NA HORYZONCIE KAWA - SKĄD WZIĘŁA W EUROPIE?

2017-01-17
NA HORYZONCIE KAWA - SKĄD WZIĘŁA W EUROPIE?

Choć kawa jest jedną z najpopularniejszych używek na świecie i wypija się jej prawie 4oo miliardów filiżanek rocznie, to warto zauważyć, że kiedyś uznawana była za dzieło szatana, a jej droga do serc Europejczyków była długa i kręta. Chcecie dowiedzieć się, jaka jest jej historia i jak trafiła na nasz kontynent? Czytajcie!

Z Afryki do świata arabskiego

Genezy kawy należy dopatrywać się w Afryce, a dokładniej w Etiopii, gdzie krzewy kawowca występują dziko w naturze. Jej ziarna jednak nie od samego początku były wykorzystywane do stworzenia intensywnego naporu o pobudzających właściwościach, który znamy dzisiaj. Kawę spożywano najczęściej, gotując ją z masłem i solą.

Około XIII wieku trafiła do Jemenu, gdzie najprawdopodobniej zaczęto ją prażyć i przyrządzać w podobny sposób, w jaki robimy to obecnie. Ekspansja świata arabskiego sprawiła, że kawa docierała do kolejnych krajów i zyskiwała uznanie nowych konsumentów. Jej działanie było jednak niepokojące dla religijnych przywódców, którzy zakazali jej picia w Mekce i Kairze. Popularności ziaren z Afryki jednak nie dało się już powstrzymać. W 1554 w Stambule otwarta została pierwsza kawiarnia.

Kawa na horyzoncie europejskim

Nie trzeba było długo czekać, by kawa pojawiła się również na naszym kontynencie. Po raz pierwszy wspomina o niej botanik Leonard Rauwolf, który poszukując nowych ziół na Bliskim Wschodzie natknął się na ziarna kawy i przywiózł ich spory zapas do swojego rodzinnego kraju. Kawa początkowo zaczęła pojawiać się w Europie, jednak początkowo cieszyć się z jej smaku mogli przede wszystkim mieszkańcy największych portów jak Londyn, Amsterdam czy Hamburg.

Złotymi zgłoskami w historii kawy zapisali się również Polacy. Jedną z bardziej interesujących opowieści jest na pewno wątek związany z bitwą pod Wiedniem z 1683. Turcy mieli po jej zakończeniu zostawić ogromne zapasy ciemnych ziaren w austriackiej stolicy. Postanowił je wykorzystać jeden z żołnierzy Jana III Sobieskiego, Jerzy Franciszek Kulczycki. Założył on pierwszy kafehaus w Wiedniu. Podobno to właśnie on spopularyzował picie kawy z mlekiem i cukrem.

Kawa na horyzoncie Polski

Choć król Jan III Sobieski był pasjonatem arabskiego napoju, to jednak jego rodacy podchodzili bardzo podejrzliwie do nowej używki. Wiele publicznych osób jak Jan Andrzej Morsztyn czy Ignacy Krasicki dopatrywało się negatywnych skutków dla ciała i umysłu, które wynikać miały z picia kawy. Jej popularność zaczęła jednak wzrastać na przełomie XVIII i XIX wieku, gdy w Gdańsku pojawiły się pierwsze kafehausy.

W naszym kraju początkowo był to napój elitarny, jednak zwiększający się import sprawił, że ceny zaczęły spadać. Dziś trudno wyobrazić sobie spotkanie towarzyskie bez małej czarnej lub szerokiego wyboru mlecznych kaw. Coraz więcej osób w Polsce zna się na kawie i szuka wysokiej jakości ziaren z całego świata. Kawa stała się elementem naszej kultury, a także rytuałem, od którego tak wiele osób zaczyna swój dzień.

Pokaż więcej wpisów z Styczeń 2017
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel