Izzo i La Pavoni - prawdziwy smak neapolitańskiego espresso

2018-05-13
Izzo i La Pavoni - prawdziwy smak neapolitańskiego espresso

Neapol jest miejscem wyjątkowym na kawowej mapie Włoch. Pośród miliona wąskich uliczek, znaleźć można niemal tyle samo kawiarenek. W każdej z nich małą czarną podaje barista, który wynalazł swój własny, absolutnie unikatowy przepis na kofeinowy napój. Tym, co na ogół odróżnia kawę serwowaną w tym południowym mieście jest inny sposób palenia ziaren, w efekcie czego jej smak jest intensywniejszy, mocniejszy. Wiele osób twierdzi, że to właśnie w tym rejonie można wypić najlepsze espresso na świecie. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby spróbować choć trochę przybliżyć się do ideału. Otóż w jednej z prowincji Neapolu, a mianowicie Boscoreale istnieje palarnia Izzo, której kawy dostępne są w naszym sklepie internetowym.

Palarnia Izzo

Palarnia Izzo powstała z inicjatywy Vincenzo Izzo w 1979 roku. Jej siedziba zlokalizowana jest w gminie Boscoreale, u stóp Wezuwiusza. Motywacją do jej otwarcia od początku była niesłychana pasja oraz chęć stworzenia doskonałego, prawdziwie neapolitańskiego espresso. Owocem tej fascynacji oraz niesamowitej wytrwałości jest ponad 30-letnia historia palarni spod Pompei. Produkcja doskonałych mieszanek zaczyna się oczywiście od sprowadzenia z egzotycznych zakątków świata najwyższej jakości ziaren, które na początku poddawane są dokładnej analizie chemicznej i ocenie. Dopiero, gdy przejdą wszystkie testy i uzyskają pozytywny wynik poddawane są procesowi prażenia, który również jest uważnie nadzorowany.

Izzo Gold

Gold to ciemno palona, 100% mieszanka arabik o niskiej zawartości kofeiny. Wyróżnia ją zmniejszona kwasowość i ledwo wyczuwalna goryczka. Efekt ten uzyskano dzięki specjalnej neapolitańskiej metodzie palenia w wysokiej temperaturze w czasie 18 minut. Przygotowane z tej kompozycji espresso jest bardzo aromatyczne.

Izzo Silver

Silver to kompozycja w 92% składająca się z wysokogatunkowych arabik oraz w pozostałych 8% z dobrej jakościowo robusty. 18-minutowe palenie w średniej temperaturze mocno ogranicza gorycz. Espresso przygotowane na bazie tej mieszanki ma średnią zawartość kofeiny, a w smaku jest lekko słodkawe, z wyczuwalnymi nutami czekolady.

Ekspres La Pavoni

Kawy Izzo, zarówno kompozycja Gold, jak i Silver zostały stworzone z myślą o parzeniu w ekspresach kolbowych. Stąd też doskonałym wyborem wydaje się w tym przypadku designerski, dźwigniowy sprzęt włoskiej marki La Pavoni.

Pokaż więcej wpisów z Maj 2018
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel