Z KAWĄ Z RÓŻNYCH CZĘŚCI ŚWIATA

2016-08-11
Z KAWĄ Z RÓŻNYCH CZĘŚCI ŚWIATA

Polacy niestety lubują się przede wszystkim w kawach rozpuszczalnych i parzonych. Smakosze posiadają jednak ulubione kawiarnie i restauracje, w których serwowane są wysokiej jakości, specjalnie palone kawa. Rosnąca świadomość konsumentów sprawia, że właściciel kawiarni i restauracji muszą poszukiwać nowych rozwiązań. My jako klienci możemy samodzielnie odkrywać nowe smaki i sposoby parzenia kawy. Chociażby na wakacjach! W jakich krajach zostaniemy ugoszczeni najlepszą kawą?

Bośnia i Hercegowina

Ten wspaniały kraj przez ponad 500 lat okupowany był przez wojownicze Imperium Osmańskie, w roku 1908 został zaś zaanektowany przez Austro-Węgry. Dopiero po dwóch wojnach światowych i rozpadzie Jugosławii odzyskał on niepodległość. Obecność Turków przez tak długi czas odcisnął olbrzymie piętno na tych ziemiach. Spuścizna Turków obejmuje przede wszystkim religię (Bośnia jest krajem muzułmańskim) oraz... kawę! Turcy byli mistrzami przygotowywania tego aromatycznego napoju. To również w czasach ich panowania w Bośni zaczęły pojawiać się pierwsze kafany, czyli miejsca, gdzie przy kawie i tytoniu mężczyźni najczęściej dyskutowali o polityce. Obecnie w najczęściej odwiedzanych miastach: Mostarze i Sarajewie otrzymamy kawę parzoną na sposób turecki, to znaczy w niewielkim tygielku, który podawany nam jest z małą czarką oraz tureckimi przysmakami. Uwaga! Kawa ta podawana jest bez mleka, ale z dużą ilością cukru!

Macedonia

Macedonia przez wieki toczyła wojny z sąsiadującą z nią Grecją. Bliska obecność Turków, którzy przez kilka wieków prowadzili swój triumfalny pochód na północ Półwyspu Bałkańskiego sprawił, że i tutaj odczuwalne są ich wpływy. Współcześnie najlepszą kawę w Macedonii dostać można... na prowincji. Poza głównymi drogami i miastami kawa przygotowywana jest w tradycyjny sposób, w garnuszku, w którym konieczne jest zagotowanie zimnej wody z dodatkiem zmielonej kawy, kolejno odstawienie jej z ognia i ponowne zagotowanie.

KAWA W RÓŻNYCH CZĘŚCIACH ŚWIATA

Grecja

To właśnie w Grecji powstał zwyczaj picia kawy na zimno – podobno przepis na ten smakołyk wynalazł barman, szukający zarówno ochłody, jak i orzeźwienia w napoju. Kawa szybko stała się prawdziwym hitem, podbijając serca kawoszy na całym świecie. Obecnie kawy mrożone możemy pić zarówno w kawiarniach, jak i we własnym domu!

KAWA W RÓŻNYCH CZĘŚCIACH ŚWIATA

Polecamy kliknąć Kawa ziarnista na Cafesilesia.pl

Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel