Jaką kawę do ekspresu wybrać?

2016-06-07
Jaką kawę do ekspresu wybrać?

W naszym blogu jest to pierwszy wpis z cyklu porad, jaką kawę warto wybrać w zależności od sposobu jej zaparzania. Nie da się ukryć, że nasz poradnik zaczynamy prawdopodobnie od najbardziej rozpowszechnionego, bo jednego z najprostszych sposobów zaparzania, czyli zaparzania w ekspresie automatycznym. Jak zauważymy, prosta metoda wcale nie ułatwia wyboru. Czym w takim razie kierować się, gdy potrzebna nam jest znakomita kawa do ekspresu ciśnieniowego automatycznego? Marką? Nazwą? Ładnie prezentującym się opakowaniem? Czy może warto wyłącznie zdać się na doświadczenie sprzedawcy? W tym tekście powiemy, na co warto zwrócić szczególną uwagę.

1. Powinniśmy wybrać kawę ziarnistą czy mieloną?

2. Wyłącznie świeżo palone kawy.

3. Czy lepsza jest kawa jasno- czy ciemno-palona?

4. Do ekspresu 100% Arabica czy kawa z domieszką Robusty?

Powinniśmy wybrać kawę ziarnistą czy mieloną?

Jaką kawę do ekspresu wybrać?

Zacznijmy od rzeczy najprostszej: do ekspresów automatycznych wybieramy kawę ziarnistą. A to ze względu na to, że z założenia ekspres automatyczny posiada wbudowany młynek (a pamiętajmy: jeśli posiadamy dobry młynek czyli taki, który jest dopasowany do naszej metody zaparzania, to zawsze wybierajmy kawę ziarnistą). Oczywiście automatyczny ekspres ciśnieniowy umożliwia wsypywanie kawy mielonej. Jednak takie rozwiązanie z reguły istnieje raczej po to, żeby na przykład jeden z domowników mógł zaparzyć dla siebie kawę bezkofeinową, podczas gdy pozostali będą mogli pić kawę z młynka bez konieczności ciągłego zamieniania jednej kawy na drugą.

Wyłącznie świeżo palone kawy.

Jaką kawę do ekspresu wybrać?

Oczywiście nie tylko w tym tekście, ale również w innych podkreślamy i będziemy podkreślać, że nie tylko warto, ale trzeba zwracać uwagę na datę palenia i to nie tylko kawy do ekspresu ciśnieniowego czy to automatycznego czy kolbowego. Zawsze kawa powinna być świeża, ale również nie może być świeża nadmiernie. Zbyt świeża kawa to nadmiar dwutlenku węgla, który produkowany jest w kawie w procesie jej prażenia. Będzie on powodował, że kawa będzie się mocno pienić. Ta piana popularnie nazywana cremą z takiej kawy będzie obfita, ale niezbyt gęsta. Jeśli będzie ona dominować w naszej kawie, to będzie ona raczej bez smaku, bo jego nośnikiem są molekuły rozpuszczone w wodzie, a nie mikroskopijne bańki (bo tym w istocie jest crema). Zatem sięgając po kawę do ekspresu dobrze jest zwrócić uwagę, by czas od daty palenia do dnia, w którym dokonujemy zakupu nie przekraczał 3-4 miesięcy. Ale lepiej żeby nasz kawa nie była palona dopiero co, czyli 2-3 dni temu. Datę palenia sprawdzić łatwo, często łatwiej w sklepie internetowym w opisie produktu niż na opakowaniu – zwłaszcza, że wielu producentów koduje daty palenia w różny sposób, a wyróżnikiem doskonałego sklepu internetowego jest podawanie daty palenia przy w opisie każdej sprzedawanej kawy.

Czy lepsza jest kawa jasno- czy ciemno-palona?

Jaką kawę do ekspresu wybrać?

Jasno palone (ziarna jasnobrązowe) kawy do ekspresów ciśnieniowych automatycznych nie nadają się zupełnie. Po zaparzeniu smak takiej kawy jest płaski, dominuje kwasowość nierzadko nawet do tego stopnia, że kawa wręcz wydaje się słona. Ekspresy automatyczne charakteryzują się niższą temperaturą zaparzania niż ekspresy kolbowe, co w połączeniu z krótkim czasem ekstrakcji (tj. czasem, w którym woda ma kontakt z kawą) nie pozwala z kawy wydobyć wszystkich aromatów. Ciemniej palone kawy (ziarna ciemnobrązowe) lepiej nadają się do ekspresów automatycznych ze względu na większą oleistość, czyli większą ilość tłuszczów, których ilość również zwiększa się w procesie palenia (im dłuższy proces, tym bardziej oleiste ziarno). Z kolei tłuszcze są nośnikiem smaku. I ten powoduje, że nawet po krótkiej ekstrakcji doskonałej jakości kawa będzie smakować znakomicie.

Do ekspresu 100% Arabica czy kawa z domieszką Robusty?

Jaką kawę do ekspresu wybrać?

Przed zakupem warto również odpowiedzieć sobie na pytanie, co przede wszystkim będziemy parzyć po wsypaniu naszej kawy do ekspresu. Czy wolimy kawę ze spienionym mlekiem (czy to latte czy cappuccino) czy jednak wolimy czarną (klasyczne espresso, americano lub ristretto)? Z reguły kawy z niewielką domieszką Robusty od 10% do 30% są znacznie lepsze, gdy w naszym ekspresie chcemy zaparzyć na przykład nasze ulubioną cappuccino. Wysokogatunkowa Robusta – w smaku z przewagą nut czekoladowych i orzechowych, a nie o charakterystycznym smaku drewna i spalenizny – znacznie lepiej „przebija” się przez mleko, bo wówczas nasze cappuccino nie jest zdominowane przez smak mleka. Poza tym Robusta dając gęstszą cremę, powoduje, że konsystencja zaparzonej kawy jest bardziej jedwabista.

Jeśli jednak myśląc o kawie do ekspresu automatycznego, od razu skojarzymy ją z porannym espresso, to raczej warto sięgnąć po delikatną 100% Arabikę. Pamiętajmy jednak, że jeśli w kawiarni zamawiamy espresso, przygotowywane ze 100% Arabiki (oczywiście na profesjonalnym ekspresie kolbowym) i uważamy je za odpowiednio delikatne, to przy zakupie kawy ziarnistej do ekspresu warto wybrać taką, która zawiera przynajmniej 10-15% domieszkę Robusty. W ekspresie automatycznym kawy po zaparzeniu są delikatniejsze, znacznie słabsze w smaku.

Ale jeśli cały czas się wahamy, jaką kawę do ekspresu ciśnieniowego wybrać, to wiele z nich dostępnych jest w 250g-500g opakowaniach, tak niewielkie opakowania pozwolą nam znaleźć naszą ulubioną kawę.

Zapisz

Zapisz

Polecamy kliknąć Kawa ziarnista na Cafesilesia.pl

Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel