Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Kawa do biura – jaką wybrać, by wszyscy byli zadowoleni?

2020-06-15
Kawa do biura – jaką wybrać, by wszyscy byli zadowoleni?

Zdecydowana większość osób, które wykonują pracę zawodową, lubi rozpoczynać dzień od filiżanki kawy. Zawarta w kawie kofeina działa stymulująco i pobudzająco, dzięki czemu możemy z energią przystąpić do wykonywania zawodowych obowiązków. Firmowy ekspres w biurowej kuchni powoli staje się standardem, jednak nawet najdroższy i najbardziej zaawansowany sprzęt nie spełni swojego zadania, jeśli do jego młynka wsypiemy słabej jakości ziarna. Jaka kawa do biura będzie najlepszym wyborem?

Kawa w biurze – pobudza do pracy i sprzyja integracji

Kawa w biurze – pobudza do pracy i sprzyja integracji

Wczesne wstawanie nie należy do najłatwiejszych, o czym każdego dnia przekonują się osoby pracujące. Nawet jeżeli uda nam się wstać, odpowiednio przygotować i dotrzeć do biura, musi minąć trochę czasu, nim zaczniemy działać na pełnych obrotach. A przecież pracować trzeba od razu, ważna jest efektywność i kreatywność! Właśnie dlatego, nim usiądziemy za biurkiem, przygotowujemy sobie filiżankę lub kubek mocnej, aromatycznej kawy. Dlaczego? Kawa charakteryzuje się wysoką zawartością kofeiny (około 57 mg w jednym espresso), która jest naturalnym stymulantem. Po wypiciu kawy mamy więcej energii i jesteśmy bardziej wydajni, łatwiej jest nam zebrać myśli i skupić się na trudnych zadaniach. Co więcej, kofeina stymuluje wydzielanie serotoniny i dopaminy, dzięki czemu poprawia się nasze samopoczucie.

Kawa może nam poprawić humor także w wymiarze społecznym. W ciągu dnia pracy należy zrobić sobie przerwę, a filiżanka kawy w towarzystwie współpracowników to jeden z najprostszych sposobów nawiązywania relacji i zacieśniania więzi.

Kawa do biura – powinna smakować wszystkim.

Każdy z nas ma inny gust i smak, dlatego wybierając kawę do biura powinno się wziąć pod uwagę preferencje wszystkich osób, które będą korzystały z firmowego ekspresu. Większość pracodawców decyduje się na zakup ekspresu automatycznego z wbudowaną funkcją mielenia kawy, zatem najlepszym wyborem będzie dobrej jakości kawa ziarnista.

Na rynku kawy upowszechniły się dwie odmiany – arabika i robusta. Arabika uprawiana jest w krajach Ameryki Południowej oraz Afryki, stanowi około 80% rynku kawy, ceniona jest za delikatny smak z wyczuwalnymi nutami owocowymi. Robusta zawiera dwukrotnie więcej kofeiny niż arabika, ma bardziej wyrazisty, gorzki smak o orzechowo-czekoladowych nutach. Kawosze najchętniej sięgają po 100% arabikę lub mieszanki arabiki z robustą, której zawartość w mieszance wynosi zazwyczaj od 10% do 30%.

Kawa do biura – jaką pijemy najchętniej?

Kawa do biura – jaką pijemy najchętniej?

Preferencje klientów w kawiarniach pokazują, że nadal najchętniej wybieramy kawy mleczne. Jeżeli biurowy ekspres wyposażony jest w funkcję spieniania mleka lub przygotowuje gotowe mleczne kawy, najlepiej wybrać mieszankę ziaren, która dobrze będzie się komponowała z mleczną pianką. Dobrym wyborem będą ziarna o średnim bądź ciemnym stopniu palenia, których intensywny smak dobrze komponuje się ze słodyczą mleka. Do kaw mlecznych często polecane są mieszanki arabiki z domieszką robusty, ponieważ odznaczają się wyższą zawartością kofeiny, a ich profil smakowy bardziej pasuje do kaw z dodatkiem mleka. Przykładem takiej mieszanki jest Fantino INTENSO, Pellini Espresso Bar VIVACE, Agust CREMOSO, czy produkowana przez kołobrzeską palarnię Mastro Antonio MEFISTO.

Oczywiście 100% arabika będzie równie dobrą kawą do biura. To idealna propozycja dla osób, które cenią sobie kawę delikatną i jednocześnie bardziej złożoną w smaku. Smak tych ziaren zależny jest od kilku czynników, w tym klimatu, wysokości upraw, czy metody obróbki po zbiorach. Arabiki uprawiane w krajach Ameryki Środkowej i Południowej (np. Brazylia, Kolumbia, Kostaryka) odznaczają się wyczuwalnymi nutami czekolady i orzechów, doskonale współgrającymi z dodatkiem mleka. Przykładem takiej kawy jest August GENTILE 100% Arabica czy Kafar Brazylia Minas Gerais. Z kolei w ziarnach uprawianych na kontynencie afrykańskim możemy rozpoznać bardziej owocowe i kwiatowe aromaty (np. Etno Cafe Yirgacheffe, Coffee Proficiency ETIOPIA AMARO Espresso).

Dostępne są również mieszanki arabiki, które łączą w sobie ziarna z różnych krajów i kontynentów, dając zbalansowany smak o niskiej kwasowości i przyjemnej słodyczy (np. HAYB BLUE espresso blend, Lavazza Qualita Oro, Etno Cafe Italian Roast, Cavallo ESPRESSO CLASSIC, Bazzara DODICIGRANCRU).

Kawa do biura – nie zawsze z ekspresu ciśnieniowego

Automatyczny ekspres ciśnieniowy to wyjątkowo wygodne i bezproblemowe urządzenie do przygotowywania smacznej kawy, które sprawdza się w większości biur. Wieloletnie doświadczenie pokazuje jednak, że nie każdy lubi kawę przygotowaną w ekspresie i nadal można spotkać miłośników kawy przygotowywanej „tradycyjnie” – wcześniej zmielonej, zalewanej w kubku. Być może wkrótce przekonają się do kawy z ekspresu, jednak nim to nastąpi, w biurze powinna się znaleźć przynajmniej jedna paczka dobrej jakości mielonej kawy (np. La Brasiliana ORO BLU, Meseta GRAN AROMA, ILLY CLASSICO Moka).

Zmieloną kawę można wykorzystać w części ekspresów automatycznych, które posiadają zbiornik na kawę mieloną, ale przede wszystkim w ekspresach przelewowych.

Polecane

kawa ziarnista Agust CREMOSO 1000g

kawa ziarnista Agust CREMOSO 1000g

95,00 zł brutto1637.80 pkt.
kawa ziarnista Fantino INTENSO 1000g

kawa ziarnista Fantino INTENSO 1000g

89,00 zł brutto71,20 zł brutto1424 pkt.
Etno Cafe Yirgacheffe 1 kg

Etno Cafe Yirgacheffe 1 kg

139,00 zł brutto2780 pkt.
kawa Lavazza QUALITA ORO 1000g ziarnista

kawa Lavazza QUALITA ORO 1000g ziarnista

80,00 zł brutto77,00 zł brutto1540 pkt.
pixel