Czyszczenie ekspresu do kawy (część I)

2018-09-15
Czyszczenie ekspresu do kawy (część I)

Biorąc pod uwagę względy czysto praktyczne, a pomijając smak kawy, który oczywiście dla prawdziwego smakosza jest rzeczą najważniejszą, trzeba przyznać, że na tym polu wygrywają metody alternatywne. Dlaczego? Kiedy pomyślimy o czyszczeniu i konserwacji wydaje się to oczywiste. Utrzymanie w czystości drippera, Chemexu, a nawet Aeropressu jest o niebo prostsze, aniżeli mycie i odkamienianie ekspresu. Jednak nie każdy lubi małą czarną parzoną na jeden z niekonwencjonalnych sposobów. Stąd też wszystkim miłośnikom klasycznego espresso italiano, cappuccino, latte i innych kaw mlecznych dajemy kilka przydatnych wskazówek, które pomogą przeprowadzić prawidłowe czyszczenie ekspresu do kawy, zarówno kolbowego, jak i automatycznego.

Ekspres kolbowy - konserwacja

Jeśli już zdecydowaliśmy się na zakup wysokiej jakości ekspresu kolbowego, np. marki Bezzera lub La Pavoni, musimy mieć na uwadze, że tak profesjonalny sprzęt wymaga odpowiedniej pielęgnacji. W przeciwnym razie prędzej czy później zauważymy pewne nieprawidłowości w jego funkcjonowaniu. Co więcej, zakamieniony, niedoczyszczony ekspres kolbowy będzie miał negatywny wpływ na smak kawy. Stąd też w razie potrzeby należy w miarę regularnie podejmować się dokładnego czyszczenia ekspresu do kawy, z uwzględnieniem wszystkich jego elementów. Zanim jednak się za to zabierzemy, należy dobrze zapoznać się z budową posiadanego modelu.

Ekspres kolbowy - czyszczenie

Czyszczenie ekspresu do kawy, a dokładniej ekspresu kolbowego co prawda nie jest trudnym zajęciem, jednak niewątpliwie wymagającym chwili wolnego czasu. Po kilku razach z pewnością dojdziemy do wprawy. Zaczynamy od odpięcia kolby i wyczyszczenia uszczelki grupy zaparzającej szczoteczką oraz szmatką lub ręcznikiem papierowym. Kolejnym krokiem powinno być zamocowanie na kolbie tzw. ślepego sitka i wsypanie specjalnego proszku do czyszczenia ekspresów oraz uruchomienie maszyny w taki sam sposób, jakbyśmy chcieli zaparzyć kawę. Po dziesięciu sekundach wyłączamy, odczekujemy kolejne dziesięć i powtarzamy tę czynność pięć razy. Kolejnym krokiem jest wypłukanie kolby w czystej wodzie i ponowne założenie ślepego sitka. Cały proces 5 krotnego płukania powtarzamy jeszcze raz lub dwa. Tym razem nie korzystamy już z detergentu. Pierwszą kawę zaparzoną po czyszczeniu ekspresu, należy wylać, gdyż mogą się w niej znajdować resztki detergentu. I gotowe, znów możemy cieszyć się wyśmienitym espresso z ekspresu kolbowego!
*Powyższa instrukcja dotyczy wyłącznie ekspresów wyposażonych w zawór trójdrożny.

Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2018
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel