Tim Hortons i kawa, która stała się symbolem Kanady

2017-09-24
Tim Hortons i kawa, która stała się symbolem Kanady

Tim Hortons, sieć kawiarnio-ciastkarni szybkiej obsługi, która w samej Kanadzie liczy sobie ponad 4,5 tysiąca lokali to niekwestionowany narodowy symbol tego północnoamerykańskiego kraju. W końcu napojem, który najczęściej spożywa się w tym rejonie świata, obok wody jest właśnie mała czarna z dodatkiem cukru i śmietanki. A zatem, każdego ranka w drodze do pracy obywatele Kanady obowiązkowo wstępują do jednego z licznych barów Tim Hortons po swój ulubiony, pobudzający napar. Co więcej, nawet gospodynie domowe codziennie maszerują do najbliższego punktu, aby przynieść do domu absolutnie niepowtarzalną kawę. Sprawdźmy, na czym polega fenomen tej marki.

O tym, jak Tim Hortons zdominował kanadyjski rynek kawiarni i na stałe zakorzenił się w tamtejszej kulturze

Historia potężnego dziś królestwa kawy bierze swój początek w roku 1964, kiedy to znany kanadyjski hokeista, Tim Horton założył w Hamilton w prowincji Ontario swoją pierwszą kawiarnię. Nazwał ją oczywiście własnym imieniem i nazwiskiem. Jego wspólnikiem został Ron Joyce, były policjant, a także, jak się okazało - wyśmienity biznesmen. Już po kilku latach, na zasadzie franczyzy mężczyźni zarządzali trzydziestoma punktami kawiarni Tim Hortons. Niestety u progu olbrzymiej kariery, założyciel firmy zginął w wypadku samochodowym. Po jego śmierci Joyce przejął całą sieć, do której z roku na rok przyłączało się coraz to więcej lokali serwujących wyśmienitą kawę i pączki. Współcześnie uważa się, że Tim Hortons to przykład jednego z najbardziej udanych i skutecznych mechanizmów marketingowych w dziejach Kanady. Bez jakichkolwiek afer czy nadużyć, lecz dzięki ciężkiej pracy, sprawnemu zarządzaniu na szczeblu centralnym, kreatywności i możliwościom, jakie daje reklama osiągnięto to, co jeszcze do niedawna zarezerwowane było wyłącznie dla urodzonych milionerów.

O double double - ulubionej kawie rodowitych Kanadyjczyków

Firmowa kawa Tim Hortons to kompozycja ziaren pochodzących z Gwatemali. Na niepowtarzalny smak kofeinowego napoju ogromny wpływ ma sposób jego przygotowania. Otóż tzw. double double, której nazwa za sprawą Tim Hortons została zresztą dopisana do kanadyjskiego słownika, oznacza kawę z podwójną śmietanką i podwójnym cukrem (double cream, double sugar). Co ciekawe, oryginalnej mieszanki nie dostaniemy nigdzie poza Kanadą i USA. Aby jej spróbować trzeba więc wybrać się na wycieczkę do Ameryki i odwiedzić jedną z kawiarni sieci bądź którykolwiek ze sklepów spożywczych. Oczywiście pozostaje nam jeszcze nadzieja, że w przyszłości kawa Tim Hortons będzie dystrybuowana również w Europie.

Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2017
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel