Profesjonalny sklep z kawą i ekspresami

Profesjonalny sklep
z kawą i ekspresami

(32) 284 70 32 sklep@cafesilesia.pl

(32) 284 70 32sklep@cafesilesia.pl


Mastro Antonio, czyli polska palarnia zafascynowana fenomenem włoskiego espresso

W dzisiejszych czasach trudno nie zauważyć prawdziwego rozkwitu, jaki przeżywa krajowy rynek kawy. I nie chodzi nam tu nawet o te wszystkie świetne kawiarnie, w których kawę serwują wykwalifikowani bariści, ale przede wszystkim o coraz liczniejsze palarnie. Niewielkie, zazwyczaj rzemieślnicze zakłady otwierają się obecnie nie tylko w stolicy i okolicach, ale również w małych miejscowościach. Polską palarnią, która niewątpliwie zasługuje na uwagę, a o której nie mieliśmy jeszcze okazji wspomnieć jest Mastro Antonio. Poświęćmy więc chwilę temu wyjątkowemu miejscu z siedzibą w sercu nadmorskiego Kołobrzegu.

Mastro Antonio - z pasji i miłości do włoskiego espresso

Jak już zostało wspomniane Mastro Antonio to palarnia, która powstała w Kołobrzegu. Jej założycielami jest dwójka osób, których od lat absolutnie pochłania temat kawy w jej najbardziej włoskim wydaniu - espresso. Elżbieta - italofilka i organizatorka kursów Internazionale Assaggiatori Caffe dotyczących analizy sensorycznej espresso oraz Andrzej (zwany Antonio) - autor publikowanych w internecie tekstów o kawie, wspólnymi siłami tworzą miejsce wyjątkowe. Zajmują się sprowadzaniem do kraju surowych ziaren, wypalaniem próbek, tworzeniem profili wypalania i mieszanek do espresso, a także pomiarami charakterystyk i praktyczną analizą krzywych wypalania. Wobec tego, tym, co wyróżnia Mastro Antonio na tle polskich palarni jest zanurzanie się w alchemii tworzenia espresso u jego podstaw.

Kompozycje Mastro Antonio

W sklepie Cafe Silesia znaleźć można trzy mieszanki kaw autorstwa palarni Mastro Antonio. Na pierwszą z nich, Stormy Wheater składają się trzy odmiany arabiki: Brazylia, Panama Casa Ruiz oraz Honduras Marcala. Przygotowane na jej bazie espresso jest gęste, jedwabiste, słodkie. Delikatna kwaskowatość jest zdominowana przez nuty czekolady i orzechów oraz dobrze zrównoważoną goryczkę. Z kolei Ariadna to kompozycja arabiki (80%) i robusty (20%) pozwalająca w domowych ekspresach (również kawiarkach Bialetti) osiągnąć minimum kwaskowatości i maksimum słodkich nut czekolady. Espresso jest w tym przypadku gęste, mocne i zdecydowane. Wreszcie espresso zaparzone z mieszanki Mastro Antonio Mefisto, które tworzą w 60% mocno wypalane arabiki, a w pozostałych 40% indyjska robusta jest gładkie, gęste, wręcz lepkie o aromatach orzechów i czekolady.

Zapisz się do newslettera!

otrzymaj dodatkowe
20zł na dalsze zakupy

Jura Fiorenzato Etno cafe Doubleshot Coffeeproficiency Caffen Mokito La Brasiliana Agust Cafe Izzo Fantino Meseta Varesina Lavazza Bezzera Bialetti
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl