Czym jest espresso macchiato?

2020-02-11
Czym jest espresso macchiato?

Wchodząc do większości kawiarni już od progu możemy zapoznać się z szerokim menu różnorodnych kaw. Każdy kawosz doskonale zna włoskie espresso, delikatne cappuccino, mleczne caffè latte bądź zdobywające popularność flat white. Obok tych pozycji może się znaleźć także tajemniczo brzmiące espresso macchiato. Jeżeli nie wiecie, czym charakteryzuje się tak przygotowana kawa, po przeczytaniu tego artykułu będziecie uzbrojeni w komplet niezbędnych informacji. Zdradzamy również, jak przygotować idealne espresso macchiato przy użyciu domowego sprzętu.

Espresso podstawą dobrej kawy.

Podstawą włoskich kaw podawanych w kawiarniach jest espresso, nazywane często „królową kaw”. To napar o niewielkiej objętości, jednak oferujący szeroką gamę aromatów i tekstur. Prawidłowo przygotowane espresso jest dosyć gęste, niemal lepkie, charakteryzuje się równomierną, orzechowobrązową cremą oraz intensywnym i esencjonalnym smakiem z pogranicza owocowych nut i czekoladowej słodyczy.

Espresso przygotowuje się z drobno zmielonych ziaren, przez które przepuszcza się wodę pod ciśnieniem tak aby uzyskać od 25 do 35 ml. Czas ekstrakcji dla takiej kawy wynosi około 25-30 sekund. Serwuje się ją w niewielkiej filiżance, zazwyczaj wypełnionej do połowy. Tradycyjnie do espresso podaje się szklankę niegazowanej wody, po którą należy sięgnąć przed rozpoczęciem picia kawy. Robi się to po to, by przepłukać kubki smakowe i przygotować je na smak esencjonalnego naparu. Podobną regułę stosuje się np. podczas degustacji wina, by testowanych trunków nie zakłócały inne smaki.

Espresso macchiato – co to takiego?

Jak słusznie przypuszczacie, espresso macchiato to kawa o włoskim rodowodzie. O ile znamy espresso, o tyle drugi człon nazwy może nastręczać pewnych trudności. Tutaj warto odnieść się do języka włoskiego, by zrozumieć sposób podania tego napoju. Macchiato po włosku znaczy „splamiony” lub „nakrapiany”, zatem espresso macchiato to nic innego, jak espresso splamione mlekiem.

espresso machiato

Standardowe espresso, podane w niewielkiej filiżance, ozdabia się hojnym kleksem mlecznej pianki, której nie miesza się z naparem. Dodane mleko nie zmienia w drastyczny sposób smaku kawy (jak ma to miejsce przy kawach mlecznych), a jedynie go przełamuje. Dzięki temu zachowane zostają wszystkie pożądane cechy intensywnego espresso, ale w bardziej subtelnym wydaniu. Nie jest to jednak sztywną regułą, ponieważ każda kawiarnia espresso macchiato może podawać w inny sposób. Kawa bywa serwowana w proporcji 1:1 z pianką, niejednokrotnie spienione mleko jest po prostu wlewane wprost do kawy.

Espresso macchiato przygotujesz w domu

Jeżeli posiadamy w domu ekspres ciśnieniowy, kolbowy lub automatyczny, bez większych trudności przygotujemy własne espresso macchiato. Instrukcje, jak zaparzyć doskonałe espresso przy pomocy ekspresu kolbowego znajdziecie w tym artykule. Jeżeli jesteście posiadaczami ekspresu automatycznego, należy zaparzyć espresso zgodnie z instrukcją lub własnymi preferencjami.

Piankę do espresso macchiato można przygotować przy pomocy dyszy spieniającej przy ekspresie ciśnieniowym, jak również elektrycznego spieniacza, a nawet tłokowego zaparzacza do kawy. Do tego celu najlepiej użyć pełnotłustego mleka, o zawartości 3,2% tłuszczu. Filiżankę gotowego espresso należy dopełnić spienionym mlekiem – wystarczą dwie łyżeczki. Pamiętamy, by nie dolewać mleka, a jedynie nakładać piankę na powierzchnię cremy – napar ma pozostać czarny.

espresso macchiato jak je przygotować w domu

Jeżeli jesteście posiadaczami ekspresu Jura E8, espresso macchiato możecie przygotować w całości przy jego pomocy, zaledwie jednym muśnięciem palca. Wystarczy użyć dostępnego na ekranie dotykowym trybu espresso macchiato, by cieszyć się filiżanką tej wyjątkowo smacznej kawy.

espresso macchiato ekspres jura E8
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel