ŚWIĄTECZNE PRZYSMAKI DO KAWY

2016-12-18
ŚWIĄTECZNE PRZYSMAKI DO KAWY

Święta Bożego Narodzenia to okres, który najchętniej spędzamy z bliskimi, w miłej i wyjątkowej atmosferze. Poza wspaniałymi daniami wigilijnymi w Polsce od lat nie wyobrażamy sobie tego okresu bez wspaniałych wypieków. A tych nie może zabraknąć, gdy kawa już rozsiewa swój aromat w domu. Które z wypieków goszczą najczęściej na naszych stołach?

Święta bez smakowitych ciast – to nie święta! W każdym domu istnieje niepisana tradycja pieczenia czy kupowania konkretnych ciast na święta Bożego Narodzenia. Oczywiście wiele z nich nawiązuje do tradycji! Jakie wypieki najlepiej smakują w Wigilię? Oto nasz subiektywny poradnik!

Piernik i pierniczki

Piernik to kwintesencja świąt Bożego Narodzenia – wspaniałe, aromatyczne ciasto, pulchne i doskonale smakujące zarówno do kawy, jak i herbaty. W Polsce istnieje kilkadziesiąt przepisów na wspaniały, aromatyczny piernik – najbardziej cenione są pierniki przekładane miodem, pierniki z dodatkiem rodzynek. W przypadku pierniczków są one wykorzystywane na dwa sposoby: zarówno do jedzenia, jak i do ozdabiania świątecznej choinki. Pamiętajmy, że pierniczki warto zrobić na 2-3 tygodnie przed Świętami! Pierniczki stanowią także świetny pomysł na prezent – udekorowane lukrem i włożone w przezroczysty celofan z pewnością sprawią wiele radości. Pierniczki nierzadko mylone są z ciasteczkami korzennymi, również cenionymi w polskich domach. W tych ostatnich kruche ciasto mieszane jest z takimi przyprawami jak cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, odrobina pieprzu.

Sernik

Serniki znane są doskonale polskiej kuchni – ciasta te cenią przede wszystkim wielbiciele pół-słodkich wypieków. Pośród licznych przepisów warto zwrócić uwagę na serniki z rodzynkami oraz owocami. Ciasto to idealnie nadaje się na święta – zachowuje świeżość przez kilka dni, idealnie komponuje się z gorzką kawą. Staropolskie serniki uważane są za ciasta czasochłonne, jednak ich smak wynagradza każdy trud!

Makowiec

Makowiec należy do jednych z tradycyjnych ciast wigilijnych. Makowiec jest ciastem najczęściej drożdżowym (rzadziej kruchym), zawijanym z masa makową. Mak na masę wymaga dłuższych przygotowań: konieczne jest jego wymoczenie oraz kilkukrotne zmielenie. Masa makowa składa się z maku, ale także dodatków: bakalii, migdałów, rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej. W tradycji chrześcijańskiej mak jest symbolem dostatku, płodności i spokojnego snu – nic więc dziwnego, że tak chętnie spożywany był w wigilijny wieczór.

Pokaż więcej wpisów z Grudzień 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel