Kawiarka to prawdopodobnie najbardziej rozpowszechniony i rozpoznawalny zaparzacz do kawy na świecie. To sprzęt stworzony dla miłośników esencjonalnej kawy oraz osób, które chcą rozpocząć swoją przygodę z kawą, ale jeszcze nie w głowie im kupowanie ekspresu ciśnieniowego. Mechanizm działania kawiarki jest banalnie prosty i już wielokrotnie przez nas opisywany, jednak wybór tych urządzeń jest ogromny. Jeżeli zastanawiacie się, jaką kawiarkę wybrać, lecz nie wiecie, czym się kierować przy zakupie – czytajcie dalej.
Rozpoczynasz swoją przygodę z kawą i zachodzisz w głowę, które sprzęty są niezbędne, by przygotować doskonałe espresso lub świetną kawę przelewową? Oczywiście, jakość ziaren kawy oraz ekspres lub sprzęt do metod alternatywnych odgrywają znaczącą rolę, jednak nieustannie będziemy powtarzać, że odpowiedni młynek do kawy to absolutna podstawa. Gdy mowa o jakości tych urządzeń, zawsze podkreśla się i my również chcemy tutaj na to zwrócić uwagę, że warunkiem numerem jeden dobrego przemiału jest żarnowy młynek do kawy. Czym charakteryzuje się takie urządzenie i jakie wybrać, by móc przygotować świetną kawę również w domu?
Pewnie każdy z nas ma swój ulubiony typ kawy, który raz za razem zamawia w pobliskiej kawiarni lub przygotowuje własnym sumptem w domowym ekspresie. Dla jednych będzie to duża i mocna czarna kawa, dla innych lekkie jak chmurka cappuccino, znajdą się też amatorzy latte z hojną porcją słodkiego syropu. Jednak nie każdy dobrze orientuje się w tym gąszczu obcobrzmiących nazw. Jeżeli w menu kawiarni zauważyliście espresso doppio i zastanawiacie się, co to za kawa i jak ją przygotować, spieszymy z wyjaśnieniem.
Osoby bywające w kawiarni i przyglądające się pracy baristy wiedzą, że przygotowanie kawy wymaga nie tylko wiedzy i doświadczenia, ale również kilku akcesoriów. Podstawą jest oczywiście młynek i ekspres ciśnieniowy, jednak istnieje jeszcze jeden gadżet, bez którego przygotowanie espresso nie jest możliwe - tamper. Ten niewielki i niepozorny przedmiot ma niebagatelny wpływ na długość ekstrakcji kawy i jej ostateczny smak. Jak temper do kawy będzie najlepszy i dlaczego domowi bariści również powinni mieć go na wyposażeniu kuchni?
Szukając ekspresu ciśnieniowego do użytku domowego, większość osób decyduje się na zakup ekspresu automatycznego. Dlaczego? Urządzenie to jest zazwyczaj proste w obsłudze, odpowiednio konserwowane posłuży przez wiele lat i potrafi zaparzyć naprawdę dobrą kawę. Już od dekad niekwestionowanym pionierem w segmencie automatycznych ekspresów ciśnieniowych jest szwajcarska marka Jura. Jeżeli zastanawiacie się, jaki domowy ekspres Jura sprawdzi się w Waszej kuchni, to spieszymy z krótkim poradnikiem na temat najchętniej wybieranych modeli.
Espresso, cappuccino, macchiato – to nazwy, z którymi bywalcy kawiarni są doskonale zaznajomieni. Są to w końcu najczęściej zamawiane kawy, które przygotowuje się przy pomocy ekspresu ciśnieniowego. To jednak zaledwie niewielka część kawowych specjałów, które może zaparzyć dla nas barista. Jeżeli do tej pory nie słyszeliście o caffè ristretto, małej siostrze kultowego espresso, czym prędzej zasiądźcie do dalszej lektury. Jaki napój kryje się pod tą egzotyczną nazwą? Czy ristretto można przygotować w zaciszu własnej kuchni?
Regularne i skrupulatne czyszczenie ekspresu do kawy leży w naszym najlepszym interesie. Gromadzący się kamień oraz odkładające się na komponentach ekspresu tłuszcz i resztki kawy odciskają niesmaczne piętno na smaku i jakości przygotowywanego naparu, a także skracają żywotność urządzenia. Nie oznacza to jednak, że każdorazowo musimy rozkładać nasz ekspres na czynniki pierwsze i czyścić każdy element z osobna. Generalne czyszczenie ekspresu warto przeprowadzać co kilka miesięcy, a na co dzień wykonywać pomniejsze zabiegi, wykorzystując np. tabletki do czyszczenia ekspresu, które pomogą utrzymać urządzenie w dobrej kondycji.
Zamiłowanie do kawy wiąże się z posiadaniem kawowych akcesoriów. Jeżeli cenimy sobie dobrą kawę, nie obejdziemy się bez dobrej jakości młynka żarnowego, ekspresu ciśnieniowego lub innego urządzenia do zaparzania kawy. Kawosze korzystający z metod alternatywnych oraz Ci, którym zależy na znakomitym espresso powinni mieć w swojej kuchni jeszcze jeden gadżet – wagę. Miarki do kawy nie są wprawdzie złą alternatywą, zwłaszcza w podróży, jednak mając wagę, możemy parzyć kawę z większą precyzją, wyciągając z ziaren to, co w nich najlepsze.
Stali bywalcy kawiarni na pamięć znają sztandarowe punkty w menu – espresso, cappuccino, caffè latte. To najchętniej wybierane napoje kawowe, których charakterystyczny smak znany jest niemal każdemu. Jednakże świat kawy nie znosi próżni, dlatego co pewien czas na horyzoncie pojawia się nowość, która na stałe wchodzi do kanonu. Tak też się stało z flat white, które serwuje coraz więcej kawiarni. Czym charakteryzuje się flat white i jak przygotować tę kawę w domu?
Rosnąca świadomość na temat szkodliwości plastiku dla środowiska sprawia, że szukamy alternatyw przyjaznych dla planety. Zdajemy sobie również sprawę z tego, że tylko woda o odpowiednich parametrach zapewni nam kawę o idealnym smaku. Jak pogodzić te dwie kwestie? Rozwiązaniem są filtry do wody, które pozwalają ograniczyć zakup wody butelkowanej przy jednoczesnej poprawie jakości wody z kranu. Jakie płyną plusy z ich stosowania i które z nich sprawdzą się najlepiej w naszej kuchni?