Profesjonalny sklep z kawą i ekspresami

Profesjonalny sklep
z kawą i ekspresami

(32) 284 70 32 sklep@cafesilesia.pl

(32) 284 70 32sklep@cafesilesia.pl


Ekspres Bezzera czy Jura? Jaki ekspres wybrać do pracy, domu, a jaki do kawiarni?

Ekspres Bezzera czy Jura? Jaki ekspres wybrać do pracy, domu, a jaki do kawiarni?Włoska Bezzera i szwajcarska JURA to prawdziwe potęgi na rynku profesjonalnych ekspresów do kawy. Choć obie marki oferują sprzęt, który sprawdzi się zarówno w pracy, w domu, jak i kawiarni, wyzwanie stanowi wybór odpowiedniego modelu. W dzisiejszym artykule podpowiadamy, które ekspresy dostępne w naszym sklepie spełnią potrzeby każdego z tych miejsc. Zapraszamy do lektury!

czytaj całość »
Mity związane z kawą

Fantino – palarnia miesiąca w Cafe Silesia w listopadzie 2017r.

Kawa to nie tylko jeden z najpopularniejszych napojów świata, lecz temat, wokół którego narosło wiele mitów. Jeśli nie chcecie wyjść w towarzystwie na ignorantów, to z całą pewnością powinniście przeczytać nasze zestawienie, w którym punktujemy najpopularniejsze mity o kawie.

czytaj całość »
PRZYGOTOWANIE ESPRESSO TO NIE LADA SZTUKA! - Błażej Walczykiewicz
PRZYGOTOWANIE ESPRESSO TO NIE LADA SZTUKA! - Błażej Walczykiewicz

PRZYGOTOWANIE ESPRESSO TO NIE LADA SZTUKA! - Błażej WalczykiewiczZaparzenie tej kawy wymaga sporej dawki wiedzy i doświadczenia. Sztuka ta nie polega tylko na dobrym ustawieniu młynka i przygotowaniu kawy z wykorzystaniem ekspresu znanej marki. Istnieją dziesiątki czynników, które mogą mieć wpływ na jego smak, aromat, konsystencję czy teksturę, a co za tym idzie - na jego jakość. Jednym z ważniejszych jest prawidłowe ustawienie młynka. Bazując na kilku schematach, które przedstawię poniżej będziemy mogli w miarę szybko ustawić dobrze nasz młynek, a co za tym idzie uzyskać bardzo dobry smak espresso.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

czytaj całość »
KAWA ZIARNISTA ZAWSZE NAJLEPSZA

Chyba nie ma na świecie osoby, która uważałaby, że kawa ziarnista jest gorsza od tej fabrycznie mielonej. Pojęcie świeżości jest kluczowe na każdym etapie doboru kawy: świeżo zebrana, świeżo palona, świeżo mielona. I idąc od końca owych „świeżości”, umiejętność ich oceny określa stopień rozwoju naszych zdolności sensorycznych. Warto je ćwiczyć, pielęgnować i rozwijać, czyli nabierać zdolności określania czy pijemy kawę przygotowaną ze świeżo mielonych ziaren, potem czy są to ziarna świeżo palone i wreszcie czy jest to tzw. świeży crop  

Zapisz

czytaj całość »

Zapisz się do newslettera!

otrzymaj dodatkowe
20zł na dalsze zakupy

Jura Fiorenzato Etno cafe Doubleshot Coffeeproficiency Caffen Mokito La Brasiliana Agust Cafe Izzo Fantino Meseta Varesina Lavazza Bezzera Bialetti
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl