Blog

ZIARNISTA KAWA DOSKONAŁY WYBÓR

ZIARNISTA KAWA DOSKONAŁY WYBÓRChyba nie ma na świecie osoby, która uważałaby, że kawa ziarnista jest gorsza od tej fabrycznie mielonej. Pojęcie świeżości jest kluczowe na każdym etapie doboru kawy: świeżo zebrana, świeżo palona, świeżo mielona. I idąc od końca owych świeżości, umiejętność ich oceny określa stopień rozwoju naszych zdolności sensorycznych. Warto je ćwiczyć, pielęgnować i rozwijać, czyli nabierać zdolności określania czy pijemy kawę przygotowaną ze świeżo mielonych ziaren, potem czy są to ziarna świeżo palone i wreszcie czy jest to tzw. świeży crop
Przeczytaj więcej

KAWIARKA Z SAMEGO RANA

KAWIARKA Z SAMEGO RANAPoranki jakie są, każdy widzi. A te poniedziałkowe zapewne większość z nas wolałaby zakazać ustawowo. Dlatego tak ważne jest, żeby dzięki kilku strategicznym działaniom poranek oswoić na tyle, by perspektywa jego nadejścia nie była aż tak straszna. I tutaj z pomocą przychodzi nam kawiarka.
Przeczytaj więcej

Włoska kawa to znaczy jaka?

Włoska kawa to znaczy jaka?Pytanie proste. Ale odpowiedź już niekoniecznie. Chociaż zarówno dla miłośników tzw. włoskiej kawy jak i jej zagorzałych przeciwników powinna być oczywista: włoska kawa to ta, którą produkuje się we Włoszech.
Przeczytaj więcej

NAJLEPIEJ KAWA PARZONA W DOMU

NAJLEPIEJ KAWA PARZONA W DOMUWśród wielu baristów i bywalców kawiarń narasta przeświadczenie, że kawa parzona w domu nigdy nie dorówna tej, jaką serwuje się w kawiarniach.
Przeczytaj więcej

Kawy Lavazza? Dlaczego nie?

Kawy Lavazza? Dlaczego nie?Zanim odruchowo po raz kolejny rano sięgniemy po tę samą kawę, którą będzie kawa Lavazza, to warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów, których poznanie może nieco zaburzyć nasz rytuał zaparzania wyłącznie tej kawy jako jedynie właściwej.
Przeczytaj więcej

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixel