Profesjonalny sklep z kawą i ekspresami

Profesjonalny sklep
z kawą i ekspresami

(32) 284 70 32 sklep@cafesilesia.pl

(32) 284 70 32sklep@cafesilesia.pl


Najlepsze przyprawy do kawy

Z pewnością zgodzicie się z nami, że nic nie może równać się intensywnemu, aromatycznemu espresso, zaparzonemu ze świeżo zmielonych ziaren pochodzących ze słonecznej Brazylii bądź ekologicznych, etiopskich upraw. Jednak czasem i najwięksi pasjonaci małej czarnej (nawet jeśli się do tego nie przyznają) mają ochotę na niewinne odstępstwo od tej reguły. Spotkania z przyjaciółmi w chłodne, jesienne wieczory w klimatycznych kawiarenkach lub w zaciszu własnego domu szczególnie sprzyjają testowaniu nowych smaków i przepisów.

czytaj całość »
Mrożenie ziaren kawowca – czy lepsza kawa?

Jakiś czas temu świat obiegła sensacyjna informacja na temat nowego sposobu przechowywania ziaren kawy. Angielscy naukowcy z uniwersytetu w Bath po przeprowadzeniu szeregu badań są przekonani, że kofeinowy napój zyskuje na smaku, jeżeli przed jego przygotowaniem ziarna spędzą kilka godzin w zamrażarce. Czy aby na pewno? Przeanalizujmy tę teorię krok po kroku.

czytaj całość »
Włoskie kawy i odpowiedzialność społeczna

W ciągu ostatnich lat najlepsi producenci włoskich kaw wprowadzili na rynek zupełnie nowe mieszanki, które oznaczyli dość tajemniczym znakiem Fair Trade bądź też certyfikatem Rainforest Alliance. Możemy je znaleźć na produktach zarówno niewielkiej palarni Agust z Brescii, jak i światowej sławy marki Lavazza. Pora przekonać się czy to tylko chwilowa moda, czy może coś więcej.

czytaj całość »
Espresso, americano, cappuccino, latte – podstawowe różnice

Espresso, americano, cappuccino, latte – podstawowe różnice

Do dziś zdecydowana większość z nas nie do końca wie, jak rozróżnić te cztery tradycyjne rodzaje kaw. Czy latte to właściwie nie to samo co cappuccino? Czy americano to nie większych rozmiarów espresso? Którą z nich wybrać w restauracji by nie być rozczarowanym? Postaramy się znaleźć odpowiedzi na wszelkie wasze pytania. Jednak zanim to nastąpi musicie wiedzieć, że tym, co łączy wszystkie napary jest wspólna baza - standardowe włoskie espresso o intensywnym i aromatycznym smaku.

czytaj całość »
Kawa na wynos - co wybrać?

Kawa na wynos - co wybrać?

W coraz większym stopniu nasza praca polega na podróżowaniu – jeździmy na delegacje, targi, konferencje, spotykamy się z klientami. Praca w drodze może być wyczerpująca – dlatego zawsze warto mieć pod ręką kubek gorącej, pobudzającej kawy.

czytaj całość »
Ekspresy przelewowe – powracająca moda!

Ekspresy przelewowe większości z nas kojarzą się z latami 90. Kiedy ta nowinka techniczna przywędrowała do nas z zachodu Europy. Ekspresy takie widywaliśmy często także w serialach amerykańskich, głównie jako wyposażenie klasycznych barów i restauracji. Nieco później straciły one na znaczeniu, wyparte przez ekspresy ciśnieniowe. Obecnie znowu są w modzie. Co warto o nich wiedzieć?

czytaj całość »
KAWA A IDEALNY PORANEK.

KAWA A IDEALNY PORANEK

Wielu z nas pije kawę nie tylko dlatego, by się pobudzić do efektywniejszej pracy, lecz również z powodu jej wyjątkowego aromatu. Kilka chwil z samego rana z małą czarną w dłoni może sprawić, że cały nasz dzień stanie się znacznie lepszy. Jak może wyglądać nasz idealny poranek z kawą i który jej rodzaj wybrać?

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

czytaj całość »
KAWA NA HORYZONCIE - SKĄD WZIĘŁA KAWA W EUROPIE?

KAWA NA HORYZONCIE - SKĄD WZIĘŁA KAWA W EUROPIE?

Choć kawa jest jedną z najpopularniejszych używek na świecie i wypija się jej prawie 4oo miliardów filiżanek rocznie, to warto zauważyć, że kiedyś uznawana była za dzieło szatana, a jej droga do serc Europejczyków była długa i kręta. Chcecie dowiedzieć się, jaka jest jej historia i jak trafiła na nasz kontynent? Czytajcie!

Zapisz

Zapisz

Zapisz

czytaj całość »
ZIELONA KAWA - CZY WARTO SIĘ NIĄ INTERESOWAĆ?

ZIELONA KAWA - CZY WARTO SIĘ NIĄ INTERESOWAĆ?Od jakiegoś czasu w telewizji czy w reklamach prasowych możemy natknąć się na reklamy znanych producentów kawowych, reklamujących nowe kawy rozpuszczalne i parzone z dodatkiem kaw zielonych. Wg producentów nie tylko mają one doskonały smak, ale również wpływają na przyspieszenie odchudzania. Czy faktycznie zielona, niewypalona kawa posiada właściwości odchudzające? Skąd jej rosnąca popularność?

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

czytaj całość »
POLECANE DO KAWY

POLECANE DO KAWYOrtodoksyjni smakosze kawy zapewne uznają, że najlepszym dodatkiem do ziaren arabiki jest jedynie gorąca woda. Nie wszyscy jednak podzielają ich zdanie. Niektórzy chętnie urozmaicają sobie ten intensywny napar dodatkowymi nutami smakowymi. Sprawdźmy, co jest najczęściej polecane do kawy. Niektóre z naszych propozycji na pewno przypadną Wam do gustu.

Zapisz

Zapisz

czytaj całość »
ZIMNA KAWA NIECO INACZEJ - COLD BREW!

ZIMNA KAWA NIECO INACZEJ - COLD BREW!Lato jest już tylko wspomnieniem, warto jednak opisać zjawisko, które stopniowo opanowało wszystkie cenione kawiarnie i restauracje. Pragnąc zaproponować klientom coś nowego w ofercie tych lokali pojawiło się tajemniczo brzmiące cold brew. Co to takiego? Czy warto się na nie skusić?

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

czytaj całość »
KAWA - RODZAJE I SPOSOBY PARZENIA

KAWA - RODZAJE I SPOSOBY PARZENIAKawa – jeden z najpopularniejszych napojów na kuli ziemskiej. Dla niektórych to jedynie czarny płyn z kofeiną, dla innych dzieło sztuki. Jej smak zależy od rodzaju ziaren, stopnia ich wypalenia, a także sposobu przyrządzenia naparu. Przedstawiamy krótki przewodnik, który nie pozwoli Wam się zgubić w świecie kawy.

Zapisz

Zapisz

czytaj całość »
ŚWIĄTECZNE PRZYSMAKI DO KAWY

ŚWIĄTECZNE PRZYSMAKI DO KAWYŚwięta Bożego Narodzenia to okres, który najchętniej spędzamy z bliskimi, w miłej i wyjątkowej atmosferze. Poza wspaniałymi daniami wigilijnymi w Polsce od lat nie wyobrażamy sobie tego okresu bez wspaniałych wypieków. A tych nie może zabraknąć, gdy kawa już rozsiewa swój aromat w domu. Które z wypieków goszczą najczęściej na naszych stołach?

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

czytaj całość »
Z KAWĄ W DROGĘ - AKCESORIA, KTÓRE WARTO MIEĆ

Z KAWĄ W DROGĘ - AKCESORIA, KTÓRE WARTO MIEĆWłasnoręcznie zmielona kawy pita w domowych warunkach to dla wielu osób idealny sposób na delektowanie się czarnym napojem o afrykańskim rodowodzie. W dzisiejszych czasach często podróżujemy, jednak nie musimy rezygnować z doskonałego smaku małej czarnej. Nie ma potrzeby, by przestawiać się na kawę rozpuszczalną lub napój z automatu. Co warto mieć, by cieszyć się aromatem dobrej kawy? Przeczytajcie ten poradnik, by się o tym przekonać.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

czytaj całość »
KAWA - RODZAJE ZIAREN

KAWA - RODZAJE ZIARENSmak naszej porannej kawy zależy nie tylko od sposobu jej palenia i przygotowania, lecz również od tego, jakiego rodzaju ziaren używamy. Teoretycznie na świecie istnieje ponad 60 gatunków kawowca. W rzeczywistości liczy się tylko Arabika i Robusta. Przeczytaj, czym różnią się te odmiany, by bardziej świadomie wybierać ziarna do swojego espresso.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

czytaj całość »
KAWIARKA Z SAMEGO RANA

KAWIARKA Z SAMEGO RANAPoranki jakie są, każdy widzi. A te poniedziałkowe zapewne większość z nas wolałaby zakazać ustawowo. Dlatego tak ważne jest, żeby dzięki kilku strategicznym działaniom poranek oswoić na tyle, by perspektywa jego nadejścia nie była aż tak straszna. I tutaj z pomocą przychodzi nam kawiarka.

Zapisz

czytaj całość »
Jaką kawę do ekspresu wybrać?

Jaką kawę do ekspresu wybrać?W naszym blogu jest to pierwszy wpis z cyklu porad, jaką kawę warto wybrać w zależności od sposobu jej zaparzania. Nie da się ukryć, że nasz poradnik zaczynamy prawdopodobnie od najbardziej rozpowszechnionego, bo jednego z najprostszych sposobów zaparzania, czyli zaparzania w ekspresie automatycznym. Jak zauważymy, prosta metoda wcale nie ułatwia wyboru. Czym w takim razie kierować się, gdy potrzebna nam jest znakomita kawa do ekspresu ciśnieniowego automatycznego? Marką? Nazwą? Ładnie prezentującym się opakowaniem? Czy może warto wyłącznie zdać się na doświadczenie sprzedawcy? W tym tekście powiemy, na co warto zwrócić szczególną uwagę.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

czytaj całość »
RODZAJE PALENIA KAWY

RODZAJE PALENIA KAWYNiektórzy twierdzą, że to sama natura nauczyła nas, w jaki sposób obchodzić się z ziarnami kawy, kiedy podczas pożaru drzew kawowca etiopscy pasterze poczuli przyjemny zapach unoszący się w powietrzu. Pewne jednak jest to, że aż do XIV wieku mała czarna miała ziemisty, nudny smak. Jak zmienia się smak kawy przez jej wypalanie i czy można ją wypalać w domu? Dowiesz się wszystkiego z poniższego tekstu.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

czytaj całość »
FUSY PO KAWIE - PRZYDATNE!

FUSY PO KAWIE - PRZYDATNE!

Okazuje się, że kawa nie tylko pozytywnie wpływa na nasze samopoczucie, ale może także okazać siępomocna w innych czynnościach. Przekonają się o tym miłośnicy kawy parzonej lub też wykorzystywanej w ekspresach kolbowych. Specjaliści są zdania, że kawa może być wykorzystywana na wiele różnych sposobów. My podajemy tylko kilka z nich!

Zapisz

Zapisz

czytaj całość »

Zapisz się do newslettera!

otrzymaj dodatkowe
20zł na dalsze zakupy

Jura Fiorenzato Etno cafe Doubleshot Coffeeproficiency Caffen Mokito La Brasiliana Agust Cafe Izzo Fantino Meseta Varesina Lavazza Bezzera Bialetti
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl