Varesina Caffe – palarnia miesiąca w Cafe Silesia w lipcu 2017r.

2017-07-07
Varesina Caffe – palarnia miesiąca w Cafe Silesia w lipcu 2017r.

Jeśli chcecie zrozumieć Włochy, musicie odwiedzić Lombardię, gdzie góry doliny i jeziora łączą się z ponad z kilkoma tysiącami lat cywilizacji. Gwarne, lombardzkie miasta pachną kuchnią całego Półwyspu Apenińskiego, a także doskonałą kawą. To właśnie tu znajduje się jedna z najstarszych włoskich palarni, czyli Varesina Caffe. Poznajmy bliżej Lombardię i kolejną palarnię miesiąca!

Lombardia – esencja Włoch

Lombardia to najbogatszy region Włoch. Jest ona również najbardziej zaludniona - co szósty Włoch mieszka właśnie tutaj. Jeśli myślicie, że Półwysep Apeniński jest zróżnicowany, to tutaj znajdziecie jego prawdziwą esencję. Góry, jeziora, zabytki, a także wykwintna kuchnia z najlepszymi winami pozwala na to, by nawet najbardziej wybredny turysta nie chciał zbyt szybko opuścić Lombardii.

U podnóża Sacro Monte znajdziemy Varese. Ta malownicza miejscowość słynie przede wszystkim z przemysłu skórzanego i obuwniczego. Warto tu przybyć nie tylko dla pięknych widoków czy wygodnych butów. To właśnie tu, w historycznej części miasta, znajduje się niewielka palarnia z prawie stuletnią historią - Varesina Caffe.

Jedna z ikon Lombardii: Castiglione Olona w Varese

Palarnia Varesina Caffe – tradycja i nowoczesność

Palarnia w Varese idealnie odzwierciedla ducha Lombardii ze względu na swą wielowymiarowość i różnorodność. Została założona w 1919 roku i od tego czasu kolejni roasterzy udoskonalają metody wypalania ziaren. Dla Varesina Caffe ważny jest nie tylko wybór najlepszej jakości ziaren, lecz również sam proces ich obróbki. Mistrzowie palenia dbają tu między innymi o brak kontaktu z powietrzem z zewnątrz dopiero co uprażonej kawy, a także o to, by w magazynach panowała odpowiednia cyrkulacja powietrza. Chętnie wykorzystuje się tu nowoczesną technologię do odrzucania zielonych ziaren, a także do analizowania krzywych palenia. Dzięki takim rozwiązaniom kawa z Varesina Caffesmakuje zawsze doskonale.

Kawy z Varesina Caffe w Cafe Silesia

W lipcu palarnią miesiąca w Cafe Silesia jest Varesina Caffe. Znajdziecie u nas zarówno kawy z wyczuwalną kwasowością, jak i odmiany, które charakteryzują się wyraźnym posmakiem czekolady i orzechów. Sprawdźcie koniecznie te propozycje:

Varesina Martinto arabika z domieszką ugandyjskiej Robusty (20%). Na pewno przypadnie do gustu osobom, które cenią sobie większą zawartość kofeiny. W smaku możemy wyczuć wyraźną czekoladę i orzechy. Brak tu kwasowości, więc doskonale sprawdzi się w formie cappuccino.

Varesina Top Qualityto wyjątkowa kawa, w której 95% składu to Arabika, a 5% Robusta. Dzięki takiemu połączeniu podkreślono kwasowość ziaren. W smaku możemy wyczuć, że czekolada łączy się tu idealnie z owocowymi nutami.

Varesina Silver – to kawa świetnie zbalansowana. Wysokiej jakości Arabika z Ameryki Południowej i Środkowej została przygotowana w ten sposób, by nie było tu miejsca dla goryczki, a nuty czekoladowe zdominowały smak. Kawa idealna do espresso, jednak świetnie sprawdzi się również w cappuccino.

Zapraszamy do sprawdzenia pełnej oferty kaw Varesina Caffe w Cafe Silesia, a także do osobistego poznania właściciela palarni Varesina Caffe, Pana Paolo Maffinę, z którym spotkanie odbędzie się 21.07.2017r. w tarnogórskiej kawiarni Cafe Silesia - Gryfny Kafyj.

Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2017
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel