Profesjonalny sklep z kawą i ekspresami

Profesjonalny sklep
z kawą i ekspresami

(32) 284 70 32 sklep@cafesilesia.pl

(32) 284 70 32sklep@cafesilesia.pl


Ile kofeiny w kawie?

Kawa stanowi dla nas główne źródło kofeiny. Standardowej wielkości filiżanka małej czarnej dostarcza naszemu organizmowi około 95 mg tej substancji. W przypadku tego napoju nie można jednak mówić o stałych wartościach. Ilość kofeiny w kawie zależy bowiem przynajmniej od kilku czynników i stąd może wahać się od zera do ponad 500 mg.

Co wpływa na ilość kofeiny w kawie?

Na zawartość w kawie pobudzającej substancji wpływa przede wszystkim rodzaj użytych do zaparzenia małej czarnej ziaren. Różne odmiany kawowca cechują się odmiennymi ilościami kofeiny. W uznawanej za zdecydowanie lepszą arabice wynosi ona zaledwie 1-1,5 procent.

Kawy o niskiej zawartości kofeiny:
kawa Agust Natura Equa 1000g ziarnista kawa Meseta Bio 1000g ziarnista kawa Mokito Bianco 1000g ziarnista
Pozostałe kawy o niskiej zawartości kofeiny

Z kolei w nieco gorszej jakościowo robuście znajdziemy dwukrotność tej ilości. Nie bez znaczenia jest również stopień wypalenia ziaren - jasne palenie przekłada się na większą dawkę kofeiny, ciemne - na mniejszą. Wreszcie, dużą rolę odgrywa rodzaj kawowego napoju - espresso w maleńkiej filiżance, americano w średniej, cappuccino w dużej, latte w wysokiej szklance.

Kawy o wysokiej zawartości kofeiny:
kawa Fantino Intenso 1000g ziarniasta kawa La Brasiliana Argento Azzuro 1000g ziarnista kawa Mastro Antonio 1000g ziarnista
Pozostałe kawy o wysokiej zawartości kofeiny

Kawa parzona, czyli tzw. „zalewajka”

W naszym kraju zdecydowanie najpopularniejszą metodą parzenia kawy jest „brewing”, czyli zalewanie zmielonych ziaren (niestety, rzadko kiedy świeżo zmielonych) gorącą wodą bezpośrednio w szklance lub kubku. Jedna porcja takiego naparu, czyli około 220-240 ml zawiera około 70-140 mg kofeiny. Przeważnie jest to wspomniane już wyżej 95 mg.

Klasyczne włoskie espresso

Sposób parzenia kawy rodem ze słonecznej Italii polega na przeciśnięciu w ekspresie małej ilości gorącej wody pod wysokim ciśnieniem przez zmielone na drobny pył ziarna kawy. Co prawda, w tym przypadku stosunek ilości kofeiny do objętości otrzymanego płynu jest znacznie wyższy, jednak jak się okazuje w jednej porcji jest jej raczej niewiele. Mocno skoncentrowane espresso o objętości około 25-35 ml zawiera bowiem mniej więcej 63 mg pobudzającej substancji.

Napoje mleczne na bazie espresso

Powszechną rzeczą jest mówić, że espresso to napój, który stawia na nogi, zaś kawy mleczne - cappuccino, latte, macchiato - to raczej forma deseru. Nic bardziej mylnego! Oczywiście smak kawy z mlekiem jest nieco bardziej delikatny, jednak warto pamiętać, że jej bazą wciąż pozostaje espresso. Stąd zawartość kofeiny jest dokładnie taka sama jak w filiżance, gęstego, mocnego naparu.

Zapisz się do newslettera!

otrzymaj dodatkowe
20zł na dalsze zakupy

Jura Fiorenzato Etno cafe Doubleshot Coffeeproficiency Caffen Mokito La Brasiliana Agust Cafe Izzo Fantino Meseta Varesina Lavazza Bezzera Bialetti
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl