Ekspresy przelewowe – powracająca moda!

2017-04-02
Ekspresy przelewowe – powracająca moda!

Ekspresy przelewowe większości z nas kojarzą się z latami 90. Kiedy ta nowinka techniczna przywędrowała do nas z zachodu Europy. Ekspresy takie widywaliśmy często także w serialach amerykańskich, głównie jako wyposażenie klasycznych barów i restauracji. Nieco później straciły one na znaczeniu, wyparte przez ekspresy ciśnieniowe. Obecnie znowu są w modzie. Co warto o nich wiedzieć?

Ekspresy przelewowe są najlepszym rozwiązaniem dla osób, które cenią sobie czarne kawy pite kilka razy dziennie. Kawy takie nie są tak esencjonalne jak espresso, jednak mogą skutecznie rozgrzać, pobudzić do działania – duży kubek takiej kawy możemy także z powodzeniem wziąć ze sobą w drogę, w kubku termicznym. Współcześnie ekspresy przelewowe różnią się diametralnie od tych proponowanych w latach 90 – zarówno w kwestii działania, designu czy naparu, który z nich otrzymujemy!

Istotne są detale!

Działanie ekspresu przelewowego jest bardzo proste – odpowiednio podgrzana woda przepuszczana jest przez filtr, w którym umieszczona jest odpowiednio zmielona kawa. Proces parzenia zajmuje ok. 10-15 minut – w tym czasie otrzymujemy gorący napój, o zawartości kofeiny większej niż w przypadku klasycznego espresso. Aby otrzymać napój o wyjątkowych wartościach smakowych konieczne jest jednak zwrócenie uwagi na detale!

Przede wszystkim ważna jest sama kawa – powinna być ona średnio mielona i świeża. Ten ostatni aspekt jest najważniejszy. Kilkanaście dostępnych na rynku ekspresów przelewowych posiada wbudowane młynki, jednak zdecydowana większość jest ich pozbawiona. Mamy więc do wyboru kupowanie kawy już zmielonej i pakowanej próżniowo lub też samodzielne mielenie ziaren każdorazowo przed parzeniem kawy. Kawa mielona i pakowana próżniowo z pewnością jest wygodnym rozwiązaniem, jednak musimy być świadomi tego, że w wyniku leżakowania w magazynach i na półkach sklepowych jej aromat jest znacznie uboższy niż w przypadku kawy mielonej na chwilę przed parzeniem. Wybierając samodzielne mielenie możemy również wybierać pośród setek gatunków kawy palonych na różnorodne sposoby. Warto wziąć to pod uwagę!

Niezwykle istotne jest także wybranie odpowiednich filtrów – zazwyczaj producenci konkretnych ekspresów sugerują jakie okażą się najlepsze. Warto jednak poeksperymentować i sprawdzić, które z nich dadzą nam najlepszą esencję kawową.

Plusy i minusy ekspresów przelewowych

Wśród najważniejszych zalet ekspresów przelewowych jest bez wątpienia ich niska cena – urządzenie takie zakupimy już za 200-300 złotych. Warto szukać urządzeń posiadających podgrzewacz, dzięki czemu kawa w dzbanku będzie ciepła. Zaletą bez wątpienia jest także pojemność dzbanka, przez co możliwe jest przygotowanie większej ilości kawy. Niewiele osób jest świadomych tego, że ekspresy przelewowe można wykorzystywać również do parzenia herbaty czy ziół!

Minusem korzystania z ekspresów przelewowych jest konieczność samodzielnego mielenia kawy (a więc zakup osobnego młynka) oraz wymiany filtrów, co z pewnością podniesie miesięczną cenę eksploatacji. Ekspresy przelewowe ograniczają również możliwość tworzenia wymyślnych kaw mlecznych – nie posiadają spieniaczy mleka. Minusem może być także względnie długi czas filtrowania kawy – to ok. 10-15 minut.

Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2017
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel