Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Blog

Przechowywanie kawy - Cafe Silesia
Najwyższa pora, by wreszcie rozstrzygnąć kwestię przechowywania kawy w domu. Postawmy sprawę jasno – prócz opanowania odpowiednich metod mielenia i parzenia, stosowania wysokiej jakości ekspresów i młynków oraz kawy z najwyżej półki, również to, gdzie, w czym i przez jak długi okres czasu trzymamy ziarna kawowca w naszej kuchni odgrywa bardzo ważną rolę. Wpływa bowiem bezpośrednio na smak i aromat naszego ulubionego napoju. Omówienie tego tematu wydaje się tym bardziej istotne, jeśli pod uwagę weźmiemy fakt, że w mediach masowych możemy spotkać się z mnóstwem różnych dziwnych pomysłów. Wprowadzenie większości z nich w życie raczej zaszkodziłoby naszej kawie, aniżeli jej pomogło.
Czytaj więcej
Mrożenie ziaren kawowca – czy lepsza kawa?
Jakiś czas temu świat obiegła sensacyjna informacja na temat nowego sposobu przechowywania ziaren kawy. Angielscy naukowcy z uniwersytetu w Bath po przeprowadzeniu szeregu badań są przekonani, że kofeinowy napój zyskuje na smaku, jeżeli przed jego przygotowaniem ziarna spędzą kilka godzin w zamrażarce. Czy aby na pewno? Przeanalizujmy tę teorię krok po kroku.
Czytaj więcej
Włoskie kawy i odpowiedzialność społeczna
W ciągu ostatnich lat najlepsi producenci włoskich kaw wprowadzili na rynek zupełnie nowe mieszanki, które oznaczyli dość tajemniczym znakiem Fair Trade bądź też certyfikatem Rainforest Alliance. Możemy je znaleźć na produktach zarówno niewielkiej palarni Agust z Brescii, jak i światowej sławy marki Lavazza. Pora przekonać się czy to tylko chwilowa moda, czy może coś więcej.
Czytaj więcej
Daj kawie wycisk - Aeropress
Na rynku pojawia się coraz więcej alternatywnych urządzeń do parzenia kawy. Dzięki nim za niewielkie pieniądze w domowym zaciszu możemy przygotować ulubioną małą czarną, której smak absolutnie nie odstaje od kofeinowych napojów, podawanych nawet w najlepszych kawiarniach. I tak z Aeropressem, młynkiem oraz dobrą kawą drogie ekspresy elektryczne stają się niemal zbędne!
Czytaj więcej
Kuloodporna kawa lub bulletproof coffee, czyli historia o Tybecie i walce z kilogramami.
Tutaj kontynuujemy wątek o rodzaju kawy, która niektórych oburza, inni zaś nie wyobrażają sobie bez niej poranka. Dlaczego? Tutaj wyjaśniamy. Jeśli w kawiarniach coraz częściej w menu zauważacie kuloodporną kawę, ale nie wiecie, czym jest i boicie się spróbować, to na pewno tym tekstem rozwiejemy Wasze obawy i przekonamy Was, byście spróbowali tego kofeinowego napoju, który postawi Was na nogi. Wszystko zaczęło się od tybetańskich mnichów i ich jaków. Co było dalej? Czytajcie!
Czytaj więcej
Praska francuska – kawowy hit ostatniego roku
Wraz ze wzrostem popularności alternatywnych metod parzenia kawy, takich jak dzbanki Chemex czy strzykawka Aeropress do łask wróciła również praska francuska, czyli french press. I nie ma się co dziwić – nie dość, że to jeden z najprostszych sposobów przyrządzania kofeinowego naparu, to jeszcze otrzymywany napój jest wprost wyśmienity. Poznajmy się nieco bliżej z tym urządzeniem!
Czytaj więcej
Bez kawy wszystko traci smak.
Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Pijemy ją by się pobudzić i rozpocząć szybciej dzień, ale równie często delektujemy się jej smakiem i aromatem. Ciężko nam sobie wyobrazić dzień bez intensywnego smaku arabiki. Małą czarną pijemy w pracy, ale jej smakiem cieszymy się również razem z przyjaciółmi. Kiedy zabraknie kawy, wszystko traci smak.
Czytaj więcej
Czy odchudza kawa z masłem?
Jak wiemy prócz zbawiennych właściwości pobudzających, mała czarna ma także pozytywny wpływ na nasz metabolizm i układ trawienny. Ponadto kawa bez żadnych dodatków – mleka, cukru, sztucznych słodzików, posypek, czy syropów ma tylko od jednego do trzech kcal. Wobec tego jest w pełni dozwolonym składnikiem nawet dla osób będących na ścisłej diecie redukującej tkankę tłuszczową. Jednak czy kofeinowy napar może się przyczyniać do spadku wagi ciała? Tak, o ile dodamy do niego odrobinę masła!
Czytaj więcej
Filiżanka kawy niejedno słyszała!
Rozmowy przy filiżance kawy należą do tych najprzyjemniejszych. Z bliskimi przyjaciółmi jesteśmy w stanie popijać wyśmienitą, małą czarną, zdradzając jednocześnie wiele swoich sekretów. Nasze babcie zwykły mawiać, że filiżanka kawy niejedno słyszała i miały rację. Dlaczego jednak tak jest i jak może nam ta wiedza pomóc? Sprawdźcie!
Czytaj więcej
O mieleniu kawy
Z pewnością wielu z nas podczas zakupów niejednokrotnie stawało przed dylematem jaką kawę wybrać – ziarnistą czy mieloną? O ile dla osób posiadających w domu ekspresy automatyczne z wbudowanym młynkiem wybór jest oczywisty, o tyle dla tych, którzy swój kofeinowy napój przygotowują np. w aeropressie, chemexie lub tradycyjnej włoskiej kawiarce, nie jest to już tak prosta decyzja. Przekonajmy się jaka kawa jest lepsza, czy warto samodzielnie mielić ziarna i czy sposób mielenia ma znaczenie.
Czytaj więcej
pixel