Profesjonalny sklep z kawą i ekspresami

Profesjonalny sklep
z kawą i ekspresami

(32) 284 70 32 sklep@cafesilesia.pl

(32) 284 70 32sklep@cafesilesia.pl


Kawiarka - jak działa i który model wybrać?

Kawiarka to klasyczny, włoski sposób na zaparzenie wyśmienitej kawy. Prawdopodobnie mimo starań, nie znaleźlibyśmy w Italii ani jednego domu, w którym na wyposażeniu kuchni nie byłoby tego charakterystycznego urządzenia. Co więcej, nie brakuje go w wielu domach na całym świecie, w tym w Polsce. Biorąc pod uwagę jakość przygotowywanego w tzw. moce napoju oraz stosunkowo niską cenę - fakt ten w ogóle nie dziwi. Oczywiście nie bez znaczenia jest to, który spośród dostępnych modeli kawiarek wybierzemy. Sprawdźmy, jak one działają i czym się od siebie różnią.

czytaj całość »
Ekstrakcja kawy - co to jest i ile czasu powinna wynosić?

Ekstrakcja kawy - co to jest i ile czasu powinna wynosić?Wybierając się do kawiarni oczekujemy, że zostanie nam podana kawa doskonała. Co więcej, coraz częściej wyposażamy swoją kuchnię w różnego rodzaju sprzęty i akcesoria, które mają nam pomóc odtworzyć smak małej czarnej serwowanej przez profesjonalnego baristę. Powinniśmy jednak mieć na uwadze, że bez konkretnej wiedzy, nawet najlepszej jakości urządzenia nie pozwolą nam uzyskać pożądanego efektu. Ogromne znaczenie ma bowiem ekstrakcja kawy. Czym ona jest? Ile czasu powinien zajmować ten proces? Co decyduje o czasie trwania ekstrakcji?

czytaj całość »
Czyszczenie ekspresu do kawy (część II)

Czyszczenie ekspresu do kawy (część II)Ustaliliśmy już, że czyszczenie ekspresu do kawy jest rzeczą niezbędną. To, na ile sprzęt do przygotowywania prawdziwie włoskich kaw jest czysty i zakonserwowany warunkuje jakość smaku i aromatu espresso, cappuccino, latte. Prócz tego, pozwala cieszyć się jego użytkowaniem przez wiele lat. A skoro wiemy już, w jaki sposób myć i odkamieniać ekspres kolbowy, sprawdźmy jak postępować w przypadku ekspresu automatycznego.

czytaj całość »
Czyszczenie ekspresu do kawy (część I)

Biorąc pod uwagę względy czysto praktyczne, a pomijając smak kawy, który oczywiście dla prawdziwego smakosza jest rzeczą najważniejszą, trzeba przyznać, że na tym polu wygrywają metody alternatywne. Dlaczego? Kiedy pomyślimy o czyszczeniu i konserwacji wydaje się to oczywiste. Utrzymanie w czystości drippera, Chemexu, a nawet Aeropressu jest o niebo prostsze, aniżeli mycie i odkamienianie ekspresu. Jednak nie każdy lubi małą czarną parzoną na jeden z niekonwencjonalnych sposobów. Stąd też wszystkim miłośnikom klasycznego espresso italiano, cappuccino, latte i innych kaw mlecznych dajemy kilka przydatnych wskazówek, które pomogą przeprowadzić prawidłowe <strong>czyszczenie ekspresu do kawy</strong>, zarówno kolbowego, jak i automatycznego.

czytaj całość »
Filtry do kawy

Filtry do kawyBez względu na to, czy weźmiemy pod uwagę ludzi na całym świecie, wyłącznie Europejczyków czy jedynie Polaków, śmiało możemy stwierdzić, że jesteśmy coraz bardziej świadomi tego, czym jest dobra kawa. Nieustannie rosnącą sławą cieszą się przy tym alternatywne metody parzenia.

czytaj całość »
Jak działa spieniacz do mleka?

Jak działa spieniacz do mleka?Większość ludzi urządzenie o nazwie spieniacz do mleka kojarzy z ręcznym, mało profesjonalnym, raczej lichej jakości akcesorium na baterie, wyposażonym w podłużne, spiralnie zakończone mieszadełko zamocowane na plastikowym trzonku. Każdy barista natomiast doskonale wie, że prócz takich modeli producenci sprzętu kawowego mają do zaproponowania zdecydowanie bardziej specjalistyczne, solidne, elektryczne spieniacze mleka. Znajdują one zastosowanie przede wszystkim w kawiarniach i innych lokalach gastronomicznych, które serwują swoim gościom nie tylko espresso, ale i kawy mleczne na jego bazie, np. cappuccino czy też latte.

czytaj całość »
Arabica Bourbon - krótka charakterystyka jednego z najpopularniejszych szczepów kawy

Arabica Bourbon - krótka charakterystyka jednego z najpopularniejszych szczepów kawyKilka wpisów temu na naszym blogu poruszyliśmy temat gatunków i szczepów, jakie wymienia się w odniesieniu do kawy. Znamy różnice występujące między arabiką, robustą i libericą, a także wiemy, że to pierwsza spośród wymienionych dzieli się na najwięcej szczepów. W zależności od odmiany liście, owoce i ziarna drzewa kawowca posiadają nieco inny kolor, kształt oraz inną wielkość, a co najważniejsze po zmieleniu i zaparzeniu doszukiwać się w nich można odmiennych smaków i aromatów. W artykule na temat szczepów kawy wspomnieliśmy także, że jednym z najpopularniejszych, tym, po który szczególnie chętnie sięgają Włosi jest Bourbon. Tym razem przedstawiamy jego krótką charakterystykę.

czytaj całość »
Co to jest ziarno perłowe?

Co to jest ziarno perłowe?Chyba każdy, zarówno ten, kto pije kawę, jak i ten, kto jej unika doskonale wie, jak wygląda jej ziarno. Nasiona drzewa kawowego są niewielkie, podłużne, z jednej strony wypukłe, nieco zaokrąglone, z drugiej płaskie, nadpęknięte wzdłuż. Niemal w każdym owocu zwanym wiśnią kryją się dwa, przyciśnięte do siebie ziarenka, które po zbiorach, obróbce, wypaleniu, zmieleniu i zaparzeniu odkrywają przed nami bogactwo smaku i aromatu. Z pewnością zadajecie sobie w tym momencie pytanie co właściwie ma oznaczać to „niemal w każdym owocu”. Otóż i tym razem sprawdza się powiedzenie, że wyjątek potwierdza regułę. Otóż zdarzają się i takie owoce, które kryją w sobie jedno, okrągłe ziarno zwane Peaberrry, czyli ziarnem perłowym.

czytaj całość »
Szwedzki przepis na kawę

Szwedzki przepis na kawęWłoskie espresso, cappuccino i latte, amerykańskie americano, irlandzka irish coffee, kawa po turecku z tygielka… jak to mówią, co kraj, to obyczaj. Przysłowie te znajduje zastosowanie również w odniesieniu do kawy. I nic w tym dziwnego, ten kofeinowy napar to jeden z najpopularniejszych na świecie. Miliardy ludzi niemal ze wszystkich kontynentów kuli ziemskiej każdego poranka, a często i popołudnia sięgają po ziarna kawowca, z których przygotowują pobudzającą, pełną aromatu miksturę. I choć my, Polacy byśmy nawet o tym nie pomyśleli, okazuje się, że swój własny przepis na kawę mają również Szwedzi. Czym jest kawa po szwedzku? Jak ją przygotować?

czytaj całość »
Co to jest body kawy?

Co to jest body kawy?Kontynent, kraj, region, klimat, wysokość nad poziomem morza, gatunek i odmiana, sposób obróbki, stopień palenia i mielenia, wreszcie metoda parzenia - wszystko to ma decydujący wpływ na ostateczny smak kawy. A jak doskonale rozumieją wytrawni kawosze składają się na niego: aromat, nuty smakowe, których możemy doszukiwać się w kawie (np. orzechów, czekolady, owoców, kwiatów, herbaty, cukru trzcinowego itd.), kwasowość oraz tzw. body. O ile to, czym jest aromat, nuty smakowe i kwasowość dla wszystkich jest chyba jasne, a o tyle niektórzy mogą mieć pewne problemy z body. Co to właściwie jest? O co chodzi? Przekonajmy się!

czytaj całość »
Skąd na ziarnach kawy błyszcząca powłoka?

Skąd na ziarnach kawy błyszcząca powłoka?Ku zadowoleniu jednych, a rozczarowaniu innych niektóre ziarna kawy wyróżniają się dość szczególnym połyskiem, jakby tłustą powłoką. Wydaje się to dotyczyć zwłaszcza kaw włoskich, pośród których wymienia się przede wszystkim mieszanki marki Lavazza, Illy, La Brasiliana czy też Mokito. Skąd na ziarnach ten tłuszcz? Czy jest on pozytywną czy negatywną oznaką? Czy taka kawa, aby nam nie zaszkodzi? Czy to nie jakieś szkodliwe substancje uwalniane w procesach chemicznych? Przekonajmy się!

czytaj całość »
Co to jest cascara?

Co to jest cascara?W dzisiejszych czasach każdy miłośnik kawy niewątpliwie potrafi po krótce opisać poszczególne etapy, przez jakie przechodzi ziarno kawy od momentu zbiorów, aż po chwilę, w której trafia do opakowania. Kiedy wiśnie dojrzeją i plantatorzy zerwą je z krzewów kawowca są obrabiane - metodą suchą, mokrą bądź półmokrą. W efekcie uzyskuje się więc czyste, zielone ziarno. Reszta to właściwie odpad, lecz jak się okazuje absolutnie nie nieużyteczny. Wysuszone owoce kawowca nazywane są cascarą i choć wciąż niewiele osób na świecie zdaje sobie z tego sprawę, z suszu tego można przygotowywać doskonały napar na ciepło bądź na zimno.

czytaj całość »
Espresso z Aeropressu

Espresso z Aeropressu

Aeropress to jedna z najsłynniejszych alternatywnych metod parzenia kawy. Niestandardowe sposoby przygotowywania małej czarnej w odróżnieniu od klasycznego espresso italiano oraz napojów mlecznych na jego bazie słyną przede wszystkim z wykorzystywania jasno palonych ziaren segmentu specialty. Poza tym, kawa z tzw. strzykawki pod względem smaku, a także konsystencji jest zdecydowanie lżejsza aniżeli gęste, oleiste, intensywne espresso. W związku z tym wydawać by się mogło, że nie sposób przygotować tradycyjny włoski, pobudzający napar w Aeropressie. A jednak, po raz kolejny okazuje się, że nie ma rzeczy niemożliwych. Z pomocą przychodzi nam Fellow Prismo, dzięki któremu w zaciszu własnego domu przygotujemy naprawdę niezłe espresso bez konieczności inwestowania w bardzo drogi ekspres automatyczny.

czytaj całość »
Kawa - gatunki i szczepy

Kawa - gatunki i szczepyArabika i robusta - z istnienia tych dwóch gatunków kawy zdaje sobie sprawę niemal każdy, kto pije kawę i to niekoniecznie tę najwyższej jakości. A nawet jeśli nie to przynajmniej kojarzy obie nazwy. Co więcej, arabikę identyfikujemy jako tę nieco lepszą - a to za sprawą oznaczeń (np. 100% arabica), jakie producenci zamieszczają na opakowaniach kaw, również tych ogólnodostępnych, tzn. dystrybuowanych przez popularne markety i sklepy spożywcze. Jednak czy jest jeszcze coś poza nimi? Naturalnie! Odkrywamy nieznane gatunki i szczepy kawowców.

czytaj całość »
Jaka kawa do kawiarki?

Jaka kawa do kawiarki?Kawiarki, szczególnie marki Bialetti to stary, dobry klasyk w świecie kawy oraz jej miłośników. To jedne z pierwszych urządzeń służących do przygotowywania intensywnej, aromatycznej małej czarnej, po jakie sięgają ludzie na całym świecie, którzy oczekują czegoś więcej niż kawa rozpuszczalna czy tzw. zalewajka. Choć w dzisiejszych czasach wybierać możemy spośród różnych modeli (kształtów i kolorów) kawiarek, sposób parzenia kofeinowego napoju od lat pozostaje niezmienny i - trzeba przyznać - niesamowicie prosty.

czytaj całość »
Kim jest Q Grader i jak nim zostać?

Kim jest Q Grader i jak nim zostać?Od kilku lat plantatorzy, którzy zarządzają niewielkimi uprawami, producenci urządzeń służących metodom alternatywnym oraz bariści mają co najmniej kilka powodów do dumy i radości. Najogólniej określamy je jako wzrost popularności kaw segmentu specialty oraz niekonwencjonalnych sposobów na ich przygotowanie. Coraz częściej zrywa się z kultem espresso i ciemno palonych ziaren (również gatunku robusta), zastępując je tzw. singlami, które często pochodzą z jednej uprawy i są jasno wypalane. Aby zyskać miano specialty, trzeba jednak trochę się postarać i spełnić kryteria określane przez Q Graderów. A kim właściwie jest Q Grader? Jak nim zostać? Sprawdźmy!

czytaj całość »
Po co do espresso woda?

Po co do espresso woda?Klasyczne włoskie espresso to dla wielu kawoszy jedyny słuszny sposób przygotowywania naparu z kofeinowych ziaren. Proces mielenie ziaren i parzenia z nich esencjonalnego napoju o gęstej cremie to najprawdziwszy rytuał. Niezbędny w tym celu jest wysokiej jakości ekspres kolbowy, np. La Pavoni lub Bezzera. Nie bez znaczenia jest również to, jak serwujemy espresso. I nie chodzi tu tylko o maleńkie filiżanki, ale również o to, co podamy do pełnej aromatu i smaku kawy. Bywając w dobrych kawiarniach możemy zaobserwować, że na tacy lub stoliku obok małej czarnej bariści stawiają szklankę wody krystalicznego napoju. Po co do espresso woda? Kiedy należy ją wypić? Czy najpierw sięgnąć po wodę czy jednak kawę? Jak uniknąć faux pas?

czytaj całość »
Czy kawa rzeczywiście uśmierza ból głowy?

Czy kawa rzeczywiście uśmierza ból głowy?Prawdziwi koneserzy kawy piją ją oczywiście dla niespotykanego w przypadku innych napojów smaku i aromatu. Popularnie, przede wszystkim wśród kawoszy-laików przyjęło się sądzić, że filiżankę małej czarnej warto wypić, gdy dopada nas ból głowy. Stąd też wiele osób sięga po nią jeśli nie może poradzić sobie z dokuczliwą migreną. Tę cudowną właściwość kawy przypisujemy oczywiście kofeinie, która dodatkowo wykazuje działanie pobudzające, daje zastrzyk energii, a także usprawnia metabolizm. A jak to jest naprawdę? Czy kawa rzeczywiście uśmierza ból głowy, czy to tylko kolejny mit? Przekonajmy się!

czytaj całość »
Kiedy powstał młynek do kawy?

Kiedy powstał młynek do kawy?Młynek do kawy to jedno z podstawowych akcesoriów wyposażenia nie tylko kawiarni, ale i kuchni wszystkich miłośników małej czarnej. Jak wiadomo to mielenie wydobywa z ziaren kawowca sprowadzanych z upraw zlokalizowanych w egzotycznych zakątkach świata, a mianowicie w Ameryce Środkowej i Południowej, Afryce, a także w Azji prawdziwą głębię ich smaku i aromatu. To dlatego tak ważne, aby kawę mielić tuż przed parzeniem. Wobec tego, chyba żaden ze współczesnych kawoszy nie wyobraża sobie przygotowywania kofeinowego napoju bez użycia młynka. Czy jednak wiemy kiedy powstał młynek do kawy? Jak wyglądały pierwsze tego typu urządzenia i jak zmieniały się na przestrzeni lat? Jak to było przed słynnymi młynkami ręcznymi Hario, Fiorenzato i Eureka?

czytaj całość »
Najpotrzebniejsze akcesoria dla baristów

Najpotrzebniejsze akcesoria dla baristówKażda kawiarnia, która zatrudnia profesjonalnych baristów musi być wyposażona nie tylko w wysokiej jakości ekspres do kawy oraz modne współcześnie urządzenia alternatywne do parzenia małej czarnej, ale również w podstawowe akcesoria baristyczne. Okazuje się bowiem, że to nie tylko designerskie gadżety, ale przedmioty, bez których przygotowanie klasycznego kofeinowego napoju byłoby niemożliwe. Zresztą nic nie stoi na przeszkodzie, abyśmy zaopatrzyli w nie własną kuchnię - z nimi również w domu będziemy mogli delektować się idealną kawą. A o jakich akcesoriach mowa? Przekonajmy się!

czytaj całość »

Zapisz się do newslettera!

otrzymaj dodatkowe
20zł na dalsze zakupy

Jura Fiorenzato Etno cafe Doubleshot Coffeeproficiency Caffen Mokito La Brasiliana Agust Cafe Izzo Fantino Meseta Varesina Lavazza Bezzera Bialetti
do góry
{nocache:0e1d7c1d06d14f84cc034d1522c80e61#0}
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl