Najpotrzebniejsze akcesoria dla baristów

2018-07-15
Najpotrzebniejsze akcesoria dla baristów

Każda kawiarnia, która zatrudnia profesjonalnych baristów musi być wyposażona nie tylko w wysokiej jakości ekspres do kawy oraz modne współcześnie urządzenia alternatywne do parzenia małej czarnej, ale również w podstawowe akcesoria baristyczne. Okazuje się bowiem, że to nie tylko designerskie gadżety, ale przedmioty, bez których przygotowanie klasycznego kofeinowego napoju byłoby niemożliwe. Zresztą nic nie stoi na przeszkodzie, abyśmy zaopatrzyli w nie własną kuchnię - z nimi również w domu będziemy mogli delektować się idealną kawą. A o jakich akcesoriach mowa? Przekonajmy się!

Waga

Hario Medal Drip Scale VSTM-2000HSV

Akcesorium, którego nie może zabraknąć na wyposażeniu zarówno kawiarni, jak i kuchni, w której chcemy przygotowywać naprawdę dobrą kawę to waga. To dzięki niej zmierzymy dokładne proporcje ziaren i wody.

Termometr do mleka

Joe Frex - termometr do mleka

Poza właściwymi proporcjami, które uzyskamy dzięki wadze bardzo ważna jest kwestia temperatury mleka, którego używamy do przygotowywania m.in. cappuccino czy też latte, czyli napojów mlecznych na bazie espresso. Stąd też niezastąpionym akcesorium baristycznym jest specjalny termometr do mleka.

Tamper

MOTTA Tamper (58 mm) brązowy płaski

W parze z inwestycją w wysokiej klasy ekspres kolbowy do kawy powinien iść zakup tampera nazywanego też ubijakiem. Przyrząd ten służy bowiem do ubijania, a w efekcie polerowania zmielonej już kawy. Wykonywać można to na dwa sposoby - albo stanowczo naciskając na niego ciężarem całego ciała, albo delikatnie poprzez położenie tampera na drobinkach.

Odbijak

JOE FREX - odbijak do fusów BASIC czarny

Jeśli mamy już ekspres kolbowy i tamper musimy jeszcze dokupić do nich odbijak. Proste naczynie przypominające małe wiaderko lub kubełek z poprzeczną rurką to absolutne „must have” każdego baristy. Za jego sprawą pozbywamy się bowiem zużytej już mieszanki zmielonych ziaren, a co za tym idzie sprawnie możemy przystąpić do parzenia kolejnej porcji aromatycznej małej czarnej.

Dzbanek do spieniania mleka

Dzbanek do spieniania mleka 0,6 l Concept Art

W końcu każdy barista do parzenia doskonałej kawy potrzebuje dzbanka do spieniania mleka. Wbrew pozorom nie może to być pierwsze lepsze naczynie z dziubkiem ułatwiającym przelewanie płynu. Taki dzbanek musi mieć odpowiedni kształt, który zamieni zwykłe mleko w idealnie puszystą mleczną piankę, a także wąski, precyzyjny dziubek umożliwiający dekorowanie powierzchni cappuccino czy też latte.

Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2018
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel