SPOSÓB NA ROZGRZANIE - JAK PRZYRZĄDZAĆ KAWĘ ZIMĄ?

2016-12-11
SPOSÓB NA ROZGRZANIE - JAK PRZYRZĄDZAĆ KAWĘ ZIMĄ?

Zbliżająca się zima to okres, w którym nasze organizmy narażone są przede wszystkim na wyziębienie i działanie wirusów. Warto w tym czasie dbać o nasze dobre samopoczucie i częste uzupełnianie płynów – najlepsze okażą się te ciepłe. Czy kawa może być dobrym sposobem na rozgrzanie? Tak!

Kawa kojarzona jest przede wszystkim jako gorzki, aromatyczny napój, idealny na poranne pobudzenie czy na zdobycie dodatkowej energii po południu, kiedy jesteśmy już nieco przemęczeni. Restauratorzy i bariści przekonują jednak, że kawa zimą to idealne rozwiązanie dla rozgrzania. Możliwości związane z licznymi dodatkami są praktycznie nieograniczone. Jak przyrządzić wspaniałą, aromatyczną, zimową kawę?

Przyprawy!

Podstawą w przygotowaniu rozgrzewającej i pobudzającej kawy są odpowiednio dobrane przyprawy. W przypadku gorących czekolad do picia często stosowanym dodatkiem jest sproszkowana papryczka chilli – jej odrobina podbija smak czekolady, nadaje jej głębi, a dodatkowo skutecznie rozgrzewa. W przypadku kaw powinniśmy szukać korzennych przypraw. Doskonale nada się przede wszystkim kardamon. Jego ostry i głęboki smak doskonale komponuje się z czarną kawą z cukrem. Taki specjał spotkamy również w krajach Dalekiego Wschodu. Podobnie zadziała gałka muszkatołowa, której niewielka szczypta poprawi smak kawy i sprawi, że szybko stanie się nam cieplej. Wśród znanych i cenionych przypraw nie sposób pominąć wanilii – słodka i aromatyczna wspaniale komponować się będzie z odrobiną bitej śmietany.

Słodkie syropy

Syropy do kawy spotkamy w każdej kawiarni – znajdziemy je również w sklepach spożywczych oraz w specjalistycznych, dla kawoszy. Olbrzymia ilość smaków sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie. Warto jednak uważać z ich ilością – są bardzo słodkie! Syropy takie można wykorzystywać także do deserów.

Z kroplą alkoholu

Dobrym sposobem na rozgrzanie jest także oddanie do kawy kropli ulubionego alkoholu. W kawiarniach często dodaje się ok. 40 ml. whisky, koniaku, likierów smakowych. Zmieniają smak napoju, nadają mu cierpkości.

Pokaż więcej wpisów z Grudzień 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel