Profesjonalny sklep z kawą i ekspresami

Profesjonalny sklep
z kawą i ekspresami

(32) 284 70 32 sklep@cafesilesia.pl

(32) 284 70 32sklep@cafesilesia.pl


Czyszczenie ekspresu do kawy (część I)

Biorąc pod uwagę względy czysto praktyczne, a pomijając smak kawy, który oczywiście dla prawdziwego smakosza jest rzeczą najważniejszą, trzeba przyznać, że na tym polu wygrywają metody alternatywne. Dlaczego? Kiedy pomyślimy o czyszczeniu i konserwacji wydaje się to oczywiste. Utrzymanie w czystości drippera, Chemexu, a nawet Aeropressu jest o niebo prostsze, aniżeli mycie i odkamienianie ekspresu. Jednak nie każdy lubi małą czarną parzoną na jeden z niekonwencjonalnych sposobów. Stąd też wszystkim miłośnikom klasycznego espresso italiano, cappuccino, latte i innych kaw mlecznych dajemy kilka przydatnych wskazówek, które pomogą przeprowadzić prawidłowe czyszczenie ekspresu do kawy, zarówno kolbowego, jak i automatycznego.

Ekspres kolbowy - konserwacja

Jeśli już zdecydowaliśmy się na zakup wysokiej jakości ekspresu kolbowego, np. marki Bezzera lub La Pavoni, musimy mieć na uwadze, że tak profesjonalny sprzęt wymaga odpowiedniej pielęgnacji. W przeciwnym razie prędzej czy później zauważymy pewne nieprawidłowości w jego funkcjonowaniu. Co więcej, zakamieniony, niedoczyszczony ekspres kolbowy będzie miał negatywny wpływ na smak kawy. Stąd też w razie potrzeby należy w miarę regularnie podejmować się dokładnego czyszczenia ekspresu do kawy, z uwzględnieniem wszystkich jego elementów. Zanim jednak się za to zabierzemy, należy dobrze zapoznać się z budową posiadanego modelu.

Ekspres kolbowy - czyszczenie

Czyszczenie ekspresu do kawy, a dokładniej ekspresu kolbowego co prawda nie jest trudnym zajęciem, jednak niewątpliwie wymagającym chwili wolnego czasu. Po kilku razach z pewnością dojdziemy do wprawy. Zaczynamy od odpięcia kolby i wyczyszczenia uszczelki grupy zaparzającej szczoteczką oraz szmatką lub ręcznikiem papierowym. Kolejnym krokiem powinno być zamocowanie na kolbie tzw. ślepego sitka i wsypanie specjalnego proszku do czyszczenia ekspresów oraz uruchomienie maszyny w taki sam sposób, jakbyśmy chcieli zaparzyć kawę. Po dziesięciu sekundach wyłączamy, odczekujemy kolejne dziesięć i powtarzamy tę czynność pięć razy. Kolejnym krokiem jest wypłukanie kolby w czystej wodzie i ponowne założenie ślepego sitka. Cały proces 5 krotnego płukania powtarzamy jeszcze raz lub dwa. Tym razem nie korzystamy już z detergentu. Pierwszą kawę zaparzoną po czyszczeniu ekspresu, należy wylać, gdyż mogą się w niej znajdować resztki detergentu. I gotowe, znów możemy cieszyć się wyśmienitym espresso z ekspresu kolbowego!
*Powyższa instrukcja dotyczy wyłącznie ekspresów wyposażonych w zawór trójdrożny.

Zapisz się do newslettera!

otrzymaj dodatkowe
20zł na dalsze zakupy

Jura Fiorenzato Etno cafe Doubleshot Coffeeproficiency Caffen Mokito La Brasiliana Agust Cafe Izzo Fantino Meseta Varesina Lavazza Bezzera Bialetti
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl