Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Pellini - piąta co do wielkości palarnia kawy we Włoszech

2018-05-06
Pellini - piąta co do wielkości palarnia kawy we Włoszech

Niejednokrotnie poruszaliśmy na blogu temat klasycznego włoskiego espresso, zakładów produkcyjnych rozrzuconych po całej Italii, wyjątkowego smaku i aromatu, który sprawia, że włoskie mieszanki z łatwością możemy odróżnić od ziaren wypalanych w Anglii czy nawet w Polsce. Nie raz pokusiliśmy się także o przedstawienie kompozycji pochodzących zarówno z większych, jak i mniejszych palarni zlokalizowanych na terenie światowej stolicy kawy. Wobec tego, nie pozostaje nam nic innego, jak kontynuowanie wątku włoskich marek. Dziś o piątej co do wielkości palarni kawy we Włoszech - Pellini.

O palarni

Firma Pellini powstała w 1922 roku w położonej w południowo-wschodniej części kraju, należącej do regionu Wenecja Euganejska Weronie, jako zakład produkujący zioła lecznicze. Rodzinny biznes zainteresował się prażeniem kawy dopiero w 1947 roku. Od początku jego założycieli wyróżniała niespotykana wytrwałość i pasja w dążeniu do uzyskania najwyższej jakości produktu. Na każdym etapie, poczynając od sprowadzania surowych ziaren, przez ich palenie, pakowanie i przechowywanie po dziś dzień przeprowadzane są szczegółowe kontrole. W efekcie mieszanki Pellini cenione są w trzydziestu krajach na całym świecie. Dowodem najwyższej jakości są również przyznane im Certyfikaty Jakości Systemu.

O mieszankach

Spośród szerokiej oferty palarni na szczególną uwagę zasługują trzy mieszanki dostępne w naszym sklepie internetowym. Są to kawy ziarniste Pellini Top, Espresso Bar oraz Aroma Oro Intenso. Pierwsza z nich, nagrodzona Certyfikatem Systemu to reprezentacyjna 100% arabika - średnio palona, o małej zawartości kofeiny. Wyróżnia ją doskonale zbilansowany, pozbawiony kwasowości kakaowy smak i aromat, który spełnia oczekiwania najbardziej wymagających miłośników kawy. Espresso Bar i Aroma Oro Intenso składają się natomiast w 80% z dobrej klasy arabik, a w pozostałych 20% z wysokogatunkowej robusty. W związku z tym, sprawdzają się zarówno jako espresso, jak i bazy do kaw mlecznych, np. cappuccino, latte.

O sposobach parzenia

Flagowa kompozycja Pellini Top przeznaczona jest do parzenia w ekspresie kolbowym. Wobec tego, niewątpliwie jest godna jednego z ekspresów La Pavoni. Pozostałe dwie mieszanki zostały zaś stworzone z myślą o ekspresach automatycznych. Stąd też właściwym wyborem w tym przypadku będzie ekspres Jura.

Polecane

kawa Pellini Aroma Oro Intenso 1000g ziarnista

kawa Pellini Aroma Oro Intenso 1000g ziarnista

119,00 zł brutto108,29 zł brutto2165.80 pkt.
kawa Pellini TOP 1000g ziarnista

kawa Pellini TOP 1000g ziarnista

89,00 zł brutto1780 pkt.
pixel