Profesjonalny sklep z kawą i ekspresami

Profesjonalny sklep
z kawą i ekspresami

(32) 284 70 32 sklep@cafesilesia.pl

(32) 284 70 32sklep@cafesilesia.pl


Savoir vivre picia kawy

Savoir vivre picia kawyPicie kawy dla prawdziwych miłośników kawy to mały, codzienny rytuał. Cały proces, poczynając od mielenia świeżo palonych (maks. 3 miesiące temu) ziaren, poprzez parzenie z pomocą ekspresu lub jednej z metod alternatywnych, kończąc na delektowaniu się filiżanką małej czarnej to chwila wytchnienia, zapomnienia, relaksu. Doświadczeni kawosze poszczególne czynności zdążyli już oczywiście opanować do perfekcji. Przypomnijmy sobie jednak, jak to było na początku. Przecież każdy z nas kiedyś zaczynał swoją przygodę z kawą, był tzw. laikiem, w związku, z czym, każdy popełniał jakieś błędy zanim poznał podstawowe zasady savoir vivre picia kawy. A jakie to reguły składają się na kawową etykietę? Prezentujemy kilka najważniejszych.

czytaj całość »
Kawa z Indonezji - krótka charakterystyka i ciekawostki

Kawa z Indonezji - krótka charakterystyka i ciekawostkiNie da się ukryć, że w kontekście największych, najpopularniejszych plantacji kawy zazwyczaj mówi się o krajach Ameryki Środkowej i Południowej, a przede wszystkim Brazylii i Kolumbii oraz Afrykańskich - Kenii, Etiopii. Tymczasem okazuje się, że położona w południowo-wschodniej Azji oraz Oceanii Indonezja jest czwartym, co do ilości dostarczanych każdego roku ziaren największym producentem kawy na świecie. Na terenie o łącznej powierzchni ponad 1,9 mln km2 znajduje się ponad 1,2 tys. ha upraw kawowca. Co ciekawe, indonezyjskie gospodarstwa to w zdecydowanej większości rodzinne farmy, które wciąż są mocno niedoinwestowane.

czytaj całość »
Latte art - jak zrobić mleczne wzory na kawie?

Latte art - jak zrobić mleczne wzory na kawie?W dzisiejszych czasach niewątpliwie wszyscy miłośnicy kawy, a prawdopodobnie i osoby, które niekoniecznie za kawą przepadają lub piją ją sporadycznie wiedzą czym jest latte art. Sztuka tworzenia przepięknych wzorów na powierzchni cappuccino powoli zyskuje miano standardu na rynku kawiarni i restauracji. Co ciekawe, uważa się, że dobry lokal można rozpoznać po tym, że zatrudnia baristę, który na mlecznej piance potrafi stworzyć serca oraz rozety. Profesjonaliści prześcigają się zresztą w coraz to ciekawszych, bardziej oryginalnych kawowych obrazkach. W zakres ich umiejętności w dziedzinie latte art wchodzą np. wizerunki różnych zwierząt. Oczywiście, aby osiągnąć zamierzony efekt uprzednio trzeba dużo ćwiczyć. Jak nauczyć się latte art? Jak zrobić mleczne wzory na kawie? Poniżej krótki przewodnik, jak namalować na kawie serce i rozetę.

czytaj całość »
Jak zaparzyć kawę w kawiarce?

Jak zaparzyć kawę w kawiarce?Bez wątpienia moka to jedno z najpopularniejszych elementów wyposażenia każdej włoskiej kuchni. Co więcej, mieszkańcy słonecznej Italii, którzy prócz pizzy i dań na bazie makaronu, przede wszystkim słyną z aromatycznego espresso i subtelnego cappuccino zazwyczaj posiadają w swoich domach po kilka kawiarek różnych wielkości. Dzięki temu, z pomocą genialnie prostego urządzenia w zaciszu własnego domu są w stanie przygotować dowolne ilości doskonałej małej czarnej, która równie dobrze może być punktem wyjścia dla napojów mlecznych. Nic więc dziwnego, że kafetiera zdobywa serca pozostałych mieszkańców Europy i całego świata, w tym Polaków. Jednak, by przygotowywana w niej kawa faktycznie była wyśmienita, należy wiedzieć jak dokładnie to robić i ściśle trzymać się pewnych zasad. Wobec tego, podpowiadamy jak zaparzyć kawę w kawiarce.

czytaj całość »
Fika - przerwa na kawę potrzebna od zaraz!

Fika - przerwa na kawę potrzebna od zaraz!Każdy miłośnik kawy czas na małą czarną po cichu traktuje jako swój mały, codzienny rytuał. Niektórzy potrafią nawet wstawać o poranku o kilkanaście minut wcześniej, tylko po to, by spokojnie zmielić ulubione ziarna, zaparzyć kawę i następnie niespiesznie delektować się jej smakiem i aromatem. Co większe śpiochy, decydują się na wypicie pobudzającego naparu już po dotarciu do pracy - wówczas sięgają po to, co akurat dostępne - standardową zalewajkę, espresso lub latte (coraz częściej na wyposażeniu firm znajduje się dość niezły ekspres do kawy). Prawdziwym szczęściem dla kawoszy jest jednak weekend - dzień wolny od pracy, kiedy jeszcze otuleni szlafrokiem mogą napić się kawy i zjeść kawałek ciasta lub słodkiej bułki półleżąc na fotelu bądź sofie. Szwedzi, o których w kontekście kawy pisaliśmy już kilka postów temu, mają na to specjalną nazwę - Fika.

czytaj całość »
Ekspres do kawy pod zabudowę

Ekspres do kawy pod zabudowęZarówno ciśnieniowe, jak i kolbowe ekspresy do kawy przez większość ludzi uznawane są za luksusowe elementy wyposażenia, na zakup których nie każdy może sobie pozwolić. Poza wysoką ceną o klasie profesjonalnych maszyn służących parzeniu klasycznego, włoskiego espresso oraz kaw mlecznych na jego bazie decyduje również nowoczesny design. Tym bardziej, niesamowicie elegancko prezentuje się ekspres do kawy pod zabudowę, czyli jeden z najnowszych modeli tego rodzaju sprzętów. Jednak, czy rzeczywiście jest on lepszy od standardowych, tj. wolnostojących egzemplarzy? Czy wart pieniędzy, które trzeba za niego zapłacić?

czytaj całość »
Jak spieniać mleko w ekspresie ciśnieniowym?

Jak spieniać mleko w ekspresie ciśnieniowym?Cappuccino i latte to kawy, które doskonale pasują do porannej owsianki z owocami, drożdżówki, pączka lub popołudniowego deseru. Jak już wiemy przygotowuje się je na bazie klasycznego, włoskiego espresso parzonego w ekspresie. Poza pełną aromatu i bogactwa nut smakowych małą czarną, w tym przypadku niezbędne jest również porządnie spienione mleko. Obok espresso to właśnie mleko decyduje o smaku tychże napojów. Wbrew pozorom stworzenie z niego doskonale puszystej pianki nie jest tak proste, jak mogło by się wydawać. Tym bardziej, jeśli chcemy wypróbować swoich sił w tzw. latte art. Jak spieniać mleko w ekspresie ciśnieniowym? Po czym rozpoznać, że osiągnęliśmy pożądany efekt? Poniżej krótka podpowiedź.

czytaj całość »
Czy w ciąży można pić kawę?

Czy w ciąży można pić kawę?Każda kobieta, która planuje urodzenie dziecka lub też jest już w ciąży, musi zdawać sobie sprawę z tego, że jest to wyjątkowy czas, w którym powinna zadbać o siebie i odpowiednio przygotować się do porodu. Niestety jest to również okres wielu wyrzeczeń. Powszechnie wiadomo, że w ciągu 9 miesięcy, a także kilku następnych, gdy młoda mama karmi swoje maleństwo piersią, wszelkiego rodzaju używki, na czele z alkoholem i papierosami są absolutnie zakazane. Poza tym, jest wiele innych produktów, których spożywanie w czasie ciąży wywołuje sporo kontrowersji - jedni są im przeciwni, podczas gdy inni twierdzą, że nie mogą zaszkodzić dziecku. Takim produktem niewątpliwie jest kawa. Sprawdźmy zatem, jak to jest naprawdę - czy kawa szkodzi w ciąży? Czy w ciąży można pić kawę?

czytaj całość »
Kawiarka - jak działa i który model wybrać?

Kawiarka - jak działa i który model wybrać?Kawiarka to klasyczny, włoski sposób na zaparzenie wyśmienitej kawy. Prawdopodobnie mimo starań, nie znaleźlibyśmy w Italii ani jednego domu, w którym na wyposażeniu kuchni nie byłoby tego charakterystycznego urządzenia. Co więcej, nie brakuje go w wielu domach na całym świecie, w tym w Polsce. Biorąc pod uwagę jakość przygotowywanego w tzw. moce napoju oraz stosunkowo niską cenę - fakt ten w ogóle nie dziwi. Oczywiście nie bez znaczenia jest to, który spośród dostępnych modeli kawiarek wybierzemy. Sprawdźmy, jak one działają i czym się od siebie różnią.

czytaj całość »
Ekstrakcja kawy - co to jest i ile czasu powinna wynosić?

Ekstrakcja kawy - co to jest i ile czasu powinna wynosić?Wybierając się do kawiarni oczekujemy, że zostanie nam podana kawa doskonała. Co więcej, coraz częściej wyposażamy swoją kuchnię w różnego rodzaju sprzęty i akcesoria, które mają nam pomóc odtworzyć smak małej czarnej serwowanej przez profesjonalnego baristę. Powinniśmy jednak mieć na uwadze, że bez konkretnej wiedzy, nawet najlepszej jakości urządzenia nie pozwolą nam uzyskać pożądanego efektu. Ogromne znaczenie ma bowiem ekstrakcja kawy. Czym ona jest? Ile czasu powinien zajmować ten proces? Co decyduje o czasie trwania ekstrakcji?

czytaj całość »
Czyszczenie ekspresu do kawy (część II)

Czyszczenie ekspresu do kawy (część II)Ustaliliśmy już, że czyszczenie ekspresu do kawy jest rzeczą niezbędną. To, na ile sprzęt do przygotowywania prawdziwie włoskich kaw jest czysty i zakonserwowany warunkuje jakość smaku i aromatu espresso, cappuccino, latte. Prócz tego, pozwala cieszyć się jego użytkowaniem przez wiele lat. A skoro wiemy już, w jaki sposób myć i odkamieniać ekspres kolbowy, sprawdźmy jak postępować w przypadku ekspresu automatycznego.

czytaj całość »
Czyszczenie ekspresu do kawy (część I)

Biorąc pod uwagę względy czysto praktyczne, a pomijając smak kawy, który oczywiście dla prawdziwego smakosza jest rzeczą najważniejszą, trzeba przyznać, że na tym polu wygrywają metody alternatywne. Dlaczego? Kiedy pomyślimy o czyszczeniu i konserwacji wydaje się to oczywiste. Utrzymanie w czystości drippera, Chemexu, a nawet Aeropressu jest o niebo prostsze, aniżeli mycie i odkamienianie ekspresu. Jednak nie każdy lubi małą czarną parzoną na jeden z niekonwencjonalnych sposobów. Stąd też wszystkim miłośnikom klasycznego espresso italiano, cappuccino, latte i innych kaw mlecznych dajemy kilka przydatnych wskazówek, które pomogą przeprowadzić prawidłowe <strong>czyszczenie ekspresu do kawy</strong>, zarówno kolbowego, jak i automatycznego.

czytaj całość »
Filtry do kawy

Filtry do kawyBez względu na to, czy weźmiemy pod uwagę ludzi na całym świecie, wyłącznie Europejczyków czy jedynie Polaków, śmiało możemy stwierdzić, że jesteśmy coraz bardziej świadomi tego, czym jest dobra kawa. Nieustannie rosnącą sławą cieszą się przy tym alternatywne metody parzenia.

czytaj całość »
Jak działa spieniacz do mleka?

Jak działa spieniacz do mleka?Większość ludzi urządzenie o nazwie spieniacz do mleka kojarzy z ręcznym, mało profesjonalnym, raczej lichej jakości akcesorium na baterie, wyposażonym w podłużne, spiralnie zakończone mieszadełko zamocowane na plastikowym trzonku. Każdy barista natomiast doskonale wie, że prócz takich modeli producenci sprzętu kawowego mają do zaproponowania zdecydowanie bardziej specjalistyczne, solidne, elektryczne spieniacze mleka. Znajdują one zastosowanie przede wszystkim w kawiarniach i innych lokalach gastronomicznych, które serwują swoim gościom nie tylko espresso, ale i kawy mleczne na jego bazie, np. cappuccino czy też latte.

czytaj całość »
Arabica Bourbon - krótka charakterystyka jednego z najpopularniejszych szczepów kawy

Arabica Bourbon - krótka charakterystyka jednego z najpopularniejszych szczepów kawyKilka wpisów temu na naszym blogu poruszyliśmy temat gatunków i szczepów, jakie wymienia się w odniesieniu do kawy. Znamy różnice występujące między arabiką, robustą i libericą, a także wiemy, że to pierwsza spośród wymienionych dzieli się na najwięcej szczepów. W zależności od odmiany liście, owoce i ziarna drzewa kawowca posiadają nieco inny kolor, kształt oraz inną wielkość, a co najważniejsze po zmieleniu i zaparzeniu doszukiwać się w nich można odmiennych smaków i aromatów. W artykule na temat szczepów kawy wspomnieliśmy także, że jednym z najpopularniejszych, tym, po który szczególnie chętnie sięgają Włosi jest Bourbon. Tym razem przedstawiamy jego krótką charakterystykę.

czytaj całość »
Co to jest ziarno perłowe?

Co to jest ziarno perłowe?Chyba każdy, zarówno ten, kto pije kawę, jak i ten, kto jej unika doskonale wie, jak wygląda jej ziarno. Nasiona drzewa kawowego są niewielkie, podłużne, z jednej strony wypukłe, nieco zaokrąglone, z drugiej płaskie, nadpęknięte wzdłuż. Niemal w każdym owocu zwanym wiśnią kryją się dwa, przyciśnięte do siebie ziarenka, które po zbiorach, obróbce, wypaleniu, zmieleniu i zaparzeniu odkrywają przed nami bogactwo smaku i aromatu. Z pewnością zadajecie sobie w tym momencie pytanie co właściwie ma oznaczać to „niemal w każdym owocu”. Otóż i tym razem sprawdza się powiedzenie, że wyjątek potwierdza regułę. Otóż zdarzają się i takie owoce, które kryją w sobie jedno, okrągłe ziarno zwane Peaberrry, czyli ziarnem perłowym.

czytaj całość »
Szwedzki przepis na kawę

Szwedzki przepis na kawęWłoskie espresso, cappuccino i latte, amerykańskie americano, irlandzka irish coffee, kawa po turecku z tygielka… jak to mówią, co kraj, to obyczaj. Przysłowie te znajduje zastosowanie również w odniesieniu do kawy. I nic w tym dziwnego, ten kofeinowy napar to jeden z najpopularniejszych na świecie. Miliardy ludzi niemal ze wszystkich kontynentów kuli ziemskiej każdego poranka, a często i popołudnia sięgają po ziarna kawowca, z których przygotowują pobudzającą, pełną aromatu miksturę. I choć my, Polacy byśmy nawet o tym nie pomyśleli, okazuje się, że swój własny przepis na kawę mają również Szwedzi. Czym jest kawa po szwedzku? Jak ją przygotować?

czytaj całość »
Co to jest body kawy?

Co to jest body kawy?Kontynent, kraj, region, klimat, wysokość nad poziomem morza, gatunek i odmiana, sposób obróbki, stopień palenia i mielenia, wreszcie metoda parzenia - wszystko to ma decydujący wpływ na ostateczny smak kawy. A jak doskonale rozumieją wytrawni kawosze składają się na niego: aromat, nuty smakowe, których możemy doszukiwać się w kawie (np. orzechów, czekolady, owoców, kwiatów, herbaty, cukru trzcinowego itd.), kwasowość oraz tzw. body. O ile to, czym jest aromat, nuty smakowe i kwasowość dla wszystkich jest chyba jasne, a o tyle niektórzy mogą mieć pewne problemy z body. Co to właściwie jest? O co chodzi? Przekonajmy się!

czytaj całość »
Skąd na ziarnach kawy błyszcząca powłoka?

Skąd na ziarnach kawy błyszcząca powłoka?Ku zadowoleniu jednych, a rozczarowaniu innych niektóre ziarna kawy wyróżniają się dość szczególnym połyskiem, jakby tłustą powłoką. Wydaje się to dotyczyć zwłaszcza kaw włoskich, pośród których wymienia się przede wszystkim mieszanki marki Lavazza, Illy, La Brasiliana czy też Mokito. Skąd na ziarnach ten tłuszcz? Czy jest on pozytywną czy negatywną oznaką? Czy taka kawa, aby nam nie zaszkodzi? Czy to nie jakieś szkodliwe substancje uwalniane w procesach chemicznych? Przekonajmy się!

czytaj całość »
Co to jest cascara?

Co to jest cascara?W dzisiejszych czasach każdy miłośnik kawy niewątpliwie potrafi po krótce opisać poszczególne etapy, przez jakie przechodzi ziarno kawy od momentu zbiorów, aż po chwilę, w której trafia do opakowania. Kiedy wiśnie dojrzeją i plantatorzy zerwą je z krzewów kawowca są obrabiane - metodą suchą, mokrą bądź półmokrą. W efekcie uzyskuje się więc czyste, zielone ziarno. Reszta to właściwie odpad, lecz jak się okazuje absolutnie nie nieużyteczny. Wysuszone owoce kawowca nazywane są cascarą i choć wciąż niewiele osób na świecie zdaje sobie z tego sprawę, z suszu tego można przygotowywać doskonały napar na ciepło bądź na zimno.

czytaj całość »

Zapisz się do newslettera!

otrzymaj dodatkowe
20zł na dalsze zakupy

Jura Fiorenzato Etno cafe Doubleshot Coffeeproficiency Caffen Mokito La Brasiliana Agust Cafe Izzo Fantino Meseta Varesina Lavazza Bezzera Bialetti
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl