Jak zaparzyć dobrą kawę bez ekspresu?

2017-12-10
Jak zaparzyć dobrą kawę bez ekspresu?

Wraz z popularyzacją ekspresów przyjęło się sądzić, że bez profesjonalnej, a przy tym dość kosztownej maszyny nie da się w domu zaparzyć tak dobrej kawy, jakbyśmy tego chcieli. Niestety, nie każdy może pozwolić sobie na taki wydatek. Stąd większość z nas sięga po zwykłą zalewajkę zaparzoną z fabrycznie zmielonej mieszanki bądź - co gorsza - po kawę rozpuszczalną. Aby jakoś to sobie wynagrodzić, raz na jakiś czas odwiedzamy kawiarnie, które serwują wyśmienite espresso, cappuccino, latte etc. A jak się okazuje, nie trzeba wiele, by na co dzień, w zaciszu własnego mieszkania cieszyć się wyśmienitym smakiem i aromatem kofeinowego napoju.

Młynek do kawy

Absolutnie podstawową rzeczą w domu każdego kawosza powinna być kawa ziarnista, a co za tym idzie młynek, choćby ręczny np. kultowy Hario Skerton. Z nim nawet najzwyklejsza zalewajka staje się o niebo lepsza. Urządzenie wyposażone w ceramiczne żarna uwalnia z ziaren bogactwo smaku i aromatu, a więc subtelne nuty czekoladowe, orzechowe, cytrusowe, kwiatowe (w zależności od rodzaju kawy).

Włoska kawiarka

Urządzeniem, które zostało zaprojektowane do parzenia kawy na długo przed powstaniem jakiegokolwiek ekspresu jest kawiarka Bialetti. Ikona włoskiego wzornictwa działa na zasadzie ciśnieniowej, przez co smak otrzymanego naparu najbardziej przypomina klasyczne espresso. Do dolnego zbiorniczka wlewa się wodę, na nim umieszcza sitko ze świeżo zmieloną kawą, zaś gotowy napój skrapla się jeszcze wyżej, do zbiornika głównego. Kawiarka to doskonałe rozwiązanie dla miłośników intensywnej, pobudzającej małej czarnej.

Designerski Chemex

Każdy porządny sklep z kawą i akcesoriami do jej przygotowywania prócz dobrej jakości młynków i włoskich kawiarek powinien mieć w swojej ofercie Chemex. Bardzo prostej budowy dzbanek, którego kształt przywodzi na myśl wazon to alternatywna metoda zaparzania kofeinowego napoju rodem ze Stanów Zjednoczonych. Chemex to świetne rozwiązanie dla wielbicieli dość mocnej, dużej kawy, którzy lubią rozkoszować się jej smakiem w towarzystwie najbliższych.

„Strzykawka” Aeropress

Aeropress to urządzenie, z wyglądu przypominające ogromną strzykawkę, do której wsypuje się zmieloną kawę, zalewa wodą i miesza. Wszystko po to, by po chwili za pomocą tłoczka gotowy napar przecisnąć pod ciśnieniem przez filtr bezpośrednio do kubka lub filiżanki. Otrzymana kawa jest dość intensywna.

Pokaż więcej wpisów z Grudzień 2017
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel