Blog

RODZAJE ESPRESSO, KTÓRYCH WARTO SPRÓBOWAĆ

RODZAJE ESPRESSO, KTÓRYCH WARTO SPRÓBOWAĆCo warto wiedzieć o kawie, której można się napić niemal w każdym miejscu na świecie? Jakiego espresso nie pić i jakie są jego rodzaje? Poniższy tekst przybliży wszystkich do tego, by zostać prawdziwym koneserem kawy, która cieszy się już ponad stuletnią tradycją
Przeczytaj więcej

KAWY - WYŁĄCZNIE Z EKSPRESU?

KAWY - WYŁĄCZNIE Z EKSPRESU?Pomimo olbrzymiej popularności kawiarni coraz częściej zdarza nam się poszukiwać alternatywy dla klasycznej kawy z ekspresu. Zazwyczaj pragniemy, aby napar był tak samo intensywny, jednak przyrządzony w nowatorski sposób, Pragniemy być zaskakiwani wyjątkowym smakiem.
Przeczytaj więcej

NA CZAS UPAŁÓW KAWA

NA CZAS UPAŁÓW KAWAW okresie letnim z mniejszą ochotą sięgamy po gorące napoje – podobnie jest z kawą. Kiedy żar leje się z nieba, a my sami szukamy ochłodzenia i jednocześnie pobudzenia chętnie sięgamy po mrożone kawy. Jaki wybór dają nam kawiarnie?
Przeczytaj więcej

SPOSOBY PRZYRZĄDZANIA KAWY - METODY TRADYCYJNE I ALTERNATYWNE

SPOSOBY PRZYRZĄDZANIA KAWY - METODY TRADYCYJNE I ALTERNATYWNEPierwsi odkrywcy kawy przyrządzali ten wyjątkowy napar tylko na specjalne okazje, jakimi były na przykład wyprawy wojenne. Dzisiaj małą czarną pijemy każdego dnia i ciężko wyobrazić sobie nam poranek bez jej wyjątkowego smaku. Dla Włochów jej palenie i przyrządzanie stało się prawdziwym rytuałem. Jednak nie tylko oni mają swój wkład w to, jakiej kawy możemy się dziś napić w najlepszych kawiarniach.
Przeczytaj więcej

WŁAŚCIWOŚCI KAWY, O KTÓRYCH WARTO WIEDZIEĆ

WŁAŚCIWOŚCI KAWY, O KTÓRYCH WARTO WIEDZIEĆPo raz pierwszy pobudzające właściwości kawy poznał etiopski pasterz kóz w IX wieku. Zauważył on, że zwierzęta po spożyciu czerwonych jagód nie mogą zasnąć w nocy. Od tamtego czasu kawa stała się jednym z najpopularniejszych napojów na świecie, a większe od niej zyski przynosi tylko ropa naftowa. Każdego dnia na świecie wypijamy ponad 3 miliardy filiżanek tego czarnego płynu. Warto więc zastanowić się, jaki jest jego wpływ na nasze zdrowie.
Przeczytaj więcej

KAWY ZIARNISTE – PODSTAWOWE INFORMACJE

KAWY ZIARNISTE – PODSTAWOWE INFORMACJEZaawansowani smakosze kawy być może z pewnym politowaniem spoglądają na tych, którzy nie zważają na to, czy kawa, którą wybierają, jest rozpuszczalna, mielona czy ziarnista. Czasem ci pierwsi będą z dezaprobatą kręcić głową, gdy tych drugich nie specjalnie interesuje, czy kupowane kawy ziarniste są tak zwanymi kawami smakowymi, czy naturalnymi, czy są świeże, czy są pakowane w torbę z odpowiednim wentylkiem itd. Ale czy taka ocena jest słuszna? Przecież nie wszyscy muszą się kawą interesować, dowiadywać, które z kaw ziarnistych mogą być lepsze, a które gorsze. Nie każdy musi chcieć wiedzieć, dlaczego pewne kawy mielone mogą smakować lepiej, a niektóre gorzej. I raczej nie będą skłonni się dowiadywać, ani zadawać sobie zbyt wielu pytań, gdy kawa, którą piją obecnie przecież im smakuje. Ale może jednak warto, by spróbowali? A w tym tekście postaramy się odpowiedzieć, dlaczego.
Przeczytaj więcej

Jaką kawę do ekspresu wybrać?

Jaką kawę do ekspresu wybrać?W naszym blogu jest to pierwszy wpis z cyklu porad, jaką kawę warto wybrać w zależności od sposobu jej zaparzania. Nie da się ukryć, że nasz poradnik zaczynamy prawdopodobnie od najbardziej rozpowszechnionego, bo jednego z najprostszych sposobów zaparzania, czyli zaparzania w ekspresie automatycznym. Jak zauważymy, prosta metoda wcale nie ułatwia wyboru. Czym w takim razie kierować się, gdy potrzebna nam jest znakomita kawa do ekspresu ciśnieniowego automatycznego? Marką? Nazwą? Ładnie prezentującym się opakowaniem? Czy może warto wyłącznie zdać się na doświadczenie sprzedawcy? W tym tekście powiemy, na co warto zwrócić szczególną uwagę.
Przeczytaj więcej

NAJLEPIEJ OCENIANY SKLEP PRZEZ KLIENTÓW

NAJLEPIEJ OCENIANY SKLEP PRZEZ KLIENTÓWNajlepszy sklep z kawą to pewnie taki, który oferuje kawy, po które Klienci nie tylko wracają, ale które również wzajemnie sobie polecają. Od początku naszego istnienia, czyli od 2008 roku staraliśmy się być sklepem, w którym sami z przyjemnością robilibyśmy zakupy. Bo nawet najlepsze mieszanki kaw nie będą dobrze smakować, jeśli nie są odpowiednio dobrane pod potrzeby Klienta. Tak jak żadne wyróżnienie nie może dobrze smakować, jeśli nie jest poparte faktycznym zadowoleniem Klientów. 8 rok z rzędu otrzymujemy laur za najwyższe oceny. Dzięki Wam - naszym Klientom! Dziękujemy!
Przeczytaj więcej

IDEALNA KAWA ESPRESSO

IDEALNA KAWA ESPRESSOW przygotowaniu kawy espresso jak w wielu dziedzinach z pozoru prostych obowiązuje taka sama zasada. Uznajemy, że wiemy jak coś robić tak długo aż ktoś nie pokaże nam jak robić to poprawnie. A skąd, jako laicy, możemy ocenić, że ten ktoś robi to właściwie (lepiej niż my)? Na podstawie oczywiście lepszych efektów, które o wiele szybciej niż opisy i słowa uzmysłowią nam cel, do którego warto dążyć.
Przeczytaj więcej

ZIARNISTA KAWA DOSKONAŁY WYBÓR

ZIARNISTA KAWA DOSKONAŁY WYBÓRChyba nie ma na świecie osoby, która uważałaby, że kawa ziarnista jest gorsza od tej fabrycznie mielonej. Pojęcie świeżości jest kluczowe na każdym etapie doboru kawy: świeżo zebrana, świeżo palona, świeżo mielona. I idąc od końca owych świeżości, umiejętność ich oceny określa stopień rozwoju naszych zdolności sensorycznych. Warto je ćwiczyć, pielęgnować i rozwijać, czyli nabierać zdolności określania czy pijemy kawę przygotowaną ze świeżo mielonych ziaren, potem czy są to ziarna świeżo palone i wreszcie czy jest to tzw. świeży crop
Przeczytaj więcej

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixel