściwości

Cukier muscovado zwykło się uważać za zdrowszą alternatywę białego cukru. Wysoka zawartość melasy trzcinowej sprawia, że cukier ten zawiera śladowe ilości soli mineralnych (m.in. potasu, wapnia, magnezu i fosforu), witamin z grupy B oraz A i C, a także substancji o potencjale przeciwutleniającym, które chronią organizm przed stresem oksydacyjnym i rozwojem chorób cywilizacyjnych.

Cukier muscovado ciemny - właściwości

Mimo to cukier muscovado w większości składa się z węglowodanów i jest równie kaloryczny, co pospolity cukier kryształ - 100 g cukru muscovado dostarcza 370 kalorii. Należy więc stosować go tak, jak pozostałe cukry - z umiarem.

A jak muscovado zmienia smak kawy, gdy go do niej dodać? Na pewno nie spowoduje, że będzie mdła. Słodycz nie zdominuje kawy, tworząc coś w rodzaju kofeinowego ulepu. Cukier muscovado uzupełni smak kawy, nada jej nieco miodowego charakteru z wytrawną nutą.

Jasny cukier muscovado czy ciemny cukier muscovado?

Dostępne są dwa rodzaje cukru z melasy trzcinowej - jasny (ang. light) oraz ciemny cukier muscovado (ang. dark). Jasny cukier muscovado tym się różni od ciemniejszego wariantu, że część melasy jest z niego odwirowywana. Dzięki temu ma on wyraźnie jaśniejszą barwę i łagodniejszy smak, jest też mniej wilgotny. Nie należy mylić go z cukrem brązowym, który jest niczym innym, jak połączeniem rafinowanego białego cukru i melasy. Ciemny cukier muscovado zawiera znacznie więcej melasy, która nadaje mu intensywną, ciemnobrązową barwę, lekko gorzkawy posmak oraz lepką konsystencję.

Jasny cukier muscovado czy ciemny cukier muscovado?

Niewłaściwie przechowywany cukier muscovado będzie się zbrylał, tworząc bardzo twarde grudki, dlatego należy przechowywać go w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Jeżeli stwardnieje, wystarczy podgrzać go przez chwilę w kuchence mikrofalowej lub na kilka godzin położyć na nim wilgotną ściereczkę, a odzyska swoją oryginalną konsystencję.

Cukier muscovado - gdzie kupić?

Jeżeli ciekawi Was smak jasnego lub ciemnego cukru muscovado, oba warianty znajdziecie w naszejw ofercie. Cukry te produkowane są w sposób tradycyjny z trzciny cukrowej, uprawianej na Mauritiusie. Cukier muscovado będzie stanowił interesujący dodatek smakowy nie tylko do kawy i herbaty, lecz także deserów, słodkich wypieków, a nawet wytrawnych dań.

Pokaż więcej wpisów z Styczeń 2021

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies.Wykorzystujemy je w celach analitycznych, marketingowych oraz aby dostosować treści do Twoich preferencji i zainteresowań. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Klikając „OK” udzielasz zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych dotyczących Twojej aktywności w Internecie w celach marketingowych (w tym dla personalizacji reklam).

OK
pixel