Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Jak spieniać mleko w ekspresie ciśnieniowym?

2018-10-07
Jak spieniać mleko w ekspresie ciśnieniowym?

Cappuccino i latte to kawy, które doskonale pasują do porannej owsianki z owocami, drożdżówki, pączka lub popołudniowego deseru. Jak już wiemy przygotowuje się je na bazie klasycznego, włoskiego espresso parzonego w ekspresie. Poza pełną aromatu i bogactwa nut smakowych małą czarną, w tym przypadku niezbędne jest również porządnie spienione mleko. Obok espresso to właśnie mleko decyduje o smaku tychże napojów. Wbrew pozorom stworzenie z niego doskonale puszystej pianki nie jest tak proste, jak mogło by się wydawać. Tym bardziej, jeśli chcemy wypróbować swoich sił w tzw. latte art. Jak spieniać mleko w ekspresie ciśnieniowym? Po czym rozpoznać, że osiągnęliśmy pożądany efekt? Poniżej krótka podpowiedź.

Jak spieniać mleko?

W poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie o to, jak spieniać mleko w pierwszej kolejności powinniśmy zastanowić się nad tym, czy dysponujemy niezbędnym sprzętem. Idealnie jeśli jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami ekspresu ciśnieniowego z wbudowaną dyszą do spieniania mleka. Taki sprzęt ułatwi nam przygotowanie idealnego latte i cappuccino. Prócz tego, pomocny będzie specjalny dzbanek do spieniania mleka. Teraz już możemy przejść do tego, jak spieniać mleko w ekspresie ciśnieniowym. Po pierwsze, dzbanek napełniamy świeżym, schłodzonym mlekiem, najlepiej 3,2%. Po drugie, jeśli to konieczne, spuszczamy nagromadzoną w dyszy ekspresu wodę poprzez przekręcenie zaworu pary. Kolejno dyszę zanurzamy w dzbanku, tak by jej koniec znalazł się tuż pod powierzchnią mleka. Wreszcie odkręcamy zawór i w taki sposób obracamy w dłoniach naczynie, by w mleku utworzył się wir. Kiedy poczujemy pod palcami, że mleko jest już gorące i zaczyna nas parzyć to znak, że musimy zakończyć spienianie mleka w ekspresie. W przeciwnym razie moglibyśmy je przegotować. Na koniec warto oczyścić dyszę wilgotną ścierką.

Spienianie mleka w ekspresie

Skoro wiemy już, jak spieniać mleko pora zastanowić się nad tym, skąd będziemy wiedzieli, że zrobiliśmy to prawidłowo. Przede wszystkim nie możemy się zniechęcać. Warto dać sobie czas. Spienianie mleka w ekspresie, podobnie jak wiele innych czynności wymaga pewnej wprawy. Idealną piankę rozpoznamy po temperaturze, która nie może wynosić więcej niż 70 stopni Celsjusza oraz pozbawionej pęcherzyków powietrza, jedwabiście gładkiej teksturze.

Polecane

pixel