Profesjonalny sklep z kawą i ekspresami

Profesjonalny sklep
z kawą i ekspresami

(32) 284 70 32 sklep@cafesilesia.pl

(32) 284 70 32sklep@cafesilesia.pl


Dobre ziarno - trzy państwa, trzy odmiany kawy, dwa sposoby obróbki i jedyny, niepowtarzalny smak

Po pierwsze, trzeba nam wiedzieć, że kawa Dobre ziarno, choć nazwa polska, nie jest wypalana w naszym kraju. Otóż jest to angielska marka stworzona z inicjatywy londyńskiej palarni Molecular Coffee. Jednak warto spróbować jej autorskich kompozycji, ponieważ mimo, że powstają w wielkiej, europejskiej stolicy, ziarna są najpierw dobierane, a później prażone w rzemieślniczym piecu z niezwykłą uwagą i starannością. Po drugie, wiosna właśnie zapukała do naszych drzwi. Czy może być lepszy powód, by sprezentować sobie paczkę świeżej kawy i napić się filiżanki małej czarnej, jakiej dotąd nie mieliśmy okazji posmakować?

Dobre ziarno i Boski Blend

Chociaż od pewnego czasu panuje silny trend na spożywanie wyłącznie kaw jednorodnych, warto przynajmniej na chwilę zerwać z tą regułą i sięgnąć po jedną z propozycji marki Dobre Ziarno. Boski Blend, bo tak brzmi nazwa mieszanki ziaren kawowca, o której mowa to połączenie trzech różnych odmian arabiki, a mianowicie kostarykańskiej Caturra (40%), peruwiańskiej Bourbon (40%) oraz etiopskiej Heirloom (20%). Po zmieleniu i zaparzeniu ziaren zamkniętych w zupełnie prostym, białym opakowaniu z czarnym logo możemy doznać prawdziwego szoku. Po tak skromnie, niepozornie wręcz zapowiadającym się produkcie, chyba nikt nie spodziewałby się takiej głębi smaku i aromatu. Kawa pochodząca z upraw zlokalizowany na Kostaryce i obrabiana metodą honey nadaje naparowi karmelową słodycz oraz nuty soczystych malin. Obrabiane na mokro ziarna peruwiańskie to wyraźny posmak orzechów laskowych i czekolady mlecznej. Wreszcie arabika z Etiopii, również po obróbce mokrej to naturalna słodycz dojrzałych moreli. Ich połączenie stanowi mix doskonały, któremu nie oprze się nawet zatwardziały miłośnik kaw jednorodnych.

Po jaką metodę parzenia sięgnąć w przypadku kaw Dobre ziarno?

Musimy pamiętać, że dobra kawa wymaga odpowiedniej metody parzenia. Kompozycje składające się z ziaren prażonych w palarni Molecular Coffee powstały z myślą o ekspresach kolbowych. Prawdziwą głębię ich smaku i aromatu, wszystkie niuanse i nawet najdelikatniejsze nuty pozwolą więc z nich wydobyć wysokiej jakości urządzenia takich producentów, jak La Pavoni bądź też Bezzera.

Zapisz się do newslettera!

otrzymaj dodatkowe
20zł na dalsze zakupy

Jura Fiorenzato Etno cafe Doubleshot Coffeeproficiency Caffen Mokito La Brasiliana Agust Cafe Izzo Fantino Meseta Varesina Lavazza Bezzera Bialetti
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl