Pellini - piąta co do wielkości palarnia kawy we Włoszech

2018-05-06
Pellini - piąta co do wielkości palarnia kawy we Włoszech

Niejednokrotnie poruszaliśmy na blogu temat klasycznego włoskiego espresso, zakładów produkcyjnych rozrzuconych po całej Italii, wyjątkowego smaku i aromatu, który sprawia, że włoskie mieszanki z łatwością możemy odróżnić od ziaren wypalanych w Anglii czy nawet w Polsce. Nie raz pokusiliśmy się także o przedstawienie kompozycji pochodzących zarówno z większych, jak i mniejszych palarni zlokalizowanych na terenie światowej stolicy kawy. Wobec tego, nie pozostaje nam nic innego, jak kontynuowanie wątku włoskich marek. Dziś o piątej co do wielkości palarni kawy we Włoszech - Pellini.

O palarni

Firma Pellini powstała w 1922 roku w położonej w południowo-wschodniej części kraju, należącej do regionu Wenecja Euganejska Weronie, jako zakład produkujący zioła lecznicze. Rodzinny biznes zainteresował się prażeniem kawy dopiero w 1947 roku. Od początku jego założycieli wyróżniała niespotykana wytrwałość i pasja w dążeniu do uzyskania najwyższej jakości produktu. Na każdym etapie, poczynając od sprowadzania surowych ziaren, przez ich palenie, pakowanie i przechowywanie po dziś dzień przeprowadzane są szczegółowe kontrole. W efekcie mieszanki Pellini cenione są w trzydziestu krajach na całym świecie. Dowodem najwyższej jakości są również przyznane im Certyfikaty Jakości Systemu.

O mieszankach

Spośród szerokiej oferty palarni na szczególną uwagę zasługują trzy mieszanki dostępne w naszym sklepie internetowym. Są to kawy ziarniste Pellini Top, Espresso Bar oraz Aroma Oro Intenso. Pierwsza z nich, nagrodzona Certyfikatem Systemu to reprezentacyjna 100% arabika - średnio palona, o małej zawartości kofeiny. Wyróżnia ją doskonale zbilansowany, pozbawiony kwasowości kakaowy smak i aromat, który spełnia oczekiwania najbardziej wymagających miłośników kawy. Espresso Bar i Aroma Oro Intenso składają się natomiast w 80% z dobrej klasy arabik, a w pozostałych 20% z wysokogatunkowej robusty. W związku z tym, sprawdzają się zarówno jako espresso, jak i bazy do kaw mlecznych, np. cappuccino, latte.

O sposobach parzenia

Flagowa kompozycja Pellini Top przeznaczona jest do parzenia w ekspresie kolbowym. Wobec tego, niewątpliwie jest godna jednego z ekspresów La Pavoni. Pozostałe dwie mieszanki zostały zaś stworzone z myślą o ekspresach automatycznych. Stąd też właściwym wyborem w tym przypadku będzie ekspres Jura.

Pokaż więcej wpisów z Maj 2018
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel