Słodkości – idealne do kawy!
Wiele osób nie potrafi się obejść bez słodkiego dodatku, który urozmaici popołudniową filiżankę kawy. Doskonale to rozumiemy, gdyż sami często pozwalamy sobie na małe, słodkie przyjemności przy okazji picia ulubionej kawy. Warto jednak znać umiar i sięgać po słodkości dobrej jakości, które będą rozpieszczać nasze kubki smakowe. Sprawdźcie, co możemy Wam zaproponować!
Słodkości do kawy - kulturowy nawyk.
Kawa i słodkie „małe co nieco” to wyjątkowo zgrany duet, znany nie od dziś. Picie kawy zawsze chętnie celebrowano w towarzystwie ciast i ciasteczek, pralinek, makaroników i innych słodkości, które idealnie komponowały się z intensywnym smakiem kawowego naparu. Nie dziwi więc, że w każdej kawiarni znaleźć można przeszkloną witrynę pełną ciast i słodkich przekąsek.
Potrzeba zjedzenia czegoś słodkiego do kawy ma jednak swoje uzasadnienie. Okazuje się bowiem, że zawarta w kawie kofeina krótkotrwale upośledza działanie kubków smakowych, czego efektem jest mniejsza zdolność wyczuwania słodkiego smaku. W praktyce wygląda to tak, że podczas picia kawy pewne produkty wydają się nam mniej słodkie, więc niejako automatycznie i niezależnie od rzeczywistej potrzeby, mamy ochotę zjeść coś intensywnie słodkiego.
Czy odczuwanie konieczności spałaszowania kawałka czekolady do filiżanki kawy to zły nawyk? Skądże! O ile zachowamy zdrowy rozsądek i po słodycze będziemy sięgać z umiarem.
Tabliczka rzemieślniczej czekolady na osłodę.
Kawałek czekolady to najprostszy sposób na to, by zaspokoić potrzebę na coś słodkiego. Warto wybierać tabliczki dobrej jakości, charakteryzujące się wysoką zawartością kakao oraz krótkim składem. W naszej ofercie każdy amator czekolady znajdzie coś dla siebie.
Miłośnikom bezkompromisowej słodyczy z pewnością przypadną do gustu czekolady białe z dodatkiem orzechów bądź liofilizowanych owoców, które przełamią nieco te słodkie doznania. Osoby lubiące nowe smaki mogą sięgnąć po różową czekoladę ruby, uznawaną za 4. rodzaj czekolady obok gorzkiej, mlecznej i białej. Z kolei amatorzy klasycznej czekolady mlecznej lub gorzkiej mogą wybierać spośród wielu kompozycji z dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczy, suszonej żurawiny, ziaren kakao i kawy, a nawet soli morskiej!
Nie brak również czekolad pozbawionych dodatków, wytwarzanych z wysokiej jakości ziaren kakao i odznaczających się wysoką ich zawartością. To propozycja dla tych, którzy prócz słodyczy szukają wyrazistego smaku prawdziwej czekolady.
A może słodka kawa?
Jeżeli brakuje nam słodkiego smaku, a nie chcemy sięgać po słodycze, rozwiązaniem może być dodanie odrobiny syropu do kawy. Zawsze warto wybierać produkty, do wytworzenia których użyto zaledwie kilku składników. Podstawą syropu powinien być skarmelizowany cukier oraz dodatki, takie jak: kakao, miód, przyprawy, orzechy.
Wystarczy już jedna łyżka syropu, by przełamać goryczkę kawy. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by dodać do filiżanki 2-3 łyżki, które z pewnością zaspokoją ochotę na słodkie. Ważne, by z ilością syropu nie przesadzić, w przeciwnym razie kawa stanie się przesłodzonym i niesmacznym ulepkiem.
Nieoczywiste słodycze do kawy.
Są takie słodycze, które już przy pierwszym kęsie zaskakują i zachwycają jednocześnie. Jeżeli znudziły się nam czekolady i słodkie syropy do kawy, odkryciem mogą okazać się “perły kawowe”. Te zaskakujące łakocie pod warstwą czekolady kryją chrupkie ziarno kawy, które goryczką i kruchością kontrastuje z kremową i słodką czekoladą. Idealna słodkość dla miłośników kawy i czekolady!
Bogactwo struktur i smaków znajdziemy także w ciastkach Fantino, które łączą w sobie kruchość ciastka amaretti, kremowość kawowej pasty i wspaniały smak uprażonych orzechów laskowych. Takie ciastko to idealna dawka słodyczy do popołudniowej małej czarnej, by właściwie rozpocząć dzień.