SELEKCJONOWANIE ZIAREN KAWY

2016-09-09
SELEKCJONOWANIE ZIAREN KAWY

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, jak długą drogę przebywa ziarenko kawy, zanim finalnie trafi do palarni czy też wprost do młynka. Za selekcję ziaren kawy odpowiada rzesza ludzi, a od ich wiedzy i decyzji zależy smak, kolor i wiele innych parametrów. Jak selekcjonuje się kawę? Podczas selekcjonowania kawy udział w procesie bierze przynajmniej kilkanaście osób na różnych etapach. Ostatecznie, zanim trafi do konkretnych palarni, odbiorcy biorą pod uwagę kilka parametrów. Są to:

  • kraj pochodzenia – jeden z kluczowych czynników, pozwalających określić jakość kawy. Obecnie największymi eksporterami kawy na świecie są takie kraje jak Brazylia, Kolumbia, Indonezja, Meksyk, Uganda.
  • metody zbioru i pozyskiwania ziaren – od metody zbioru zależy wiele czynników. Przede wszystkim to, jak bardzo zniszczone będzie ziarno. Mechaniczne metody zbiorów przy wykorzystaniu maszyn sprawiają, że wiele ziaren kawowych zostaje uszkodzonych, przez co tracą one swoje walory. Znacznie lepszą metoda jest zbiór ziaren ręcznie, jednak metoda ta jest znacznie wolniejsza i kosztowniejsza.

SELEKCJONOWANIE ZIAREN KAWY

  • rocznik – okazuje się, że również czas leżakowania kawy w magazynach jest ważny. Każdy gatunek kawy może tracić swoje olejki eteryczne i inne właściwości podczas innego interwału czasu.
  • gatunek botaniczny – dla olbrzymiej masy znawców kawy niezwykle ważny jest gatunek botaniczny kawy. Są oni w stanie rozpoznać konkretne odmiany i gatunki wyłącznie po tym, jak wygląda dane ziarno, nie wspominając już o samym smaku.
  • ilość wad, zniszczeń, zanieczyszczeń – na tym etapie oceniane są zniszczenia ziaren w konkretnej masie, np. 300 gramów, kilograma. Na jej podstawie konieczne jest określenie, czy i reszta kawy z konkretnego zbioru może być zniszczona. Zniszczenia mogą być wynikiem działania szkodników, jak również nieuważnego zbierania, sortowania kawy.
  • kształt i wielkość ziaren – poszczególne gatunki kawy mogą różnić się od siebie kształtem i wielkością ziaren.
  • kolor– kolor ziaren oceniany jest zarówno tuż po zbiorze, jak również po ich uprażeniu. Kupujący właśnie po kolorze są w stanie ocenić, czy dana kawa jest dobrze uprażona. W przypadku zbyt ciemnych ziaren mamy do czynienia z przepaleniem ziaren. Analogicznie: blade ziarna będą świadczyły o tym, że kawa jest niedopalona.

Polecamy kliknąć Kawa ziarnista na Cafesilesia.pl

Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel