Izzo i La Pavoni - prawdziwy smak neapolitańskiego espresso
Neapol jest miejscem wyjątkowym na kawowej mapie Włoch. Pośród miliona wąskich uliczek, znaleźć można niemal tyle samo kawiarenek. W każdej z nich małą czarną podaje barista, który wynalazł swój własny, absolutnie unikatowy przepis na kofeinowy napój. Tym, co na ogół odróżnia kawę serwowaną w tym południowym mieście jest inny sposób palenia ziaren, w efekcie czego jej smak jest intensywniejszy, mocniejszy. Wiele osób twierdzi, że to właśnie w tym rejonie można wypić najlepsze espresso na świecie. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby spróbować choć trochę przybliżyć się do ideału. Otóż w jednej z prowincji Neapolu, a mianowicie Boscoreale istnieje palarnia Izzo, której kawy dostępne są w naszym sklepie internetowym.
Palarnia Izzo
Palarnia Izzo powstała z inicjatywy Vincenzo Izzo w 1979 roku. Jej siedziba zlokalizowana jest w gminie Boscoreale, u stóp Wezuwiusza. Motywacją do jej otwarcia od początku była niesłychana pasja oraz chęć stworzenia doskonałego, prawdziwie neapolitańskiego espresso. Owocem tej fascynacji oraz niesamowitej wytrwałości jest ponad 30-letnia historia palarni spod Pompei. Produkcja doskonałych mieszanek zaczyna się oczywiście od sprowadzenia z egzotycznych zakątków świata najwyższej jakości ziaren, które na początku poddawane są dokładnej analizie chemicznej i ocenie. Dopiero, gdy przejdą wszystkie testy i uzyskają pozytywny wynik poddawane są procesowi prażenia, który również jest uważnie nadzorowany.
Izzo Gold
Gold to ciemno palona, 100% mieszanka arabik o niskiej zawartości kofeiny. Wyróżnia ją zmniejszona kwasowość i ledwo wyczuwalna goryczka. Efekt ten uzyskano dzięki specjalnej neapolitańskiej metodzie palenia w wysokiej temperaturze w czasie 18 minut. Przygotowane z tej kompozycji espresso jest bardzo aromatyczne.
Izzo Silver
Silver to kompozycja w 92% składająca się z wysokogatunkowych arabik oraz w pozostałych 8% z dobrej jakościowo robusty. 18-minutowe palenie w średniej temperaturze mocno ogranicza gorycz. Espresso przygotowane na bazie tej mieszanki ma średnią zawartość kofeiny, a w smaku jest lekko słodkawe, z wyczuwalnymi nutami czekolady.
Ekspres La Pavoni
Kawy Izzo, zarówno kompozycja Gold, jak i Silver zostały stworzone z myślą o parzeniu w ekspresach kolbowych. Stąd też doskonałym wyborem wydaje się w tym przypadku designerski, dźwigniowy sprzęt włoskiej marki La Pavoni.