Delter Coffee Press – innowacja w parzeniu kawy.

2020-01-07
Delter Coffee Press – innowacja w parzeniu kawy.

Wśród alternatywnych metod parzenia kawy prym wiodą przelewowe Chemex i dripper oraz, najmłodszy w tym gronie, Aeropress. Jednak rynek kawy nie lubi stagnacji, a smakosze kawowego naparu nieustannie szukają nowych rozwiązań. Odpowiedzią na to rosnące zapotrzebowanie może być Delter Coffee Press, który łączy w sobie wygodę zaparzacza tłokowego i lekkość kawy z metod przelewowych.

Delter Coffee Press – wynalazek wprost z Australii.

Delter Coffee Press

Delter Coffee Press to wyjątkowo młody projekt, który powstał w Brisbane w Australii pod koniec 2018 roku. Choć na razie znany jest niemal wyłącznie kawowym geekom, już wkrótce może stać się równie popularny, co pozostałe metody alternatywne. Zdaniem twórców Delter Coffee Press ma być niemałą rewolucją w przygotowywaniu kawy. Swoją wyjątkowość zawdzięcza nietypowej konstrukcji, która ma zapobiegać "turbulencjom" (czyli wszelkim ruchom wody wywołanym mieszaniem, wstrząsaniem czy jej wlewaniem) podczas procesu zaparzania i umożliwiać uzyskanie bardziej klarownego i zbalansowanego naparu o pomniejszonej goryczy. W przypadku znanych nam metod alternatywnych, w procesie zaparzania zmielone ziarna kawy są w stałym kontakcie z gorącą wodą. Delter działa na zasadzie perkolacji – gorąca woda jest przepuszczana przez warstwę kawy. Co więcej, użytkownik ma pełną kontrolę nad tym, kiedy przemiał będzie miał kontakt z wodą oraz z jakim natężeniem będzie ona przepływać.

Jak skonstruowany jest Delter Coffee Press?

Delter Coffee Press

Konstrukcja Deltera jest niezwykle prosta. Urządzenie składa się cylindrycznego korpusu zakończonego nakrętką oraz tłoka. Wewnątrz korpusu znajduje się gumowa uszczelka, tzw. „Jet-Seal”, która oddziela wodę od zmielonej kawy. Uszczelka posiada niewielkie otwory, które pod wpływem ciśnienia przepuszczają wodę do nakrętki i znajdującej się w niej zmielonej kawy.  Na powierzchni Deltera umieszczono podziałkę, która pomaga odmierzać kolejne dozy wody. Tłok w dolnej części wyposażony jest w gumowy pierścień uszczelniający, zaś u góry znajduje się gumowa nakładka, która może pełnić funkcję miarki do ziaren. Nakrętka jest w stanie pomieścić do 25 g zmielonej kawy, przed zaparzaniem na jej dnie umieszcza się okrągły, papierowy filtr. Całe urządzenie wykonane jest z wysokiej jakości materiałów. Do komory zaparzania i tłoka wykorzystano wytrzymały kopoliester Tritan (wolny od BPA), który z wyglądu przypomina szkło. Delter jest niewielki i wyjątkowo kompaktowy, stworzony do przygotowywania kawy w podróży. Waży niecałe 250 g i zmieści się do każdej walizki.

Delter Coffee Press vs Aeropress – czy da się je porównać?

Delter Coffee Press

Zaparzacz Delter Coffee Press bywa często porównywany do Aeropressa, a nawet uznawany za jego bezpośredniego rywala. Rzeczywiście, z pozoru oba sprzęty wyglądają podobnie i są zbliżonych gabarytów, jednak tu podobieństwa się kończą. Oba zaparzacze wykorzystują bowiem zupełnie różne metody przygotowywania kawy. W Aeropressie zmielona kawa zalewana jest gorącą wodą, a po kilku minutach przeciskana przez filtr (immersion brewing). Uzyskany napar jest mętny, o pełnym smaku. W Delterze woda jest równomiernie wtryskiwana do przemiału (injection brewing), a użytkownik ma pełną kontrolę nad przepływem wody oraz tempem zaparzania. Napar otrzymany tą metodą jest klarowny, w smaku zbalansowany i delikatny, porównywany do tego przygotowanego w dripperach.

Jak zaparzać kawę w Delter Coffee Press?

Delter Coffee Press

Zaparzanie kawy w Delterze nie powinno nikomu sprawić kłopotu. Wystarczy tylko dobry młynek i kilka minut wolnego czasu, by otrzymać filiżankę porządnego naparu. Tłok wkładamy do korpusu i wsuwamy do samego końca. W nakrętce umieszczamy filtr i przepłukujemy go gorącą wodą. Korpus wraz z tłokiem stawiamy do góry nogami i wsypujemy zmieloną kawę do komory zaparzania. Przyjmuje się, że na każde 100 ml wody powinno przypadać 6-6,5g kawy, zmielonej nieco drobniej niż do dripa. Następnie na korpus zakładamy nakrętkę i porządnie zakręcamy, a całe urządzenie odwracamy nakrętką do dołu i umieszczamy na kubku. Do tłoka wlewamy 200 ml wody o temperaturze około 95°C. Wysuwamy tłok tak, by woda sięgnęła na miarce 50 ml. Następnie rozpoczynamy preinfuzję, powoli przeciskając wodę przez „Jet-Seal”. Ponownie podnosimy tłok, tym razem woda ma sięgać 100 ml. Na wierzch zaparzacza nakładamy gumową nakładkę, która ochroni rękę przed gorącą parą i pozwoli utrzymać stałą temperaturę wewnątrz Deltera. Po 30 sekundach od rozpoczęcia preinfuzji ponownie wciskamy tłok do samego końca. Na koniec znowu wysuwamy tłok i przepychamy pozostałą wodę. Czas ekstrakcji nie powinien przekroczyć 3 minut. Jeżeli przygotowujemy napar z 24-25 g kawy, po zużyciu całej wody ponownie napełniamy tłok do 200 ml i powtarzamy powyższe czynności. Po zakończeniu procesu zaparzania kilkakrotnie wysuwamy tłok i przepychamy powietrze, aby osuszyć przemiał. Usuwamy kawę wraz z filtrem z komory zaparzania, a Deltera płuczemy pod bieżącą wodą i odstawiamy do wysuszenia.

Delter Coffee Press
Pokaż więcej wpisów z Styczeń 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel