Z KAWĄ W DROGĘ - AKCESORIA, KTÓRE WARTO MIEĆ

2016-10-10
Z KAWĄ W DROGĘ - AKCESORIA, KTÓRE WARTO MIEĆ

Własnoręcznie zmielona kawy pita w domowych warunkach to dla wielu osób idealny sposób na delektowanie się czarnym napojem o afrykańskim rodowodzie. W dzisiejszych czasach często podróżujemy, jednak nie musimy rezygnować z doskonałego smaku małej czarnej. Nie ma potrzeby, by przestawiać się na kawę rozpuszczalną lub napój z automatu. Co warto mieć, by cieszyć się aromatem dobrej kawy? Przeczytajcie ten poradnik, by się o tym przekonać.

Kubek termiczny – praktyczne rozwiązanie

Jeśli wyjeżdżasz wcześnie rano i nie masz czasu, by napić się kawy przed wyjściem z domu, jest bardzo praktycznym i tanim wyjściem może być dla ciebie klasyczny kubek termiczny. Dzięki niemu będziesz mógł zrobić pierwszy łyk pysznej kawy w drodze do pracy. O czym warto pamiętać przy wyborze takiego sprzętu?

Przede wszystkim o szczelności. Wiele tańszych modeli niestety nie jest w stanie zapewnić nam tego komfortu. Warto więc wydać nieco więcej pieniędzy – dobry kubek termiczny kosztuje ok. 100zł – by nie martwić się kawą wylaną na nasze ubrania lub dokumenty. Inną kwestią jest oczywiście środek takiego sprzętu. Może to być aluminium, szkło lub plastik. Pierwsze z tych rozwiązań wydaje się najbardziej praktyczne. Zdecydowanie odradzamy plastik, który pod wpływem ciepła wchodzi w niekorzystne reakcje chemiczne z kawą.

Jaki młynek do kawy kupić?

Planując dłuższy wyjazd warto pomyśleć o ręcznym młynku do kawy, dzięki któremu zawsze będziemy w stanie zmielić ziarna, by móc zaparzyć świeży napar. Taki sprzęt będziemy mogli zabrać nie tylko do hotelu, lecz również pod namiot. Przy wyborze młynka warto postawić przede wszystkim na dobrej jakości rozwiązania żarnowe, dzięki którym kawa zostanie zmielona równomiernie, a ilość pyłu kawowego będzie niewielka. Inaczej będzie w przypadku młynków ostrzowych, które tną ziarna na nierówne części.

O czym jeszcze pamiętać? Istotne jest to, by nasz młynek do kawy posiadał regulację stopnia mielenia, ponieważ w ten sposób będziemy w stanie dopasować stopień przetworzenia ziaren do metody parzenia. Jeśli zależy nam na espresso, to oczywiście kawa powinna być bardzo drobno zmielona. Jeśli natomiast mamy ochotę na alternatywne metody parzenia, to zalecane jest średnie mielenie.

Dripper, aeropres czy kawiarka?

Raczej nie uda nam się zabrać w podróż ekspresu ciśnieniowego. Jeśli więc mamy ochotę na kawę w drodze, to z całą pewnością powinniśmy się zaopatrzyć w proste akcesoria, dzięki którym przyrządzimy aromatyczny napar, a które nie zajmą połowy naszego miejsca w walizce. Co więc wybrać?

Wszystko zależy od tego, jaki rodzaj kawy lubimy najbardziej. Jeśli kochamy włoskie espresso, to wybierzmy klasyczną kawiarkę, dzięki której w parę minut przygotujemy wyśmienity napar. Wystarczy, że będziemy mogli skorzystać z kuchenki, palnika lub choćby ogniska.

Jeśli natomiast wolimy metody bardziej alternatywne i owocowy posmak kawy, to najlepiej będzie zaopatrzyć się dripper lub aeropress. Te proste urządzenia pozwolą nam na uzyskanie delikatnego napoju z dużą ilością kofeiny i cytrusowymi nutami smakowymi. Jeśli nie możemy się zdecydować, możemy zabrać oba akcesoria, ponieważ nie zajmują zbyt wiele miejsca.

Pokaż więcej wpisów z Październik 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel