POLECANE DO KAWY

2016-10-12
POLECANE DO KAWY

Ortodoksyjni smakosze kawy zapewne uznają, że najlepszym dodatkiem do ziaren arabiki jest jedynie gorąca woda. Nie wszyscy jednak podzielają ich zdanie. Niektórzy chętnie urozmaicają sobie ten intensywny napar dodatkowymi nutami smakowymi. Sprawdźmy, co jest najczęściej polecane do kawy. Niektóre z naszych propozycji na pewno przypadną Wam do gustu.

Mleczna fantazja

Dodawanie mleka do kawy nie wzbudza z pozoru wielkiej ekscytacji. Wiele osób pije bowiem tak zwaną białą kawę w domu lub w pracy. Na szczęście istnieje jednak wiele sposobów, dzięki którym nasz kofeinowy napój może stać się ciekawszy. Jedną z bardziej popularnych wersji deserowej kawy jest oczywiście cappuccino, które przyrządza się na bazie espresso z ogromną ilością spienionego mleka. Na górze warto umieścić szczyptę cynamonu, kakao lub startą czekoladę.

Jeśli szukacie większej ilości kalorii, to na pewno możecie rozważyć Caffè latte. Dostaniecie je w dużej szklance, na dnie której znajduje się spora ilość mleka. W środku zaskoczy was mocne espresso, a na samej górze spienione mleko.

Alkohol na poprawę humoru

Często polecany do kawy jest również alkohol. Poszczególne jego gatunki jak rum czy sherry są w stanie wzbogacić kompozycję smakową i wywołać uśmiech na naszej twarzy. Warto jednak zacząć od najsłynniejszego napoju na bazie kawy i alkoholu, czyli irish coffee. Na dnie dużej szklanki umieszcza się zmieszany z whiskey cukier. Później dolewane jest espresso i ogromna ilość bitej śmietany.

Ciekawym dodatkiem jest też sherry. Jak można ją podać? Najpierw ubijamy białko jajka, które mieszamy ze śmietaną i cukrem waniliowym. Następnie wlewamy preferowaną przez siebie ilość sherry do filiżanki, dodajemy przygotowaną wcześniej masę śmietanową i zalewamy kawą. Możecie w tym wypadku dodać inny alkohol, np. rum. Sposób przygotowania będzie dokładnie taki sam.

POLECANE DO KAWY

Polecane syropy i sosy do kawy

Bardzo popularne stają się również syropy i sosy do kawy, które są w stanie zmienić jej smak niemal całkowicie. Są one zazwyczaj produkowane na bazie karmelu. Syrop od sosu różni przede wszystkim to, że zmienia on konsystencje kawy na bardziej kremową. Na rynku królują smaki czekoladowe lub kokosowe, jednak można kupić nawet tak nietypowe wersje jak fiołkowe czy anyżowe. Z całą pewnością warto więc szukać takich nut smakowych, które najbardziej przypadną nam do gustu. W specjalistycznych sklepach znajdziemy produkty z całego świata. Istotnym aspektem jest sprawdzenie składu. Najlepszej jakości syropy nie posiadają konserwantów ani sztucznych barwników i znajdziecie je w Cafe Silesia.

Do jakich rodzajów kaw pasują syropy?

Najczęściej dodaje się je do wersji deserowych kaw, czyli tych, w których znaleźć można dużą ilość mleka. Wiele osób stosuje jej jednak chętnie również do americany. Należy zauważyć, że tego rodzaju dodatki najlepiej komponują się z kawami mocno palonymi, czyli najbardziej klasycznymi. Nie uzyskamy satysfakcjonującego efektu, jeśli zaczniemy je dodawać do kaw afrykańskich o mniejszym paleniu.

Zapisz

Zapisz

Pokaż więcej wpisów z Październik 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel