Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Czym jest dystrybutor do kawy i czemu jest Ci potrzebny?

2021-02-05
Czym jest dystrybutor do kawy i czemu jest Ci potrzebny? Czym jest dystrybutor do kawy i czemu jest Ci potrzebny?

Zakup kolbowego ekspresu ciśnieniowego do kawy to zaledwie początek drogi do dobrego espresso, o czym pewnie przekonał się każdy domowy barista. Na tej ścieżce ku smacznej kawie warto przyglądnąć się pracy profesjonalnych baristów, którzy zjedli zęby na niejednej małej czarnej. Szczególną uwagę warto zwrócić na akcesoria baristy, w tym na tajemniczo wyglądający krążek - dystrybutor do kawy. Do czego służy i czy warto mieć go w swojej kuchni?

Dystrybutor do kawy - sekret dobrego espresso

Dystrybutor do kawy - sekret dobrego espresso

W Twojej kuchni pojawił się porządny kolbowy ekspres ciśnieniowy, gotowy przygotować dobre espresso. Obok pyszni się młynek automatyczny, który mieli kawę dokładnie tak, jak sobie zażyczysz. Mimo to kawa ciągle nie wychodzi tak, jak sobie wymarzyłeś. Gdzie może leżeć problem? Być może w nierównomiernym ubiciu kawy w kolbie.

Narzędziem służącym do ubijania zmielonej kawy w portafiltrze jest tamper. To niewielkie urządzenie zbudowane ze stalowej podstawy i ergonomicznego uchwytu, przy jego pomocy barista ugniata zmieloną kawę w sitku. I choć proces ten wydaje się prosty, w praktyce okazuje się dosyć trudny, zwłaszcza dla początkujących kawoszy. Najwięcej kłopotów nastręcza nie tyle ubicie, ile równomierne rozłożenie kawy w portafiltrze, szczególnie gdy działamy w pośpiechu. Właśnie w takich sytuacjach warto sięgnąć po dystrybutor do kawy.

Czym jest dystrybutor do kawy?

Dystrybutor do kawy to niewielkich rozmiarów przyrząd przeznaczony do równomiernego rozprowadzania kawy w portafiltrze, który stosuje się przed tampingiem. Zbudowany jest z uchwytu wykonanego z tworzywa sztucznego lub drewna oraz stalowej podstawy, której spód został wyprofilowany tak, by równomiernie rozłożyć zmieloną kawę na całej powierzchni sitka - bez grudek i warstwy kawy na jego brzegach.

Czym jest dystrybutor do kawy?

Dystrybutor do kawy stosuje się po to, by kawa była idealnie rozprowadzona w portafiltrze. Właściwe ułożenie i ubicie kawy przekłada się na równomierny przepływ wody i zrównoważoną ekstrakcję, uwydatniając zniuansowane nuty smakowe i aromaty espresso. Ponadto stosowanie dystrybutora do kawy zapewnia większą powtarzalność przy parzeniu kawy i tym samym większą satysfakcję z jej przygotowywania.

Jak używać dystrybutora do kawy?

Jak działa dystrybutor do kawy? To niezwykle prosty w użyciu przyrząd. Wystarczy wsypać do portafiltra dokładnie odmierzoną dozę zmielonej kawy, a następnie położyć dystrybutor na jej powierzchni. Następnie należy wykonać kilka obrotów dystrybutorem, pamiętając o tym, by nie używać do tego siły. W ten sposób kawa jest idealnie wyrównana w kolbie i gotowa do tego, by ugnieść ją przy pomocy tampera.

Jak wybrać dystrybutor do kawy?

Jak wybrać dystrybutor do kawy?

Na rynku dostępne są rozmaite modele dystrybutorów do kawy, które z łatwością można dopasować do stylu naszego ekspresu bądź wystroju kuchni. Idealnym tego przykładem jest dystrybutor do kawy MOTTA, dostępny zarówno z uchwytem w kolorze uniwersalnej czerni, jak również w wersji w czarno-białe, fantazyjne wzory. Pamiętajmy jednak, że design i kolorystyka są sprawą drugorzędną, a najważniejsze jest to, by dystrybutor był idealnie dopasowany do kolby ekspresu! Dystrybutor do kawy 58 mm sprawdzi się wyłącznie do sitek o tej samej średnicy, w mniejszych zwyczajnie się nie zmieści. Z kolei dystrybutor o znacząco mniejszej średnicy niż posiadanie sitko nie zapewni równomiernej dystrybucji zmielonej kawy w kolbie - drobinki będą się gromadzić na brzegach sitka, a dystrybutor może wpadać do środka. Przed zakupem dokładnie sprawdźmy wymiary sitka, by uniknąć konieczności zwrotu produktu do sklepu.

Polecane

pixel