Profesjonalny sklep z kawą i ekspresami

Profesjonalny sklep
z kawą i ekspresami

(32) 284 70 32 sklep@cafesilesia.pl

(32) 284 70 32sklep@cafesilesia.pl


Jak zaparzyć kawę w kawiarce?

Bez wątpienia moka to jedno z najpopularniejszych elementów wyposażenia każdej włoskiej kuchni. Co więcej, mieszkańcy słonecznej Italii, którzy prócz pizzy i dań na bazie makaronu, przede wszystkim słyną z aromatycznego espresso i subtelnego cappuccino zazwyczaj posiadają w swoich domach po kilka kawiarek różnych wielkości. Dzięki temu, z pomocą genialnie prostego urządzenia w zaciszu własnego domu są w stanie przygotować dowolne ilości doskonałej małej czarnej, która równie dobrze może być punktem wyjścia dla napojów mlecznych. Nic więc dziwnego, że kafetiera zdobywa serca pozostałych mieszkańców Europy i całego świata, w tym Polaków. Jednak, by przygotowywana w niej kawa faktycznie była wyśmienita, należy wiedzieć jak dokładnie to robić i ściśle trzymać się pewnych zasad. Wobec tego, podpowiadamy jak zaparzyć kawę w kawiarce.

Jak zaparzyć kawę w kawiarce? Kwestia ilości i temperatury wody oraz filtra

Rozważania na temat tego, jak zaparzyć kawę w kawiarce należy rozpocząć od kwestii wody. Okazuje się bowiem, że ilość i temperatura wody mają ogromny wpływ na smak otrzymywanego naparu. I tak też do zbiorniczka przeznaczonego na krystalicznie czystą ciecz nalewamy wodę poniżej wentyla odprowadzającego nadmiar ciśnienia. Prócz tego, choć wciąż niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę ogromnie ważne jest to, aby była ona gorąca. Dlaczego? Otóż ten sposób parzenia małej czarnej pociąga za sobą ryzyko przegrzewania się drobinek kawy. Kiedy stawiamy kawiarkę napełnioną zimną wodą na płycie grzewczej wytwarza się zbyt wysoka temperatura, która musi utrzymywać się przez długi czas, by ogrzać wodę. Stąd też, jeśli wykorzystamy gorącą wodę oraz ustawimy płytę na najwyższy stopień ogrzewania, zdecydowanie skrócimy czas parzenia. Poza tym, warto dodatkowo sięgnąć po papierowe filtry do Aeropressa. Dzięki nim kawa będzie idealnie krystaliczna, pozbawiona kawowego pyłu, który niestety przedostaje się przez oryginalne metalowe sitko kawiarki.

Jak zaparzyć kawę w kawiarce? Ilość kawy, czas parzenia

Co jeszcze możemy zrobić, by mała czarna z moki była naprawdę smaczna? Jak zaparzyć kawę w kawiarce? Z pewnością warto pamiętać o tym, że kawa w tym przypadku musi mieć przestrzeń do tego, by rozwinąć swój smak i aromat. W związku z tym, istotne, by wsypując ją do sitka pozostawić przy jego krawędzi przynajmniej 0,5 cm wolnego miejsca. W końcu, trzeba wiedzieć, w którym momencie zakończyć proces parzenia. Otóż kiedy kawa, która wypełnia górny zbiornik staje się jakby jaśniejsza, kawiarkę należy zdjąć z gazu i schłodzić wodą lub mokrym, zimnym ręcznikiem.

Zapisz się do newslettera!

otrzymaj dodatkowe
20zł na dalsze zakupy

Jura Fiorenzato Etno cafe Doubleshot Coffeeproficiency Caffen Mokito La Brasiliana Agust Cafe Izzo Fantino Meseta Varesina Lavazza Bezzera Bialetti
do góry
{nocache:efb46a0c120c4794261c28f979b4930c#0}
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl